Z návštěvy Zemana v Izraeli: Smutná událost i autonehoda novinářů

07.10.2013 18:18

REPORTÁŽ Miloš Zeman pokračuje v oficiální návštěvě státu Izrael. V pondělí se v Jeruzalémě setkal s prezidentem Šimonem Perésem i premiérem Benjaminem Netanjahuem. Zeman rovněž navštívil památník obětí holocaustu Jad Vašem, kde promluvil i s českými novináři. Během cesty autokolony z památníku do hotelu lehce havaroval vůz převážející právě prezidentův mediální doprovod.

Z návštěvy Zemana v Izraeli: Smutná událost i autonehoda novinářů
Foto: Radim Panenka
Popisek: Miloš Zeman tiskne ruku Šimonu Perésovi

Podstatná část jednání Miloše Zemana s izraelským ministerským předsedou Benjaminem Netanjahuem se týkala ekonomické spolupráce, zejména vědy a techniky. Prezident Zeman to řekl po své návštěvě památníku obětí a hrdinů holocaustu Jad Vašem v Jeruzalémě.

Více izraelských investic v Česku

„Česká republika samozřejmě potřebuje investice, a to investice s vysokou přidanou hodnotou. Domnívám se, že izraelská strana by mohla rozšířit své investiční aktivity, které už teď jsou úspěšně založeny. Například v oblasti farmaceutického průmyslu nebo v oblasti obchodu s nemovitostmi,“ uvedl Miloš Zeman.

Česká strana by se dle jeho slov naopak mohla více účastnit a býti více úspěšná v nejrůznějších tendrech, které jsou vypisovány na izraelské straně. „Třeba automobily Tatra nebo jakékoli další komodity,“ doplnila hlava českého státu.

Při dopoledním setkání s izraelským prezidentem patřil k nejdůležitějším tématům boj proti terorismu. Zeman rovněž zopakoval, že nesouhlasí s příliš smířlivým postupem Evropské unie vůči terorismu, což podle jeho slov připomíná politiku appeasementu ve třicátých letech dvacátého století vůči Hitlerovi.

Plánovaná státní večeře na počest Miloše Zemana v prezidentské rezidenci musela být zrušena z důvodu úmrtí populárního izraelského rabína Ovadia Yosefa, který byl považován za předního interpreta židovského práva. Ze stejného důvodu bylo časově posunuto soukromé jednání obou prezidentů. Izraelská hlava státu totiž narychlo odjedla umírajícího rabína navštívit (více ZDE).

Odpoledne se Zeman poklonil památce Theodora Herzla a položil věnec k jeho hrobce. Herzl, který zemřel v roce 1904, byl rakousko-uherský židovský novinář, nejvýznamnější představitel sionismu, a je považován za duchovního otce státu Izrael.

Delší čas se prezident s manželkou Ivanou i dcerou Kateřinou zdržel v památníku obětí a hrdinů holocaustu Jad Vašem, který stojí na jeruzalémské Hoře Pamatování. V rozsáhlém komplexu památníku se český prezident také setkal s našimi krajany.

Úcta obětem holocaustu i varování před bruselskou architekturou

V pamětní dvoraně památníku Jad Vašem zapálil Miloš Zeman oheň, který osvětluje v podlaze vyryté názvy všech táborů smrti. Na kryptu, v níž je uložen popel některých obětí, český prezident položil věnec.

Na závěr návštěvy památníku krátce promluvil s českými novináři a zodpověděl některé otázky. Vedle již zmiňovaných dotazů na témata jednání s izraelským prezidentem a premiérem se Zeman nevyhnul ani otázce novináře z MF Dnes, kdy se prý bude česká ambasáda stěhovat z Tel Avivu do Jeruzaléma. Věc přitom již nedávno povysvětlil šéf hradního zahraničního odboru Hynek Kmoníček, když řekl, že případné stěhování je možné až po dokončení mírového procesu. Tak to ostatně podmiňuje i rezoluce OSN.

Problém s případným stěhováním je podle prezidenta ještě v něčem jiném. „Se zájmem jsem si přečetl nedávno publikované prohlášení bývalého starosty Jeruzaléma Ehuda Olmerta, který prohlásil, že pro stěhování ambasád do Jeruzaléma není dostatek kancelářských prostor a že by to pro Jeruzalém byla pohroma,“ řekl Zeman.

Malá nehoda novinářského vozu v koloně

Podmínkou pro stěhování je proto nejen ukončení mírového procesu, ale také výstavba rezidenční čtvrti v Jeruzalémě. „Jenom si přeji, aby jeruzalémští rádní vybrali opravdu dobrého architekta, aby se tato čtvrť nepodobala bruselsko-evropské architektuře,“ rýpnul si Miloš Zeman do podoby obřích unijních skleněných paláců.

Při cestě autokolony s prezidentem z památníku Jad Vašem do hotelu došlo při dopravní špičce k drobné havárii. Vůz v koloně, který převážel prezidentův mediální doprovod, narazil do cizího vozu, který se do kolony sám připletl. Nikomu se nic nestalo. Situaci nakonec vyřešila jeruzalémské policie, když vůz skrze dopravně beznadějně ucpaný Jeruzalém dovedla zpět k prezidentské koloně.

  • Další reportáže ParlamentníchListů.cz ČTĚTE ZDE
     

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …