Obrat v ČSA: Piloti souhlasí se snížením platů o 30 procent

13.10.2009 10:45

Podmínka pro odstoupení prezidenta ČSA Radomíra Lašáka se zřejmě naplnila. Zaměstnanci společnosti přistoupili na výrazné snížení svých platů.

Obrat v ČSA: Piloti souhlasí se snížením platů o 30 procent

Piloti ČSA poslali ministerstvu financí dopis, ve kterém souhlasí s 30procentním snížením vlastních platů. Tím se otevírá možnost k odchodu prezidenta společnosti Radomíra Lašáka. Ten na konci srpna totiž nabídl svou funkci a posty dalších manažerů za to, že piloti přistoupí na výrazné snížení mezd.

Lašák v úterý opět potvrdil, že z firmy odejde, pokud zaměstnanci aerolinií skutečně přistoupí na snížení platů. I když piloti svým dopisem avizovali, že s poklesem mezd souhlasí, tuto záležitost bude muset ve čtvrtek schválit také valná hromada CZALPA (odbory pilotů).  

Aktuální situaci projednává dozorčí rada ČSA za účasti ministra financí Eduarda Janoty, jak potvrdil tiskový mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob s tím, že další informace budou zveřejněny po skončení zasedání.  

Dozorčí rada by se měla zabývat také návrhem krizového manažera Václava Nováka, podle něhož by se měly platy pilotů snížit až o 45 procent a stát by měl navíc pomoci k záchraně firmy třemi miliardami korun. Dotaci ze státní kasy ale už dříve odmítl ministr Janota s vysvětlením, že by to bylo proti nařízením Evropské unie.

České aerolinky jsou v privatizačním řízení, přičemž jediný zájemce - konsorcium Travel Service/Unimex - za ně nabídl jednu miliardu. Zároveň ale požaduje, aby firma své vlastní jmění vyrovnala ze záporných čísel na nulu. To by při současné situaci, kdy ČSA mají ztrátu znamenalo, že stát ve výsledku na prodeji firmy nic nevydělá.

Ilustrační foto: csa.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na resortu dopravy budí vášně jediná žena

15:55 Na resortu dopravy budí vášně jediná žena

„Jsme zaměstnanci Ministerstva dopravy a už nemůžeme nečinně přihlížet. Věřili jsme, že přinesete do…