Armádní zakázky na internetu: Vítěz je často znám před vyhlášením

28.02.2010 11:16

Ministerstvo obrany zřejmě brzy zažije krušné období. Vyšlo totiž najevo, že systém zadávání jeho zakázek je velmi podivný a netransparentní.

Armádní zakázky na internetu: Vítěz je často znám před vyhlášením

Nejen nákup obrněných transportérů pandur, ale i další zakázky pro armádu mají pochybné pozadí. Výběrová řízení na jejich zadávání totiž často probíhají elektronicky, což je značně zneprůhledňuje. 

Někdy se navíc soutěž na zadání zakázky koná mimo systém a na internetu se jí nikdo nemůže zúčastnit. Výherce je tak pak vybírán bez výběrového řízení. Informovala o tom televize Nova.

Na podivné zakázky upozornili podnikatelé, kteří se soutěží chtěli zúčastnit, ale díky tomu, že se konala na internetu, tak nemohli učinit. Ministerstvo obrany ale jakékoliv machinace s výběrovým řízením odmítá.

Armáda rozděluje pomocí elektronického systému zakázky v ceně do šesti milionů korun.  V případě, že o ni někdo projeví zájem, podá nabídku, kterou systém vyhodnotí. Všechno by tak mělo být transparentní.

Podnikatel: soutěž skončila dřív, než byla vyhlášena 

Jeden z podnikatelů ale uvedl, že mu přišla e-mailem zpráva, že se může zúčastnit výběrového řízení na dodání zboží. Než ale stačil nabídku poslat, byla soutěž ukončena - po několika vteřinách. Poté zjistil, že vítězná nabídka byla podána ještě dřív, než soutěž začala.

V další soutěži na nákup psích konzerv zvítězila nabídka podaná až dvacet minut poté, co výběrové řízení skončilo. V jiném případě vyhrál dokonce ten, kdo podal nabídku až čtyři dny po uzávěrce.

"Systém nemůže udělat chybu, ale nemůžeme vyloučit selhání lidského faktoru," uvedl k případu  Jiří Král z ministerstva obrany. Televize Nova ale připomněla, že systém by měl fungovat automaticky bez zásahu člověka.

Ministerstvo: Některé soutěže jsou do systému zapsány dodatečně 

Ministerstvo však přiznalo, že některé soutěže se odehrávají mimo elektronický systém, a jsou do něho až dodatečně zapsány. Údajně jde o případy, kdy o soutěž na internetu nemá nikdo zájem.

Podle podnikatelů je to ale jinak. Občas je prý tendr připraven tak, aby mu mohla vyhovět pouze jediná firma. S takovými podezřeními by se lidé podle Krále měli obracet na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Podnikatelé se ale prý bojí  toho, že když stížnost podají, ztratí šanci na další armádní zakázky.

Díky elektronickému systému byly rozděleny již zakázky za více než osm miliard korun. Tento způsob zadávání zakázk chtějí převzít i další ministerstva.

Více: Armádní zakázky by měly být průhledné jako všechny ostatní

Foto: moc.cz 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Věřit Rakušanovi Vrbětice? Politiky ani policie nepřesvědčila

20:00 Věřit Rakušanovi Vrbětice? Politiky ani policie nepřesvědčila

Konec vyšetřování vrbětického výbuchu, ke kterému došlo před deseti lety. Stojí za tím Rusko, ale ni…