Rušení ambasád je prý svévole za hranou rozumu

18.08.2010 10:14

Plánované rušení zastupitelských úřadů není jen věcí ministerstva zahraničních věcí. Tam, kde ambasáda není, se hůře vyváží zboží i kultura, upozorňuje komentátor Zídek v LN.

Rušení ambasád je prý svévole za hranou rozumu

Proti ohlášenému záměru vlády Petra Nečase rušit některé české ambasády v mimoevropských zemích se s výjimkou hlasu opozice nezvedla ve veřejnosti žádná vlna kritiky. Možná i proto, že v obecném povědomí figurují vyšší diplomatické posty jako trafiky pro vysloužilé politiky a diplomaté jsou považováni za skvěle placené byrokraty, kteří tráví čas popíjením koktejlů na recepcích.

Ne každý si uvědomí, že rušení zastupitelských úřadů nelze hodnotit jen v kontextu úspor ministerstva zahraničních věcí, neboť velvyslanectví nezastupují jedno ministerstvo, ale celý stát. „Česká republika má bytostný zájem na exportu výrobků místních firem a na šíření své kultury. Obojí dokáže pozitivně ovlivnit přítomnost české ambasády. Tam, kde není, se hůře vyváží zboží i kultura," uvádí Petr Zídek v Lidových novinách.

Ekonomický pohled vlády by měl zahrnout i vnímání značky Česko

„Uzavření řady českých zastupitelských úřadů v posledních letech lze těžko pochopit jinak než jako svévoli za hranicemi zdravého rozumu," domnívá se Zídek a připomíná, že letos na jaře byla například zrušena ambasáda v Luandě, přestože Angola je jednou z osmi zemí světa, kterou ministerstvo zahraničí považuje za prioritní z hlediska poskytování rozvojové pomoci.

I vláda, která povýšila ekonomický pohled na věc na jediný možný, by si měla uvědomit, že Česko je jednou z asi dvou set globálních značek, které potřebují své PR. „Jak chceme, abychom byli v kontextu ostatních značek vnímáni? Máme zájem, aby značka Česko vyvolávala v Ghaně nebo ve Venezuele nějaké pocity, nebo je nám úplně jedno, že tam o nás nikdo nebude nic vědět?" ptá se naléhavě Zídek.

Za zrušené ambasády se může postavit 200 metrů dálnice

Provoz malé české ambasády stojí ročně asi deset milionů. Pokud dojde k plánovanému zrušení pěti nebo šesti, ušetří se 50 až 60 milionů korun. „Za tuhle cenu bychom si mohli pořídit třeba 200 metrů dálnice. Stojí to za to? A má již vláda nějakou analýzu, kolik naopak proděláme na ztrátách obchodních příležitostí a devalvaci značky ´Česko´?" nastoluje závěrem nejdůležitější otázku.

Čtěte také:

Zaorálek (ČSSD): Schwarzenberg ničí dědictví Masarykovy republiky 

Počet uzavřených konzulátů záleží na stavu ekonomiky 

Schwarzenberg uzavře desítku zastupitelských úřadů 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…