Armáda utrácí miliardy za zakázky bez tendrů. Politici to chtějí změnit

23.02.2010 10:30

Během uplynulých čtyř let nakoupila armáda bez vyhlášení výběrových řízení spoustu letadel, aut i zbraní. Celkem za osm miliard korun.

Armáda utrácí miliardy za zakázky bez tendrů. Politici to chtějí změnit

Skandál, který vypukl kolem nákupu obrněných transportérů pandur, rozpoutá zřejmě i další kauzy. Například tu, jak a za co utrácí peníze ministerstvo obrany. Podle zjištění Hospodářských novin zadává  zakázky bez výběrových řízení či veřejných soutěží. A velmi neprůhledně.

Ministerstvo: Nemáme čas na výběrová řízení

Jen za roky 2007 a 2008 utratila armáda ve výběrových řízeních za zbraně a techniku šest miliard, a to bez vyhlášení výběrových řízení. Ministerstvo uvádí dva důvody, proč tomu tak bylo: buď nutnost koupit zbraně rychle, kdy není čas na vyhlašování výběrových řízení, nebo osvědčenost toho kterého typu zbraní či výbavy. Právě na základě tohoto argumentu koupila armáda lehká obrněná auta Iveco a Dingo za téměř pět miliard korun.

A právě v souvislosti s kauzou pandurů si politici uvědomili, že by zadávání zakázek mělo probíhat transparentněji než dosud. Mohly by se zrušit výjimky, kterých politici hojně využívají, kdy se zakázky mohou zadávat i bez tendru. "To je problém, " uvedl pro HN předseda ODS Mirek Topolánek.

Na změnu v zadávání zakázek apelují také sociální demokraté. "No samozřejmě - průhlednost, žádné výjimky, žádné nákupy od prostředníků," popisuje stínový ministr obrany za ČSSD Petr Hulinský, jak by jeho strana navrhovala vyřešit problém s neprůhledností zakázek.

České zakázky se řeší i v Bruselu

Problémy s českými tendry se řeší ale už i v Bruselu. Podle Hospodářských novin se italskému výrobci letadel Alenia nelíbí podivný obchod české armády se španělskou firmou CASA, které bez výběrového řízení získalo zakázku na 3.5 miliardy. Italský výrobce si tak na neprůhlednost zadání zakázky stěžuje u Evropské komise.

Foto: moccz.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Věřit Rakušanovi Vrbětice? Politiky ani policie nepřesvědčila

20:00 Věřit Rakušanovi Vrbětice? Politiky ani policie nepřesvědčila

Konec vyšetřování vrbětického výbuchu, ke kterému došlo před deseti lety. Stojí za tím Rusko, ale ni…