Veverkám jde o koryta. Jen mír před další válkou, běduje Kováčik

30.06.2011 20:23

Jestli chce vláda udělat z pacientů klienty, kteří si budou muset zdravotní péči nakupovat jako službu, budou k tomu potřebovat změnu ústavy, kterou svými reformami popírají. Předseda strany Vojtěch Filip a předseda poslaneckého klubu Pavel Kováčik jsou však rozhodnuti všemi zákonnými prostředky změně ústavy zabránit. O Věcech Veřejných řekl šéf klubu Kováčik, že jim jde pouze o koryta.

Veverkám jde o koryta. Jen mír před další válkou, běduje Kováčik

„V případě, že dojde ke změnám zdravotnického systému, jak ho chce vláda, nemůže už být v ústavě napsáno, že v České republice je zdravotní péče bezplatná na základě veřejného zdravotnického pojištění," řekl pro ParlamentníListy.cz komunistický poslanec Pavel Kováčík. „Většina zdravotní péče by totiž byla v takovém případě poskytovaná na komerční bázi."

K tématu:
Rath: Hegerova zdravotní reforma zcela rezignuje na princip solidarity
Vzorec na léčení. To připravuje Heger. Kolik bude stát rok života?
Heger uspěl se třemi reformními zákony
Rath: Z ministra Hegera se stal doručovatel Julínkových návrhů
Šéf postižených Krása křičel na Hegera. Skončíme jako bezdomovci

„Když se z pacienta stává klient a ze zdravotní péče služba, tak to znamená, že je to vlastně pouze eufemismus pro to, že se bude tahat podstatně více peněz z kapes občanů," dodal Kováčík.

„Jestliže se standard a nadstandard rozliší tak, že jen úplně nejzákladnější péče, nikoli lege artis, ale jen ta nejzákladnější péče bude standardem, a to všechno ostatní nadstandardem, a tak to podle zkušeností i ze zahraničí dopadne, dostává se to do rozporu s ústavou, a dokonce i do rozporu s dobrými mravy," zlobí se Kováčik. Dodejme jen, že za zdravotní péči lege artis je považovaná zdravotní péče v souladu se současnými dostupnými poznatky lékařské vědy.

Rozhovory, články, analýzy: ZDRAVOTNÍ REFORMA

Jednou dosažená práva obsažená v ústavě nelze krátit

„Práva občanů nelze krátit, jednou dosažená práva, navíc obsažená v ústavě lze pouze rozšiřovat a nikoli zužovat, nebo krátit," rozhořčil se Kováčik. KSČM je proto podle obou protagonistů připravená podat stížnost k ústavnímu soudu. „Budeme všemi zákonnými prostředky bránit změně ústavy," konstatoval pro ParlamentniListy.cz klubový šéf komunistů.

Stejné stanovisko zastává také předseda komunistů Vojtěch Filip. „Koalice v tuto chvíli nemá těch 120 hlasů, jimiž by mohla změnit ústavu," dodal. „KSČM zásadně protestuje proti tomu, aby tyto zákony byly 12. července projednány," konstatoval Filip.

Komunisté i chválili. Záchranáři na tom budou lépe.

Za „jediné světélko v tunelu" označil Vojtěch Filip úpravu postavení záchranářů, které upravuje připravený vládní návrh. „Postavení záchranářů se musí dostat na úroveň policistů a ostatních složek integrovaného záchranného systému," řekl Filip. Zákon dá záchranářům například právo vstupovat do cizích objektů, nebo požadovat od občanů pomoc. Připravovaná norma je však obestřena tajemstvím, protože ani do sněmovny zatím nedorazila. Zdravotnická veřejnost a zástupci pojišťoven si ve středu stěžovali, že nikdo z nich vlastně neví, jaké znění ministr Leoš Heger (TOP 09) vládě předložil.

Veverkám jde jen o koryta, říká Kováčik

Navíc jsou pro komunisty jediným čistým řešením stávající situace nové volby. „To, že se teď koaliční strany dohodly, to je jen mír před další válkou, která opět mezi těmito stranami nastane velmi brzy," konstatoval šéf komunistického klubu.

"Tyto tři strany prostě nemohou spolu koexistovat a vést zemi ku prospěchu většiny. Zase přijde tisícítřístéosmdesátétřetí, a teď přijde to čtvrté. Ony (zbylé koaliční strany) jim jakoby ustoupily, no ale ukazuje se, že takzvaným „veverkám" nejde ani tak o řešení, jako o ty čtyři posty, pod nimiž jsou samozřejmě posty náměstkovské a členství ve správních radách, krátce řečeno, jde jim o koryta," zasmál se Kováčik.

Přečtěte si celé znění koaličního dodatku ZDE

Připojte se k odborářskému happeningu, vyzývají komunisté občany.

Komunisté vyzvali také občany, aby se připojili k happeningu, který 12. července pořádají odbory. Je to den, kdy má sněmovna definitivně schválit zákony, které umožní zdravotnickou reformu.

Když se však na dohodnutém místě sejde pouhých 500 nebo tisíc lidí, není to podle Kováčika pro vládu dostatečně důrazný argument. „Jen to dodává sílu v přesvědčení vlády, že to lidem nevadí," postěžoval si pro Parlamentnilisty.cz. „Vzkazuji proto lidem, přijďte toho 12. června, přijďte dát najevo, že s tím nesouhlasíte," vyzval Kováčik.

Odborářský protest se má uskutečnit před budovou ministerstva zdravotnictví na Palackého náměstí. Happening je připraven na 12.05, hodinu, symbolizující, že už v tuto chvíli je 5 minut po dvanácté, na narovnání situace ve zdravotnictví a zachování práv občanů, vyplývajících z ústavy země.

Psali jsme:
VV pokračují ve vládě. Ministrem dopravy má být Pavel Dobeš
Marek Benda bude po Peake dočasně šéfovat ústavně právnímu výboru

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …