Státní zástupce „Terminátor“ Letko prý zametal kauzy pod koberec

06.01.2012 7:25

Státní zástupce Ladislav Letko čelí kárné žalobě a to za nepatřičné průtahy v kauze MUS. Zdá se však, že tento muž může mít na svědomí i vyšumění mnoha dalších známých kauz. Byl to totiž on, kdo měl řešit kauzu IPB, otázku uplácení v kauze gripenů, či kauzu Diag Human. ˇKaždý z těchto případů dopadl víc než neslavně a vymizeli jaksi do ztracena.

Státní zástupce „Terminátor“ Letko prý zametal kauzy pod koberec
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Úkolem státního zástupce je podávat obžaloby a snažit se případné viníky usvědčit z trestné činnosti tak, aby prožili pěkných pár let za mřížemi. V Česku ale žije jeden státní zástupce, který v tomto svém úsilí nijak zvlášť nevyniká. Usvědčit viníky se mu vytrvale nedaří. Měl přitom na starosti největší kauzy posledních let, které mnohdy přesahují až do politiky: kauzu IPB, podezření a uplácení v případě nákupu gripenů nebo kauzu Mostecké uhelné společnosti. Zdá se však, že poslední jmenovaná kauza mu, obrazně řečeno“ zlomí vaz. Informuje o tom dnešní MF Dnes.  

Vinu nese ministerstvo financí, brání se Letko

Státní zástupce Ladislav Letko od včerejška čelí kárné žalobě za nepatřičné průtahy v kauze MUS. Nejvyšší státní zástupce došel k závěru, že je (Letko) odpovědný za nepatřičné průtahy,“ říká ke kauze MUS ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. Letko tak možná bude nucen svůj post opustit. Mezi policisty má prý zástupce dokonce přezdívku Terminátor či Skončovač.

Na Letka si v minulosti stěžovala např. právnička a bývalá politička Hana Marvanová. Kritiku si vysloužil postupem v kauze IPB. Prý jednou prohlásil, že kauzu musel zastavit na nátlak shora. Sám Letko však v minulosti podobné nařčení rezolutně popřel a prohlásil, že kvůli IPB mu volala pouze Marvanová.

Spolu s Letkem kárné žalobě čelí i bývalý šéf Vrchního státního zastupitelství Vlastimil Rampula, náměstek Libor Grygárek a exšéfka odboru závažné hospodářské kriminality Marcela Kratochvílová. Ti jsou podezřelí z toho, že Letkovy průtahy neoznámili nadřízeným.

Letko se ovšem brání s poukazem na to, že patřičné podklady ke kauze MUS posílal na ministerstvo financí již v dubnu a resort tak měl dost času zažádat o miliardy, které skončily na švýcarských kontech z privatizace tohoto podniku. Prý tedy není důvod k tomu, aby byl Letko a další státní zástupci stíhán. Otázkou však zůstává, zda šlo o podklady dostatečné. Konečný verdikt nejen v tomto spolu vynese až soud.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …