Samoživitelka zuří na vládu: Je mi zle, když je slyším říkat "šetřete"

20.08.2011 21:08

PŘÍBĚH Přivést na svět děti a každý měsíc zápasit s tím, aby měly co jíst, zaplatit nájem, a mít se za co obléct, s tím, zápasí tisíce žen, hlavně matek samoživitelek. Stejnou zkušenost má matka samoživitelka, třiačtyřicetiletá paní Marta z jižních Čech. Před půl rokem se jí narodilo třetí dítě. Ještě před porodem ji však opustil její přítel, který odešel za jinou. Teď má sama co dělat, aby sebe i děti uživila.

Samoživitelka zuří na vládu: Je mi zle, když je slyším říkat "šetřete"

Největší kritiku vznáší paní Marta na stát. „Místo aby podporoval rodiny, které se o děti starají a dají první poslední, podporují ústavy. Peníze jdou do armády, na všechny možné nesmysly, ale pro rodiče, nebo lidi, aby měli děti, to v tomhle státě není. Kdybych věděla, co Kalousek s Nečasem, Drábkem a dalšími lidem připraví, stokrát bych si rozmyslela mít děti, a to třetí vůbec," říká ParlamentnímListům.cz matka, která se musela vyrovnat i s nedávnou smrtí své matky, která jí jako babička byla velkou oporou.

Bez babičky bych to nezvládla

„Ještě že matka mého partnera, který nás opustil, je skvělá ženská a máme ji jako babičku. Za to, co nám Pavel, můj bývalý partner, udělal, ho zavrhla a nás naopak přijala ještě více za své. Pomáhá mi, jak může, sama je ale v důchodu. Ona má sedm tisíc, její manžel deset tisíc. Pět tisíc dají za nájem. A ještě se nám snaží finančně pomáhat. Já bych to sama asi nezvládla. Mám sice mateřskou a alimenty, ale co mi můj bývalý posílá, to je tak na plínky a sunar. Od státu navíc nedostanu nic moc. To je almužna. Za nájem v městském bytě i se službami platím skoro šest tisíc. Další dvě děti chodí do školy. Nechci je šidit, proto se snažím jim koupit, co jenom mohu," říká matka z jižních Čech. Sama prý nikdy nekouřila a nepila alkohol. Na dovolené byla dvakrát v životě, jednou v Itálii u moře, když zájezd ještě vyhrála.

Podle jejího názoru by stát měl dávat každé rodičce, pokud nemá děti jen jako „výdělečný" prostředek, do začátku aspoň 50 tisíc. Na přídavkách na každé dítě, aspoň do deseti let věku, pak tři až pět tisíc.


Zrušte armádu, omezte poslance a senátory a bude peněz dost!

„Protože až moje děti jednou budou velké, zcela jistě na stát budou platit víc a živit ty darmožrouty z parlamentu, Senátu, vlády a ministerstev. Proč my, taková malá země, máme tolik ministerstev. Proč stát s deseti miliony obyvateli má 200 poslanců a 100 senátorů. To je 300 zbytečně živených lidí. To je přes 200 milionů průměrně ročně jen na ně. Teď asistenti, poradci, a to nemluvím o dalších vyžírkách. Je jich 300 a pořádný zákon neudělají, místo aby přispěli lidem, kteří rodí děti," zlobí se matka tří dětí.

Čeká ji teď koupě městského bytu za 350 tisíc korun. Kdyby neměla „tchýni", nikdy by si to prý dovolit nemohla. „Tchýně, maminka toho mého bývalého, který nás nechal, se svým manželem prodali chatu, na které celý život dřeli a dají nám peníze, až se bude byt prodávat. Do smrti jim nepřestanu být vděčná. Takhle zlaté lidi okolo sebe má asi málokdo. Páni poslanci, senátoři, a vůbec všichni politici mají příspěvky na bydlení, na jídlo, cestování a pořád mají málo. Jsem zvědava, jak budou tihle politici za dvacet let živit tuto republiku. To budou muset naše děti. Kalousek s Drábkem teď ještě seškrtají, co můžou, a to si nedovedu představit, kdybych musela být já, nebo mé dítě, třeba týden, dva, měsíc v nemocnici. Z čeho bych to zaplatila," ptá se mladá matka.

Návod, jak může stát ušetřit a přitom neškrtat na skutečně potřebných, prý žena z jižních Čech má jasný. „Omezit platy ústavních činitelů jen na 40 procent. Úspory musí hledat stát hlavně u sebe. My je živíme! Z našich daní, odvodů. Ve svých řadách, v provozu úřadů, ministerstev musí hledat úspory. Nesmí zbytečně platit lobbistům, podvodníkům a za předražené stavby, silnic, dálnic miliardy navíc, a taky za jiné zakázky. Stát by měl zrušit armádu, která je stejně k ničemu. Hned by bylo peněz dost. Ať už pro nás rodiče, nebo na fungování zdravotnictví, školství, pro důchodce nebo invalidy," navrhuje paní Marta.

Odírají nás, vidím to všude kolem sebe

Nejen její život není zrovna procházka růžovým sadem, ale i lidí z jejího okolí dává prý současná vláda zabrat. „Mé sestřenici, kterou před sedmi lety ožrala v autě přizabil a dodnes je na vozíku a hýbe jen jednou rukou, vzali třetí stupeň bezmocnosti a dali první. A to ji ještě každý druhý rok zvou před komisi, aby zjistili, zda vůbec potřebuje mít invalidní důchod. Přitom od specialistů mají jasně napsáno, že došlo k nevratnému porušení míchy a už nikdy nebude chodit," prozradila ParlamentnímListům.cz Jihočeška. Nelíbí se jí prý, jak se mrhá zbytečně penězi.

„Zbytečné úředničení, zbytečné komise, zbyteční lidé, kteří stejně o pacientech nic neví a dělají to od stolu. Spoustu lidí přivedou k zoufalství. To je ostuda! A když vidím toho Kalouska nebo Drábka v televizi, jak říkají, že se musí šetřit a lidi se musí starat sami o sebe, dělá se mi z nich zle. Kdy se oni začnou konečně starat o sebe. Zatím je živí daňoví poplatníci a chudý lidi, kteří musí platit jak mourovatí. Multimilionáři daně neplatí, Vietnamci taky ne. Tuneláři rozkradli tuhle republiku, ale na mladých rodinách, samoživitelkách, seniorech, invalidech se bude šetřit do alejuja? To je úroveň," dodala redakci závěrem rozhořčená matka tří dětí.


Čtěte také:

Máte-li podobné příběhy, obracejte se přímo na naši redakci, a to na e-mail Redakce@ParlamentniListy.cz 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…