Ruská strana by při dostavbě Temelína vytvořila až 10 tisíc pracovních míst

26.11.2012 17:00

Tendru na dostavbu jaderné elektrárny Temelín se účastní mimo jiné česko-ruské konsorcium MIR 1200. Podle zástupce akciové společnosti Rosatom Overseas, která se podílí na ruské části společné zakázky, Ivana Dybova je ruská nabídka pro Česko výhodná.

Ruská strana by při dostavbě Temelína vytvořila až 10 tisíc pracovních míst
Foto: atominfo.cz
Popisek: Temelín

Podle Dybova se jeho strana na rozdíl od konkurence nikdy nepřestala zabývat budováním jaderných elektráren. Díky tomu se podařilo evolučně vyvíjet technologii VVER pro jaderné reaktory. Na ně je orientován i český průmysl. Případná výhra v tendru by tedy nevyžadovala zásadní rekvalifikaci personálu.

Tři čtvrtě vybavení by se vyrobilo v Česku, lákají Rusové

Dybov také letos v červenci na stanici Hlas Ruska vyzdvihl nabídku konsorcia MIR, aby se 70 procent vybavení vyrobilo přímo v České republice. To znamená zajištění stabilních zakázek pro subdodavatele a vytváření nových pracovních míst. Prý by jich mohlo být až 10 tisíc.

Přínosem pro českou stranu by bylo sdílení technologií a know-how na výrobu klíčových komponentů pro jaderné elektrárny v českých společnostech. V Česku by bylo dokonce možné vyrobit atomový reaktor a další zařízení podle nejnovějších technologií.

Daňový příjem by se díky MIRu zvýšil

Součástí nabídky služeb také dodávka jaderného paliva nebo kombinace aktivního a pasivního bezpečnostního systému, který by měl zabránit podobným nehodám jako v japonské Fukušimě.

Podle Dybova by se zároveň zvýšil daňový příjem ČR a do roku 2035 by se pohyboval kolem 1,524 miliard eur. K tomu lze připočítat další příjmy z lokalizace projektu, které by dosáhly 842 milionů eur.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…