Už druhý výzkum ukázal: Véčka ze sněmovního kola ven

03.05.2011 23:05

Kdyby byly v dubnu volby do Poslanecké sněmovny, vyhrála by je sociální demokracie. Hlas by jí totiž dalo 27 procent lidí. Druhá by skončila ODS s 21 procenty. Naopak na hranici volitelnosti jsou v současnosti koaliční Věci veřejné. Vyplynulo to z exkluzivního průzkumu agentury SC&C pro Českou televizi.

Už druhý výzkum ukázal: Véčka ze sněmovního kola ven

Z průzkumu také vyplývá, že by se do sněmovny mohli vrátit i lidovci, které by volilo pět procent respondentů.

Oproti volbám v květnu 2010 došlo v dubnu 2011 po vládní krizi k výrazným posunům. ČSSD potvrdila nyní opět své prvenství s relativně velkým odstupem na druhou ODS, která s TOP 09 obhajuje svoji pozici.

Naopak Věci veřejné (VV) balancují už kolem hranice 5 procent, která je nutná pro vstup do sněmovny. Předstihli je tak dokonce i lidovci, kteří nyní v poslaneckých lavicích chybějí.

Že by se Johnova a Bártova strana už nemusela dostat do sněmovny, přitom uvedla již agentura Factum Invenio. Ta jí přisoudila zisk 4,7 procenta hlasů. SC&C pak jen procenta čtyři.

Podrobněji:
Pohroma pro VV. Volby by je vykoply ze sněmovny

Druhý průzkum? Tak to už je vážné

"Vzhledem k tomu, že to je v poslední době již druhý průzkum s podobným výsledkem, ale odlišné agentury, je to pro stranu Věcí veřejných vážný signál. I když nejprve jejich strana ztrácela různými aférami, které se právě v dubnu řešily, nakonec jí body přihrála nahrávka té jejich poslankyně Kočí - tou u veřejnosti zabodovali. Přiznám se, že mě proto velmi překvapuje, jak rychle letí obliba této strany dolů - sám bych tuto rychlost neočekával," okomentoval pro ParlamentníListy.cz výsledek průzkumu politolog Bohumil Doležal.

Podle něj stranu čekají velmi krušné chvíle a hodně práce na tom, aby mohla sympatie lidí k sobě opět obrátit. "Ovšem, když se ohlédnu do blízké historie, většinou žádná strana, která takto rychle spadla pod pět procent, už neměla šanci a sílu se přes tuto hranici zase zpátky dostat," naznačil možný další osud Věcí veřejných politolog Doležal. 

Vyjádření vedení strany Věcí veřejných pro ParlamentníListy.cz nereagovalo.

K volbám by přišlo 60 procent lidí

Možných předčasných voleb do sněmovny by se nyní zúčastnilo podle průzkumu 60 procent lidí. Ochota k účasti roste se vzděláním, ale také jsou více odhodlaní voliči levice - KSČM a ČSSD. V případě, že lidé nebyli volit v květnu 2010, je však velmi vysoká pravděpodobnost, že nepůjdou ani letos. 

Volební model, který byl za tímto účelem zpracován, je analyzován z osob, které svou účast u voleb nevylučují a jsou schopny a ochotny uvést politickou stranu, kterou by volily.

Průzkumu probíhal od 18. do 28. dubna. Zúčastnilo se ho 1 200 respondentů.

Čtěte také:
Průzkum pro ČT: 67 procent lidí nechce současnou vládu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Češi včera „okupovali“ Německo. U nákupu protáhlé obličeje nás i Němců

13:21 Češi včera „okupovali“ Německo. U nákupu protáhlé obličeje nás i Němců

Košíky plné zeleniny a potravin, domácí drogerie i autokosmetiky. Tak to vypadalo snad ve všech bavo…