Konec výmluv řidičů na osobu blízkou. Vláda chystá změnu

27.09.2010 10:02

Ministerstvo dopravy chce učinit přítrž neustálým výmluvám řidičů, že přestupek v jejich autě spáchala osoba blízká, proti níž nemusí vypovídat. Plánuje zavést holandský model.

Konec výmluv řidičů na osobu blízkou. Vláda chystá změnu

Nejčastější výmluvou ridičů, že při spáchání přestupku za volantem jejich auta seděla osoba blízká, se jich z pokuty vyvlíkly tisíce. Ministerstvo dopravy se společně s meziresortní skupinou a Poslaneckou sněmovnou shodli na tom, že změní pravidla a řidičům výmluvy zatrhnou.

Chtějí prosadit holandský model, který počítá s tím, že když je s autem spáchán přestupek, pokutu zaplatí vždy jeho majitel. Musí sám zajistit, aby se s jeho autem přestupky nepáchaly. Majitel sice bude muset zaplatit pokutu, body mu za to ale sebrat nemůžou.

Holandský model se líbí i v EU

„V naší komisi jsme se shodli, že toto řešení je nejlepší možné a plně jsme ho podpořili. Tím by se měl problém osoby blízké vyřešit," uvedl pro Lidové noviny šéf meziresortní expertní skupiny a dopravní expert Věcí veřejných Stanislav Huml.

Pro řidiče by měla novela zákona začít platit od nového roku. Holandský model se líbí i Evropské komisi, která ho zařadila do akčního plánu bezpečnosti silničního provozu a chtěla by jej rozšířit i do dalších zemí EU.

Více:

Foto:machinegun.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mab

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…