VZP: Za péči o předčasně narozené děti byla udělena Purpurová srdce

21.11.2012 17:52

Při příležitosti Světového dne předčasně narozených dětí pořádají již tradičně občanské sdružení Nedoklubko a Česká neonatologická společnost zdravotnickou konferenci a slavnostní večer s předáváním cen Purpurových srdcí. Světový den předčasně narozených dětí – Prematurity Day byl stanoven na 17. listopad a purpurová barva je jeho symbolem.

VZP: Za péči o předčasně narozené děti byla udělena Purpurová srdce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Všeobecná zdravotní pojišťovna

V letošním roce se akce konala 20. listopadu v pražské Primátorské rezidenci. Záštitu nad ní převzala poslankyně Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Lenka Kohoutová, primátor hl. města Prahy Bohuslav Svoboda a Všeobecná zdravotní pojišťovna.

Udělení Purpurového srdce oceňuje ty, kteří se na záchraně předčasně narozených dětí podílejí s výbornými výsledky. V současné době se počet předčasně narozených pohybuje kolem 7–10 % z celkového počtu narozených dětí a jejich množství se stále zvyšuje, ať už v důsledku častějších vícečetných těhotenství nebo rostoucího věku matek při porodu. Česká republika se přitom řadí mezi špičky v péči o předčasně narozené děti.

Na slavnostním večeru byla předána Purpurová srdce ve čtyřech kategoriích zdravotníkům a osobnostem výrazně se zasazujícím o zlepšování péče o nedonošené děti. Purpurové srdce České neonatologické společnosti převzal z rukou předsedy společnosti prof. MUDr. Richarda Plavky, CSc., vedoucí novorozeneckého oddělení FN Motol doc. MUDr. Petr Zoban, CSc. Purpurové srdce Nedoklubka předala čestná předsedkyně o. s. Nedoklubko Lenka Novotná Dagmar Holé, editorce a spoluautorce knihy Pohádky pro kulíšky. Kandidáty dalších dvou kategorií navrhovali a volili rodiče z řad široké veřejnosti pomocí SMS. Purpurové srdce rodičů pro zdravotní sestru získala z rukou poslankyně Lenky Kohoutové Martina Šimůnková z Ústavu pro péči o matku a dítě v Praze-Podolí a Purpurové srdce rodičů pro lékaře MUDr. Drahomíra Jančářová z neonatologického oddělení FN Brno.

Vyhlášeny byly také ceny Zlatého kulíška pro výherce celorepublikové soutěže dobrovolníků ve vyrábění oblečení a dalších pomůcek pro nedonošené děti na neonatologických odděleních nemocnic. Z rukou soutěžících vzešlo celkem 2 655 párů ponožek (v této kategorii byla nejpracovitější Marie Lukačovičová s 428 páry), 2 517 ks čepiček (vítězkou je Eva Lukešová s 300 kusy) a 482 zavinovaček, deček, peřinek apod. (v této kategorii "ostatní" zvítězila Kateřina Gajdošová).

Součástí akce byla odborná konference, jejímž cílem bylo zvýšit informovanost mezi zdravotníky i laiky a zlepšovat tak péči o předčasně narozené děti. Představeny byly např. nové trendy a možnosti léčby v neonatologii, novinky v resuscitaci novorozenců nebo péče o extrémně nezralé novorozence, další témata byla věnována komunikaci mezi zdravotníky a rodiči.

Další informace najdete na webových stránkách www.nedoklubko.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: VZP

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…