Sobotka hřímal ve sněmovně: Politická krize začala už nepovedenými reformami

07.08.2013 15:39

Poslanci debatují o důvěře vládě Jiřího Rusnoka. Mezi prvními vystoupil předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. „Snaha vrátit ´Nečasovu´ stojendničku povede k napětí a znechucení české veřejnosti,“ pronesl kupříkladu Sobotka s konstatováním, že krize vlády začala mnohem dříve a to tehdy, když vláda projektovala do společnosti nepovedené reformy.

Sobotka hřímal ve sněmovně: Politická krize začala už nepovedenými reformami
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

Poslanecká sněmovna se dnes vysloví k důvěře kabinetu Jiřího Rusnoka. Přestože je do rozpravy prozatím přihlášeno 12 poslanců, o slova se ještě předtím přihlásili ti, co mají přednostní práva, tedy šéfové klubů a předsedové politických stran.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka například připomněl, že debata o vládě se také týká krize a to nejenom politické, ale i krize ekonomické, kterou má na svědomí právě vláda Petra Nečase.

„Dovolte mi se zastavit u toho, co tady řekl prezident Miloš Zeman. Že se ta debata týká krize. Prezident Zeman hovořil o tom, že politická krize byla zahájena tehdy, když policie zasahovala na Úřadu vlády. Ale ona politická krize podle mne začala mnohem dříve,“ řekl dnes za sněmovním pultíkem B. Sobotka.

Podle něj krize započala tehdy, když vláda začala realizovat kroky k tzv. reformám. „Začala v době, kdy se zvedala daň z DPH,“ připomněl třeba.

„Tyto vládní reformy společnost rozdělily a otočily lid proti vládě. Kabinet nechal na ministerstvu práce a sociálních věcí experimentovat pana Drábka, který se rozhodl zničit úřady práce. Nesmíme se proto divit, že začaly reakce a ekonomika se propadla do recese a lidé začali chudnout. Vždyť se od roku 2010 životní úroveň lidí vzdaluje západní ekonomice! A to začalo od doby vládnutí kabinetu Petra Nečase,“ zdůraznil Sobotka.

Vše má sociální kořeny...

„V důsledku působení Nečasovy vlády se nedivme, že lidé začínají volat po vládě pevné ruky a snahy o zavedení prezidentského systému tomu jdou naproti. To není problém, který by vnesl prezident republiky, to má sociální kořeny," řekl také Sobotka s tím, že když se zaváděla přímá volba prezidenta, tak se měla zpřesnit i ústava.

„Jenže byly to právě ODS a TOP 09, které to odmítly, což teď přináší zbytečné napětí,“ poznamenal.

„Snaha vrátit stojendničku povede k napětí a znechucení české veřejnosti,“ pronesl s konstatováním, že všichni poslanci ČSSD jsou připraveni také podpořit návrh na rozpuštění sněmovny.

„Při dnešním hlasování i přes veškeré výhrady k Rusnokově vládě zvedneme ruku pro vyslovení důvěry, protože ji lidé vnímají jako menší zlo,“ dodal Sobotka nakonec, ovšem zdůraznil, že ČSSD vnímá Rusnokovu vládu jako přechodnou a udržovací a proto by měla k tomu přizpůsobit i personální politiku, neboť je nesmyslné, aby třeba "vyhazovala" ředitele Národního divadla. 

Do debaty se jako první z „řadových poslanců“ přihlásili - a jejich jména tudíž svítí i na spravené světelné tabuli - předseda NS-LEV 21 Jiří Paroubek, Michal Babák z Věcí veřejných, komunisté Miroslav Grebeníček s Jiřím Dolejšem a Viktor Paggio (LIDEM).

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …