Žebrácká minimální mzda a zbytek z ruky do ruky. To je praxe

18.01.2012 16:43

Minimální mzda je u nás osm tisíc korun. Ve skutečnosti ji však bere jen málokdo, ale mnoho lidí ji má na výplatní pásce. Číšníci, kuchaři, prodavači, zaměstnanci menších firem dostávají často od zaměstnavatele peníze na ruku.

Žebrácká minimální mzda a zbytek z ruky do ruky. To je praxe
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lidé u bufetových stolů

O peníze tak přichází stát na daních, zaměstnanci se zase vystavují riziku nízkého důchodu. Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek chtěl sice minimální mzdu zvýšit, tento záměr se mu však  prosadit nepodařilo.

Zvýšení neprošlo

Zajímavé je, že všeobecně známá zkušenost zřejmě ministru Drábkovi unikla. „Pokud má někdo konkrétní poznatky, prosil bych o ně, abych je mohl řešit. Co se týče zvýšení minimální mzdy, tak jsem jej navrhoval, ale vláda to neschválila. Na otázku by tedy měl odpovědět premiér Nečas,“ řekl pro ParlamentníListy.cz Drábek.

Drábek navrhoval zvýšení o 500 korun, vláda to s ohledem na nejistou ekonomickou situaci zamítla. „Respektuji argumenty vlády, že v současné ekonomické situaci si vláda nemůže dovolit rozhodnout o zvýšení minimální mzdy, když nevíme, jakým způsobem se bude ekonomika České republiky vyvíjet," řekl Drábek.

„Mzda na výplatní pásce a doplatky v hostovosti – to je rozhodně nelegální, ale samozřejmě se to děje. Řešení je jediné, jde o účinější kontrolu a přísnější postih. Minimální mzdu bych také po šesti letech valorizoval,“ vyjádřil se pro ParlamentníListy.cz poslanec KSČM Jiří Dolejš. 

V Belgii pětkrát více

Předseda Národních socialistů  - levice 21. století, Jiří Paroubek  má vlastní řešení. „Národní socialisté jsou pro to, aby nově přijatí pracovníci, kteří pracují za minimální mzdu, dostávali od státu prostřednictvím zaměstnavatele příplatek v rozumné výši. To by motivovalo zaměstnavatele zaměstnávat nové pracocníky z řad nezaměstnaných a při tom by to snižovalo nezaměstnanost a podporu v nezaměstnanosti v objemu,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Jiří Paroubek.

Současná hranice minimální mzdy se nezměnila od 1.1. 2007, přestože životní náklady několikanásobně stouply. Nejyyšší minimální mzda je v Belgii (1682 Euro), což je pětkrát více než u nás. Z bývalých zemí východního bloku je v České republice minimální mzda nejvyšší, pochopitelně s výjimkou Slovinska. V Německu a v Rakousku vůbec minimální mzda neexistuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Urban

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…