Čtěte, čím chce Nečas uspokojit rebely z ODS

15.10.2012 17:05

VÍME PRVNÍ Premiér a předseda ODS Petr Nečas na pondělní Výkonné radě ODS podle informací ParlamentníchListů.cz přišel s návrhem, jak se dohodnout s takzvanou šesticí rebelů, kterým vadí zvyšování DPH.

Čtěte, čím chce Nečas uspokojit rebely z ODS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Rebelové ODS Tluchoř a Fuksa

Rebelové navrhují, aby buď sazba DPH zůstala na úrovni letošního roku, nebo se sjednotila. Nečas jim navrhne, aby se nižší sazba zvýšila ze 14 na 15 procent, ale vyšší sazba (základní) by se nezvyšovala z 20 na 21 procent, ale zůstala by na dvaceti procentech. V roce 2014 by se to pak vrátilo na letošní úroveň, tedy na 14 a 20 procent.

O daňovém balíčku se má hlasovat na schůzi Poslanecké sněmovny, která má proběhnout od 23. září. Podle informací ParlamentníchListů.cz zvažoval předseda Petr Nečas, že by finální hlasování o daňovém balíčku mohlo proběhnout až po kongresu ODS, který se má konat mezi druhým až čtvrtým listopadem v Brně. Nečas si tak prý chtěl obnovit svůj mandát a prosadit usnesení, které by vyzývalo poslance ODS, aby daňový balíček podpořili.

Senát bude balíček nejspíš vetovat. Prezident může také

Místopředseda Jiří Dolejš ve vyjádření pro ParlamentníListy.cz řekl, že by k finálnímu hlasování o daňovém balíčku mohlo dojít až k prosinci, protože ho vrátí sněmovně Senát. Pak by také záleželo, jestli by zákon vetoval prezident republiky Václav Klaus, protože kromě Senátu by musela sněmovna přehlasovat i veto prezidenta.

Mezi takzvanou R-6, šestici rebelů, patří Středočeši Petr Tluchoř, Ivan Fuksa a Marek Šnajdr. Dále Jan Florián z Prahy 10, Radim Fiala z Olomouckého kraje a Tomáš Úlehla ze Zlínského kraje. Problém se zvyšování daní má i poslanec Boris Šťastný.

"Jednání budou pokračovat v následujících dnech. Preferujeme nezvyšování daní a zatím není v tuto chvíli nic definitivně dohodnuto," reagoval na aktuální Nečasův návrh ve vyjádření pro ParlamentníListy.cz Jan Florián.

Podobně reagoval i další rebel. "Jednání o DPH budou dále probíhat. Hodnotit budu až konečný výsledek," řekl redakci Radim Fiala.

Šťastný: hlavní problém je obnovení progresivního zdanění

Šestici rebelů vadí hlavně DPH, Borisi Šťastnému ale především milionářská daň a návrh Petra Nečase nevidí jako řešení, aby balíček podpořil. "Otázku DPH nevidím jako tak zásadní problém. Jako hlavní problém vidím obnovení progresivního zdanění ve formě takzvané milionářské daně. Vedení ODS a Petr Nečas by se měli setsakramentsky zamyslet, jestli nám takový výprask, který jsme dostali ve volbách, už nestačil, a jestli budeme podporovat nadále zrůdné Kalouskovy socialistické návrhy," reagoval na zprávu o Nečasově návrhu poslanec Boris Šťastný.

Členy pracovní skupiny, kde jsou zastoupeni rebelové i vedení ODS a poslaneckého klubu, jsou předseda ODS a premiér Petr Nečas, předseda poslaneckého klubu Zbyněk Stanjura, předseda sněmovního rozpočtového výboru Pavel Suchánek a člen tohoto výboru Radim Jirout, a dále poslanci Marek Šnajdr, Radim Fiala a Ivan Fuksa. Ti si návrh od Nečase již vyslechli, neboť jsou současně členy Výkonné rady ODS.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

4:44 Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

Paprika, která je u nás klidně za stovku, stojí na Balkáně pakatel. Maximálně půldruhého eura. Na tr…