Ceny pohonných hmot na maximu. Kalousek: Zasahovat nebudu

23.01.2012 21:03

Ministerstvo financí neplánuje snížit spotřební daň u pohonných hmot. Ovlivnit tímto způsobem ceny nafty a benzinu, které jsou nyní na rekordním maximu, je podle ministerstva kontraproduktivní. Zároveň to odporuje mezinárodním dohodám, uvedlo v pondělí ministerstvo. Naopak Společenství čerpacích stanic vyzvalo vládu a MF, aby se bezodkladně začaly zabývat optimalizací sazby spotřební daně u motorové nafty.

Ceny pohonných hmot na maximu. Kalousek: Zasahovat nebudu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Miroslav Kalousek

"Ceny pohonných hmot jsou v současnosti ovlivňovány cenou ropy na světových trzích a kurzovými vlivy. Ministr financí je přesvědčen, že kompenzovat tyto vlivy pohybem sazby spotřební daně je kontraproduktivní," uvedl mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob. Navíc je podle něj k tomuto postoji Česká republika vázána i unijní takzvanou manchesterskou dohodou z roku 2005. "V ní se státy dohodly, že nebudou tímto způsobem zasahovat do daňového systému kvůli výkyvům cen ropy," dodal Jakob.

Levice chce spotřební daň u pohonných hmot snížit

Stínový ministr dopravy za ČSSD Milan Chovanec v neděli uvedl, že sociální demokraté se znovu pokusí prosadit snížení spotřební daně u pohonných hmot. Oproti poslednímu pokusu, kdy navrhovala strana snížení o 2,50 koruny na litr, bude nyní požadovaný pokles zřejmě na úrovni jedné koruny. Ministr dopravy Pavel Dobeš takový návrh odmítl.

Společenství čerpacích stanic přitom dnes v tiskové zprávě upozornilo, že spotřební daň vzrostla v souvislosti s přijetím balíčku úsporných opatření od ledna 2010. "Každý správný hospodář je ochoten uznat svou chybu a je také připraven ji napravit. Zatímco zvýšení sazby z ledna 2010 považuje za správné již málokdo, k nápravným krokům vláda doposud nenašla odvahu, energii věnuje spíše hledání výmluv, proč by se na sazbu daně nemělo sahat," uvedlo společenství.

Ceny na maximu

Ceny pohonných hmot v uplynulém týdnu pokračovaly v růstu a dostaly se na nové rekordní hodnoty. Nejprodávanější benzin Natural 95 zdražil v průměru o 56 haléřů na 36 korun za litr. Cena nafty se zvýšila o 68 haléřů na 36,69 Kč/l.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Spotřeboval polovinu, zaplatil víc. „Zlevňování“ energie doložené fakturami

4:44 Spotřeboval polovinu, zaplatil víc. „Zlevňování“ energie doložené fakturami

Přelom dubna a května je obdobím, kdy většina lidí dostává vyúčtování za energie a služby spojené s …