Na SPZ auta půjde dát libovolný text

30.11.2009 13:24

Pravděpodobně už příští rok bude možné získat registrační značku na auto, jakou si zájemce bude přát. Vybrat si bude možné nejen z čísel, ale i z písmen. Ministerstvo dopravy (MD) v současné době pracuje na novele zákona, která by to za poplatek umožnila.

Na SPZ auta půjde dát libovolný text

„Definitivní variantu značky stále řešíme. Nejpravděpodobnější je, že prvními znaky bude číslo, písmeno a číslo. Pak bude následovat libovolný text. Řešíme, zda to bude třeba datum narození nebo jméno," řekl  mluvčí ministerstva Karel Hanzelka s tím, že na Slovenku jsou takové značky již běžné. 

Poplatek za specifickou registrační značku by se měl pohybovat mezi 10  tisíci až 15 tisíci  korun. "Některé obce v současné době atraktivní registrační značky losují," upozornil mluvčí. Podle něj by obce měly státní poznávací značky (SPZ) vydávat tak, jak jdou po sobě číselné řady. Jak se však úředníci chovají, to prý resort dopravy ovlivnit nemůže.

Majitelé aut s atraktivními SPZ ale nebudou mít podle ředitele dopravních policistů Leoše Tržila žádné jiné výhody. Při silničních kontrolách budou mít stejné povinnosti, jako ostatní.  "Neexistuje ani tichá dohoda, že by se jim kontroly měly vyhýbat," dodal Tržil.

Novelu chce ministerstvo předložit do voleb v příštím roce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na resortu dopravy budí vášně jediná žena

15:55 Na resortu dopravy budí vášně jediná žena

„Jsme zaměstnanci Ministerstva dopravy a už nemůžeme nečinně přihlížet. Věřili jsme, že přinesete do…