Soud v Ostravě poslal do vazby Fuksu a Bočka

15.06.2013 11:50

Okresní soud v Ostravě poslal dnes do vazby exministra zemědělství za ODS Ivana Fuksu a jeho bývalého náměstka Romana Bočka. O osudu dalších pěti obviněných v kauze kolem šéfky premiérova kabinetu včetně samotné Jany Nagyové rozhodne soudce ještě dnes, poslední ze skupiny obviněných by měl přijít na řadu ve 14:00.

Soud v Ostravě poslal do vazby Fuksu a Bočka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivan Fuksa

Exministr zemědělství je spolu s dvojicí dalších někdejších rebelujících poslanců ODS Petrem Tluchořem a Markem Šnajdrem obviněn z toho, že se vzdal mandátu za nabídku výhod, což vyšetřovatelé hodnotí jako korupční jednání. Boček se prý na korumpování poslanců podílel.

Vláda v ohrožení

Bočkův advokát Filip Seifert novinářům řekl, že důvodem vazebního rozhodnutí soudu je obava z ovlivňování několika svědků a spoluobviněných. Jeho klient s obviněním zásadně nesouhlasí, dělal prý pouze politickou práci. "Proti usnesení o zahájení trestního stíhání jsme podali stížnost, kterou budeme odůvodňovat. Stejně tak jsme podali stížnost proti usnesení o vzetí do vazby," řekl právník.

Rozhodnutí o vazbě, zejména pokud jde o Nagyovou, nejspíš ovlivní politický osud premiéra Petra Nečase (ODS). Na výsledek dnešního rozhodnutí soudu čekají koaliční partneři i někteří členové ODS, kteří zatím předsedu vlády podporovali.  

Celkem policie zadržela devět lidí

Nagyová čelí v jednom případě, který se týká kauzy tří někdejších rebelů za ODS, obvinění z podplácení. Kromě toho je ale obviněna i z organizování zneužití pravomoci úřední osoby, protože údajně kvůli soukromému zájmu nechala vojenské zpravodajce sledovat trojici osob, mezi nimiž byla i manželka premiéra Petra Nečase Radka.

Advokát Nagyové dnes ČTK řekl, že se jeho klientka po zadržení policií cítí špatně, věří prý ale, že se vše vysvětlí. Připustila, že možná pochybila, rozhodně ale odmítla, že by se podílela na trestné činnosti.

Obviněni jsou také bývalý šéf Vojenského zpravodajství Ondrej Páleník, jeho nástupce Milan Kovanda a další ze zpravodajců Jan Pohůnek.

Celkem policie zadržela devět lidí. Obvinění vyšetřovatelé předali osmi ze zadržených, obviněn nebyl jen šéf úřadu vlády Lubomír Poul.

Při 31 prohlídkách domů a nebytových prostor v posledních dnech zajistili policisté 120 až 150 milionů korun a desítky kilogramů zlata. Získali prý i cenné materiály, které budou prověřovat v příštích měsících. Rok a půl trvající vyšetřování dozoruje od počátku Vrchní státní zastupitelství v Olomouci namísto Prahy, protože existovalo podezření, že se na trestné činnosti podílel také tehdejší žalobce z pražského vrchního státního zastupitelství Libor Grygárek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…