Zeman o šéfovi ČSSD: Jak drzý a hloupý fracek. Já mám zuby v pořádku

18.09.2012 6:24

Mezi prezidentskými kandidáty Milošem Zemanem a Přemyslem Sobotkou to během pondělní večerní debaty několikrát značně jiskřilo. Přesto ji aktéři nakonec zhodnotili jako věcnou, slušnou a na úrovni. Jablkem sváru byly až církevní restituce, odbojová skupina bratří Mašínů a daňová politika.

Zeman o šéfovi ČSSD: Jak drzý a hloupý fracek. Já mám zuby v pořádku
Foto: Martin Žatečka
Popisek: Přemysl Sobotka a Miloš Zeman při debatě prezidentských kandidátů v Hradci Králové

Jedna z prvních veřejných diskusí mezi kandidáty na prezidentský úřad se v pondělí večer konala v Muzeu východních Čech v Hradci Králové. Miloš Zeman totiž tento den cestoval po celém kraji a již v minulosti ostatní kandidáty vyzval, aby se s ním ve slovních "bitvách" utkali.

Oba kandidáti na nejvyšší ústavní funkci shodně zdůraznili, že oproti ostatním mají značnou výhodu, v politice jsou dlouho, mají tedy zkušenosti a lidé mohou očekávat, jak se v té které situaci zachovají. "Politika je řemeslo, proto je celkem logické, že je třeba se ho naučit. Neměli byste proto naletět těm, kteří ještě nesložili 'mistrovskou', ba ani 'tovaryšskou' zkoušku a o některých můžeme pochybovat, že jsou na úrovni učňů," uvedl Zeman.

Fischer nedělal vůbec nic, takového prezidenta ale nepotřebujeme

S tím se Sobotka zcela ztotožnil a trochu se pochválil, když řekl, že sám má také zkušenosti z komunální politiky, když působil na regionální úrovni v Liberci.

Dva uchazeči o hradní křeslo však nedebatovali sami. S Milošem Zemanem se besedy účastnil i senátor a kandidát na hejtmana Vladimír Dryml (SPOZ) a spolu s Přemyslem Sobotkou s občany debatoval lídr krajské kandidátky za ODS Miloslav Plass.

Dryml zdůraznil, že tolik favorizovaný Jan Fischer je možná favorizovaný a údajně oblíbený především proto, že nic pořádného nedělal. "Takového prezidenta my ale nepotřebujeme," řekl jasně senátor Dryml.

Na přetřes přišel i věk kandidátů a to v souvislosti se známým výrokem šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky, že některým uchazečům o hradní křeslo budou možná při debatách vypadávat zubní protézy. "Když mi bylo tolik let jako panu Bohuslavu Sobotkovi, byl jsem také drzý a hloupý fracek," setřel mladého předsedu sociální demokracie Zeman s ujištěním publiku, že on má zuby v pořádku.

Vyznamenání pro Mašíny: Zeman ne, Sobotka neví

K tomu si přisadil i Přemysl Sobotka s tím, že sám s oblibou jí čokoládu s tvrdými oříšky a pokud jde o nedostatky, má více vlasů než podstatně mladší šéf ČSSD.

Tím však souznění obou oponentů na delší dobou skončilo. "Dali byste státní vyznamenání členům skupiny bratrů Mašínových?" zněla otázka od staršího muže z publika. Přímou odpověď dokázal pohotově nalézt pouze Zeman. Sobotka sice řekl, že podle něho Mašínové a jejich spolubojovníci jednali prakticky ve válečném stavu a chtěli se dostat na Západ a pomáhat své vlasti v americké armádě, ale udělení vyznamenání je prý problematické.

Miloš Zeman zřetelně a bez vytáček řekl, že nikoliv. "Jestliže někoho omráčíte chloroformem a pak ho podříznete jako podsvinče, tak je to porušení onoho válečného práva, které zabíjení civilistů zakazuje. Není možné v žádném případě udělit jim vyznamenání," odmítl Zeman.

Další střet se vzápětí dostavil při dotazu ohledně církevních restitucí. Přemysl Sobotka, který je pochopitelně podporoval, argumentoval náhradou křivd z dob komunistického režimu. "Mluví se o obavě z prolomení února 1948. Na základě toho, co jsem k tomu prostudoval, si myslím, že tu žádné takové prolomení nehrozí," ujišťoval stávající místopředseda Senátu.

Zato někdejší premiér a nynější čestný předseda Strany práv občanů - Zemanovci zapochyboval i nad tím, zda dnes tolik diskutovaný majetek církvi vůbec patřil. "Existují relevantní historické analýzy o tom, že církev ten majetek měla jen v nájmu, v užívání. Stávající návrh zákona je k tomu i diskriminační, zvýhodňuje katolickou církev," varoval Zeman s tím, že by o tomto zákonu měli jednoznačně rozhodovat občané v referendu.

Eurofederalista Zeman kritizoval současnou EU

Při debatě nad tématem Evropské unie  nastal pochopitelně další bod sváru, i když ne takový, jak by se mohlo zdát. Přemysl Sobotka sice stávající EU značně kritizoval, zvlášť pokud se týká nejrůznějších nesmyslných regulací, ale při úvahách o možné federalizaci odpověděl nejednoznačně. "Když federace, tak třeba za sto, dvě stě let," mínil Sobotka. Přes svoji častou kritiku unijní politiky patrně opomněl své známé "měkké ano" Lisabonské smlouvě.

Miloš Zeman, ač přesvědčením eurofederalista, rozhodně nešetřil kritikou aktuálního stavu EU. Z ní se stal superstát, kde rozhoduje Brusel. "Ve federaci by ale o běžných věcech rozhodovaly samy národní státy," zmínil svoji vizi.

Pokud jde o možné zavedení eura v České republice, podle Sobotky by se k tomu mělo konat referendum. Zeman však zbystřil. "Tak když jde o církevní restituce, Přemek Sobotka referendum odmítá, ale k euro už nikoliv," dobíral si Miloš Zeman oponenta s tím, že by se v těchto věcech mělo měřit stejným metrem.

Miloš Zeman stihl mítinky a setkání se studenty

Naprostá neshoda však, celkem logicky, přišla nad daňovou politikou, kdy Zeman přesvědčeně obhajoval progresivní zdanění, které podle něho spolehlivě funguje v severských zemích Evropy a prý to rozhodně nijak neškodí konkurenceschopnosti, jak podle něho často pravice říká. Aktuálně se ale třeba ve Francii ukazuje, že po zavedení vysoké daně pro bohatší obyvatele začalo mnoho z nich ze země okamžitě utíkat jinam.

Pomyslný vítěz debaty sice jmenován nebyl, v počtu přímých odpovědí na publikem položené otázky ale převažoval Miloš Zeman. Ten před akcí navštívil tři další větší města v Královéhradecké kraji, v Jičíně diskutoval se studenty gymnázia. A před samotnou akcí ve východočeském muzeu debatoval i s lidmi v ulicích Hradce Králové.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…