Úředníci přišli odhalovat švarcsystém. A řekli si prý o úplatek

11.06.2013 17:10

Zaměstnanci Státního úřadu inspekce práce šli na obhlídku firem kvůli odhalování švarcsystému. Pak ale žádali o úplatek za to, že pomlčí o chybějících smlouvách. Napsal na svém webu Nadační fond proti korupci.

Úředníci přišli odhalovat švarcsystém. A řekli si prý o úplatek
Foto: hns
Popisek: Obálka s penězi

K události došlo v polovině dubna v restauraci I Love Mama. Provozovatelka ale během inspekce měla jenom část smluv svých zaměstnanců, tu druhou měl její manžel v kanceláři. Zaměstnavatel ovšem musí mít všechny pracovní smlouvy přímo na pracovišti.

Úředníci hrozili pokutou i po předložení potřebných dokumentů

Provozovatel Tomáš Kaštil po této akci inspektorů přinesl vše potřebné na inspektorát práce. Inspektoři připustili, že všechny dokumenty jsou v pořádku, nicméně i nadále hrozili pokutou ve výši 250 tisíc korun, jelikož Ludmila Kaštilová nepředložila kompletní dokumentaci během prováděné kontroly," popsal následující situaci Nadační fond proti korupci.

Po konzultaci s právníky došel Kaštil k závěru, že byly porušeny právní předpisy, ale není za to možné požadovat sankci. S tím odešel za inspektory a trval na řešení případu standardní cestou – vyjádření zaměstnanců a zhodnocení dokumentace.

50 tisíc za ukončení případu. Vše nakonec vyřešila policie

Pracovníci inspekce si ovšem řekli o 50 tisíc korun za ukončení případu. „Některá svá sdělení psali na papír a nakonec mu vysvětlili, že do celého systému jsou zapojení jejich nadřízení a dají pokoj pouze v případě, že jim bude úplatek poskytnut. V opačném případě hrozili, že by celý systém mohl pana Kaštila i jeho podnikání výrazně poškodit,“ uvádí NFPK.

Tomáš Kaštil ale poskytnout úplatek odmítl a dostal týden na rozmyšlenou. Obrátil se na policii a případu se ujal Odbor hospodářské kriminality v Praze 2, který pak ve spolupráci s majitelem restaurace dotáhl případ do konce. Oba pracovníci úřadu byli zatčeni přímo při předávání úplatku.

Policie pak muže podle serveru lidovky.cz obvinila z přijetí úplatku a zneužití pravomoci. Pokud budou odsouzeni, mohou se dostat až na tři roky do vězení.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…