Zaorálek (ČSSD): Klaus vyměnil Lidice za konferenci o globálním vládnutí

09.06.2012 8:58

Stanovisko ČSSD k připomínce 70.výročí lidické tragédie.

Zaorálek (ČSSD): Klaus vyměnil Lidice za konferenci o globálním vládnutí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

ČSSD oceňuje dopis německého prezidenta Joachima Gaucka u příležitosti 70. výročí lidické tragédie. Odstranění zastupujícího říšského protektora Heydricha je klíčovou událostí českých dějin. Český národ se tímto činem postavil na obranu hodnot evropské kultury před jedním z jeho největších ohrožení německým nacismem. Pokládáme za velmi důležité, abychom dokázali tehdejší události reflektovat společně. Oceňujeme, že německý prezident hovoří o tom, že si Německo uvědomuje svoji politickou odpovědnost za tehdejší události a vyjadřuje své soucítění s tehdejším utrpením a bolestí. Dopis prezidenta Gaucka pokládáme za dobrý vklad do česko-německého dialogu citlivě navazující na předchozí vstřícné kroky německé strany.

Politování naopak vyjadřujeme nad nezájmem českého prezidenta Václava Klause o účast na pietním shromáždění v Lidicích. Za neuvěřitelně kuriózní považujeme argumentaci prezidentské kanceláře, že účast Václava Klause na konferenci v Los Angeles je dlouhodobě plánována. Připomínáme panu prezidentovi, že účast na shromáždění v Lidicích bylo jistě možné plánovat mnohem dříve než vystoupení na jedné z nesčetných konferencí pořádaných v zahraničí ke globálnímu vládnutí. Vystoupení prezidenta Klause ve světě nás velmi často naplňují hlubokými rozpaky. Nyní k tomu přistupuje i podivení, že Los Angeles u něj dostalo přednost před Lidicemi. Možná to překvapí i pořadatele konference v zemi, která sama je tak hrdá na svoji nedlouhou historii. Patříme k těm, pro které bude nepřítomnost prezidenta ČR na připomínce lidické tragédie pobuřující.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…