Václav Klaus premiérem? Média spekulují o Tluchořových plánech

07.09.2012 20:40

Nový premiér Klaus jmenovaný prezidentem Zemanem aneb putinovsko-medveděvovský scénář v režii dvojice předních rusofilů. I tak česká média hodnotí vzpouru šesti poslanců ODS proti vládnímu návrhu zvýšení DPH o jedno procento. Zatímco server Česká pozice uveřejnil na toto téma komentář Istvána Léka, Prvnizpravy.cz podobnou úvahu zveřejnily formou fejetonu.

Václav Klaus premiérem? Média spekulují o Tluchořových plánech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus

Před cestou ČR hodně na Východ varovala v ParlamentníchListech.cz i politoložka Vladimíra Dvořáková.

Středeční hlasování o daňovém balíčku Nečasovy vlády podle všeho rozdělilo síly ODS, i když jeho nepřijetí zapříčinila jen malá skupina poslanců. Ta ale dává jasně najevo, že vláda již nemá jistou většinu a slova některých zákonodárců z řad občanských demokratů o vnitřním rozporu a hlasování podle stranických závazků již přestala platit. Poslanci, kteří pro zdražování nezvedli ruku, ale podle obou zmíněných zpravodajských serverů nemusí být vedeni snahou o ekonomické oživení ČR, ani zachování tradic ODSky.

Důvody mohou být prý čistě stranické, a to nejen podle Prvních zpráv či České pozice. Během neoficiálních rozhovorů s poslanci mimo koalici ParlamentníListy.cz zaznamenaly hned šest teorií, proč Tluchoř a spol. nehlasovali s vládou, včetně opravdu bizarních. Npříklad záměru samotného Nečase ukázat ODS před volbami jako stranu bránící občany před Kalouskovými daňovými balíčky nebo tajné dohodě ČSSD a TOP 09, kdy má porušení dohod některými poslanci ODS posloužit jako alibi k odchodu TOPky vlády.

Nečas pryč a Klaus premiérem

Teorie o opětovném setkání bývalých rivalů, ale zároveň signatářů opoziční smlouvy na nejvyšších ústavních postech se ale v obou případech takřka shoduje. "Prezident republiky Miloš Zeman jmenuje vládu premiéra Václava Klause. Právě takový ruský scénář se může odehrát v České republice, zvláště když hlavní roli v něm hrají dva přední rusofilové. Co se obsazení úloh týká, Zeman má k funkci prezidenta o něco blíže. Ale extrémně ambiciózní Klaus právě přidává plyn a opět se stává hybatelem dění na pravici," vysvětluje Léko na České pozici. Kromě peněz považuje za nutné podmínky odstranění Petra Nečase z postu předsedy ODS a zabránění předčasným volbám, které by Nečas v takovém případě požadoval, za každou cenu.

"Snad všem, kdo nemají mezi ušima mateří kašičku, je jasné, že výše DPH je a byla pro tluchořovce pouhá záminka; je skutečně těžké uvěřit jejich slovům, že jim jde jen o to, aby se českým podnikatelům lépe podnikalo a občanům lépe žilo," pokračuje Léko a dodává, že bývalý šéf poslanců ODS Petr Tluchoř svého soka Nečase ještě před hlasováním o DPH bombardoval nesplnitelnými požadavky.

Anketa

Byl by pro vás přijatelný Václav Klaus na Hradě i na potřetí?

hlasovalo: 1158 lidí

"Pro sebe žádal post místopředsedy sněmovny, pro Ivana Fuksu funkci prezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu a pro Marka Šnajdra politickou garanci, že zůstane i nadále předsedou správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP)," tvrdí Léko. S tím, že časové sladění s žalobou TOPkařského ministra zdravotnictví Hegera na systém zdravotních knížek IZIP, která by mohla "ohrozit některé členy Tluchořovy ekipy" je pozoruhodný.

Osudový kongres a stoupající hvězda Martina Kuby

Taková hra dokáže znechutit voliče leckteré strany. A obzvláště nepříjemná je voličská nepřízeň před volbami, po kterých následuje stranický kongres. Ten by namísto radikálně oslabeného Nečase mohl vynést do sedla ministra průmyslu a obchodu Martina Kubu, který ve svém resortu sbírá úspěchy (a pokud prosadí prolomení těžebních limitů, bude tento Jihočech obzvláště mezi severočeskými podnikateli a energetiky zbožňován, pozn. red.) Tandem Kuba- Klaus by pak podle Léka mohl dosáhnout dohody s TOPkou, LIDEM Karolíny Peake a na Klausovu přízeň by nemusel zapomenout ani Vít Bárta z Věcí veřejných. Koalice by pak měla až do voleb pohodlnou většinu.

"Po krátké debatě, kterou absolvovali Zeman s Klausem za zavřenými dveřmi, prezident Zeman oznámil netrpělivým novinářům, že Václav Klaus přijal jeho nabídku na sestavení dočasné vlády. Zeman své rozhodnutí zdůvodnil tím, že Václav Klaus je jediným garantem pro zachování politické a ekonomické stability naší země, která navíc čelí rozpadu EU," pojali stejné téma Prvnizpravy.cz ve svém fejetonu.

Daleko na Východ

Před takzvanou ruskou cestou varovala v ParlamentníchListech.cz i politoložka Vladimíra Dvořáková. Ta ale reagovala na výzvu spolku Šalamoun a jeho šéfa Johna Boka ke kandidatuře Václava Klause v prezidentských volbách.

"Šance na Klausovo zvolení si netroufám odhadnout. Záleží, jak moc by vadilo veřejnosti, že jde o hrubě protiústavní čin, který by nás posunul opravdu hodně na východ či chcete -li i na jih. To si nedovolil ani Vladimír Putin v Rusku," reagovala pro ParlamentníListy.cz Dvořáková.

K podobnému kroku se prý odhodlal pouze běloruský prezident Alexandr Lukašenko, jehož režim je označován za jasnou diktaturu. Venezuelský prezident Chávez pak musel kvůli znovuzvolení vypsat referendum o změně jejich Ústavy. Šlo by prý o bezprecedentní znásilnění Ústavy, vyškrtávající ČR definitivně z euroatlantických struktur.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Ivánek

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

 Podepište, že nebudete topit uhlím. A klient ČSOB se vzepřel

7:21 Podepište, že nebudete topit uhlím. A klient ČSOB se vzepřel

ČSOB se chlubí tím, že „motivuje“ své klienty k zeleným řešením a nejinak se staví také ke svým fire…