Seďa (ČSSD): Svátek práce není deliktem minulosti

01.05.2013 22:42

Pravice ideologicky a dlouhodobě potlačuje úsilí rozličných společenských organizací, neziskového sektoru i levicových politických stran o prosazení rovnosti, solidarity a boje proti sociálnímu vyloučení v české společnosti. Mezinárodní den žen či Svátek práce jsou v pojetí české pravice vnímány jako jistý delikt minulosti a to bez ohledu na jejich celosvětové uznání za dny, kdy si lidé připomínají boj za lidská práva, právo na práci a spravedlivou společnost.

Seďa (ČSSD): Svátek práce není deliktem minulosti
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

 

A právě 1.máj, jako svátek práce, nám připomíná obrovské problémy v naší zemi, které současná pravicová koalice není schopna řešit. Česká republika se potýká s nejdelší recesí, kdy na základě špatně zvolené vládní politiky a v důsledku úsporných opatření, máme největší nezaměstnanost od dob světové hospodářské krize. Tato nezaměstnanost nejen zhoršila životní úroveň stovek tisíc rodinám, ale zároveň prohloubila schodek na důchodovém účtu a podkopala financování zdravotní péče z veřejného zdravotního pojištění.
 
Přesto, že drtivá většina občanů vyslovila odpor vůči škrt politice vládních stran a svoji nedůvěru vyslovily odborové organizace i aktivní společenské organizace, vláda svým fiskálním úsporným programem dostala do problémů tisíce seniorů a rodin s dětmi a vládní neuvážená sociální reforma pokračuje v diskriminaci osob se zdravotním postižením.
 
Zároveň zvýšením DPH se výrazně zdražily základní potraviny, bydlení, léky a doprava. Snížila se domácí spotřeba, což má negativní dopad na poskytovatele služeb a domácí výrobce, se zvýšením cen energií se zvýšily výrobní náklady a tím se také snížila konkurenceschopnost naší ekonomiky.
 
Moderní stát založený na demokratických principech a evropském sociálním modelu nemůže připustit neustále se prohlubující rozdíly mezi většinou společnosti a těmi nejbohatšími. Právě pravicí tolik kritizované přerozdělování veřejných prostředků směřuje k posílení solidarity a k tolik potřebnému konsensu v naší společnosti. Nerespektování společenského dialogu, prosazování nespravedlivých reforem a nespravedlivá vládní politika zvyšuje celospolečenské napětí a snižuje sociální soudržnost české společnosti.
 
Svátek práce není deliktem minulosti,jak se nám snaží namluvit česká pravice. Naopak je to den, kterým si připomínáme stále nekončící úsilí o demokratičtější a zejména spravedlivější společnost, založenou na evropských ideálech svobody, rovnosti a bratrství. Je také dnem, kdy si uvědomujeme hodnotu práce a mezilidské solidarity. Proto je důležité, aby tento den byl neustále připomínán veřejnosti, protože i v naší společnosti je stále co napravovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Antonín Seďa - profil

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…