Ekonomové nad nápadem o nové státní bance kroutí hlavou. A naznačují možný průšvih

07.09.2013 16:52 | Zprávy

Vznik státní banky, pokud po předčasných volbách převezme vládní odpovědnost ČSSD, slibuje šéf nejsilnější parlamentní strany Bohuslav Sobotka. Osloveným ekonomům se nápad ale nezamlouvá. Vidí v něm hrozbu vytvoření dalších dozorčích rad, kam odklízet politiky. Místo toho doporučují, aby se stát víc staral o vytváření lepších podmínek na bankovním trhu.

Ekonomové nad nápadem o nové státní bance kroutí hlavou. A naznačují možný průšvih
Foto: cssd.cz
Popisek: Billboard Bohuslava Sobotky

Pokud by po předčasných volbách převzala vládní odpovědnost sociální demokracie, mohla by v Česku vzniknout státní banka. „Existence takové jedné silné státní banky, samozřejmě fungující za naprosto standardních podmínek na trhu, by znamenala i určitou konkurenci pro privátní bankovnictví. Koneckonců na větší konkurenci mezi bankami by mohli vydělat i občané,“ prohlásil pro deník Právo předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Podle šéfa sociální demokracie by vytvořením takové banky vznikl nástroj pro vládní hospodářskou politiku a nevyloučil ani prodej státních dluhopisů občanům, což podle něj ČSSD podporovala už dříve. „Posílili bychom stávající Českomoravskou záruční a rozvojovou banku. Tato banka by byla řízena na základě standardních tržních a komerčních principů. Pouze by zde bylo stoprocentní státní vlastnictví a aktivity by se rozšířily ve směru univerzální komerční banky,“ popsal Sobotka formu spravování banky.

Stát se bude chovat komerčně? To je protimluv

„Není mi jasné, jak se stát hodlá chovat komerčně. To je protimluv. Ale každopádně ta banka není potřebná. Konkurence mezi bankami je u nás víc než velká. Dokonce vzhledem k počtu bank, které působí na českém trhu, je konkurence u nás vyšší než v zahraničí. Ačkoli se jim v zahraničí ekonomicky daří mnohem lépe než u nás, tak nikde nedošli k potřebě zakládat si nějakou speciální státní banku,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Markéta Šichtařová, ředitelka analytické a konzultační společnosti Next Finance.

„Na mě to působí, jako kdyby to mělo být vytvořeno čistě za účelem nějakých dalších pěkných dozorčích rad, kam odklízet politiky. Alternativně je tady obrovské riziko, že by tím mohla být vytvořena jakási druhá IPB, že by stát mohl časem podlehnout pokušení, že bude té bance mluvit do toho, jakým způsobem má poskytovat úvěry, to znamená, že by se ta banka nechovala na čistě komerčním principu,“ upozorňuje analytička.

Jedna banka navíc je kapkou v moři

A to by ani nebylo nic divného, když by byla založena státem a stát by si do vedení dosazoval státní úředníky, kteří se neumějí chovat komerčně, protože komerční sféru nikdy ani nezažili. „A tak by to mohlo dopadnout tak, že by banka dostávala určité zadání, jak poskytovat úvěry, třeba že jich má poskytovat víc nebo méně. Prostě aby skrze tu banku stát prováděl hospodářskou politiku. No a to by opravdu mohlo ústit do nějaké druhé IPB,“ domnívá se Markéta Šichtařová.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Proč nemáme referendum?

Paní Válková, rád bych znal váš názor na to, proč si myslíte, že neprošel váš návrh na uzákonění referenda, když je zakotveno i v ústavě a taky by mě zajímalo, proč jste zákon nepřijali, když jste byly ve vládě vy?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Řešte ceny elektřiny. Teď. Buďte tvrdí. Návod pro Čechy

13:05 Řešte ceny elektřiny. Teď. Buďte tvrdí. Návod pro Čechy

V poslední době přibývá varování před brzkým růstem cen energií a také doporučení, aby si odběratelé…