Uvolníme další povodňovou pomoc, přislíbil Chalupa. Jde o 130 milionů

11.06.2013 18:58

Hostem úterního Interview ČT24 byl ministr životního prostředí a předseda ústřední povodňové komise Tomáš Chalupa (ODS), jehož resort vypsal dva nové dotační programy na likvidaci povodňových škod. Vyčlenil na ně 130 milionů korun. Sto milionů korun z této částky jde na možnou výměnu kotlů. Třicet milionů korun připadne na speciální potřeby obcí.

Uvolníme další povodňovou pomoc, přislíbil Chalupa. Jde o 130 milionů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Chalupa a Kamil Jankovský

"Žadatelé o dotaci dostanou až 70 % z pořizovací ceny ekologického kotle a deset tisíc korun na instalaci kotle. Ministerstvo bude vyplácet stoprocentní zálohy těchto částek,“ prozradil také Chalupa. Mohou být však využity jen na kotle, na nic jiného.

Ve 20. století bylo povodní poměrně málo. Vracíme se k průměru

Dalších 30 milionů korun je určeno pouze pro obce. Jedna obec může dostat maximálně 200 tisíc korun a z této sumy lze zakoupit např. velkokapacitní vysoušeč, který si obyvatelé následně mohou na obecním úřadě zapůjčit.

Výše podpory u jednotlivců záleží na tom, jak kvalitní kotel si občané pořizují. Čím pokročilejší technologie, tím vyšší bude dotace. U obcí budou dotace na kotle odstupňovány jednoduše podle výkonů jednotlivých zařízení. U druhého programu bude výše podpory záviset na jednotlivých zařízeních, které si obce budou chtít pořídit.

Celkovou škodu za povodně podle Chalupy ještě nelze vyčíslit. Půjde to asi za dva měsíce. Kuba v této souvislosti zmínil i fakt, že dvacáté století bylo z hlediska počtu povodní velmi klidné a 21. století se zřejmě vrací k obvyklému průměru, který znali naši předci již v 19. století. V naší vlasti se podle Chalupy sledují povodně už po staletí a toto sledování napovídá, že uplynulá dekáda nevybočuje z onoho průměru.

Dobrý územní plán

Základním stavebním kamenem kvalitní protipovodňové ochrany je dobrý územní plán každé obce. To podle Chalupy znamená, že by obce měly zvážit, jaké plochy ještě nechají zastavět. Stát v tom jistě také musí sehrát svou roli, ale prim podle šéfa resortu hrají obce, protože lépe znají lokální situaci.

V obecné rovině ministr hovořil o práci s krajinou. Nesmíme zapomínat na obnovu mezí a remízků, které mohou zadržet vodu. Velké plochy polí onu vodu příliš nezadrží. „Já vám uvedu jeden příklad, který považuji za špatný. Podívejte se na pole s řepkou, která byla vysazována kvůli nesmyslně vysokým dotacím z EU,“ poznamenal Chalupa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…