Šojdrová pro rozhlas: KDU-ČSL přivedu zpět do sněmovny

19.11.2010 16:02

Lidovci si budou o víkendu ve Žďáru nad Sázavou vybírat nového předsedu či předsedkyni. Kandiduje i dosavadní úřadující předsedkyně Michaela Šojdrová. Sjezd strany se bude věnovat personálním otázkám, a také tomu, proč strana propadla v květnových volbách.

Šojdrová pro rozhlas: KDU-ČSL přivedu zpět do sněmovny

Kromě Michaely Šojdrové kandidují na post předsedy KDU-ČSL třiatřicetiletý pardubický krajský stranický tajemník Pavel Bělobrádek, Jaroslav Orel a pedagožka Masarykovy univerzity Jiřina Šťouračová. Orel je bývalým poslancem a blízkým spolupracovníkem někdejších předsedů Josefa Luxe a Cyrila Svobody.

Michaela Šojdrová zdědila křeslo šéfky strany provizorně po Cyrilu Svobodovi, který byl donucen po debaklu v květnových volbách odstoupit. Několikrát poté zmiňovala, že kandidovat nebude, ovšem nakonec svůj názor změnila.

Pět měsíců v čele je mou skvělou zkušeností

„Rozhodla jsem se tuto kandidaturu přijmout teprve poté, když jsem zjistila, že kandidáti, které chceme podpořit do čela strany, se rozhodli nekandidovat. Byli to například Daniel Rychnovský a senátor Petr Šilar. Myslím, že pět měsíců v čele KDU-ČSL je určitou zkušeností, kterou mohu využít pro nastávající období," řekla pro Radiožurnál Šojdrová.

Kromě jiného je přesvědčena o tom, že KDU-ČSL by měla připravit vizi křesťanské politiky pro nové desetiletí 21. století. „Je nám vytýkána určitá nečitelnost, rozkolísanost, ale aby byla strana čitelná a předvídatelná, musí stát na pevných základech a musí za programem, dlouhodobou vizí jít," vysvětlila.

Šojdrová stejně tak jako Bělobrádek chtějí v křesle předsedy dosáhnout toho, aby se strana více otevřela veřejnosti. Rozdílný názor však mají na nutnost programové změny. Šojdrová vychází z analýzy, kterou si lidovci objednali po květnových volbách. Z ní vyplynulo, že program byl standardní, ale strana ho neuměla prezentovat.

Za lidovecká "tradiční témata" prý nikdo ve sněmovně nebojuje

„Ukazuje se, že křesťanští demokraté mají nezastupitelný politický program. V tuto chvíli v poslanecké sněmovně chybíme, protože nejsou některá politická témata zdůrazněna. Nikdo za ně nebojuje," upozornila Šojdrová. Jako příklad zmínila zákony dobré pro spravedlnost rodin s dětmi v rámci daňového systému, či problémy penzijního systému.

Šojdrová by jako předsedkyně prý přivedla křesťanské demokraty zpět do poslanecké sněmovny. Chtěla by také uspět v dalších krajských a senátních volbách.

„Chystáme změnu stanov, zkrácení funkčního období volených orgánů na dva roky. Já to velmi podporuji a věřím, že i tato změna přispěje k větší dynamice, komunikativnosti a otevřenosti této strany," dodala nynější předsedkyně ke svým vizím. 

Lidová strana byla vždy tradiční součástí české parlamentní politiky. Od květnového debaklu KDU-ČSL ve sněmovních volbách tomu tak není, avšak nedávné senátní a komunální volby naznačily, že lidovce není ještě radno zcela odepisovat.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

4:44 Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

Zdaleka ne všichni dotčení hráči se smířili s policejním konstatováním o konci vyšetřování výbuchů v…