Farmářské trhy zahubí dohoda USA a EU, bouřil Keller. Tady je rázná odpověď farmářů

07.04.2014 21:01

Může být ovčí sýr nebo domácí med konkurencí pro výrobky amerických řetězců? Podle sociologa Jana Kellera prý ano. Evropa s USA údajně připravuje smlouvu o obchodu, která by mohla ohrozit i pořádání farmářských trhů. Soukromí zemědělci zatím informace považují spíš za předvolební rétoriku.

Farmářské trhy zahubí dohoda USA a EU, bouřil Keller. Tady je rázná odpověď farmářů
Foto: Daniela Černá
Popisek: Jan Keller při besedě s občany

Na rizika spojená se smlouvou o obchodu a investicích mezi Evropou a USA, připravovanou na půdě EU, upozornil kandidát na poslance do Evropského parlamentu sociolog Jan Keller. Američané by údajně mohli chtít znemožnit také pořádání farmářských trhů. „Farmářské trhy jsou konkurencí velkým nadnárodním potravinovým řetězcům, zvýhodňují lokalitu. A ony chtějí pod heslem rovné soutěže a rovných podmínek omezit farmářské trhy, aby mohly supermarkety a obchodní řetězce lifrovat svoje zboží o to jednodušeji a bez konkurence farmářských trhů,“ uvedl Jan Keller, jak informovaly Novinky.cz, při zahájení olomoucké kampaně.

Asociace se zrušení trhů nebojí

Předsedu Asociace soukromých zemědělců České republiky Josefa Stehlíka tyto informace zaskočily. Nepředpokládá ale, že by podobné nebezpečí mohlo hrozit. „Mně to přijde absolutně úsměvné a nesdílím toto nebezpečí, v žádném případě. Samozřejmě můžeme být optimisté z nedostatku informací hlubšího charakteru, ale nedovedu si představit, jakou formou by se pořádání trhů dalo zastavit,“ reagoval pro ParlamentníListy.cz Stehlík.

„Nezaregistrovali jsme žádné výhrady Evropské unie vůči farmářským trhům. Ve směrnicích Evropské unie, které se týkají uvádění různých druhů komodit na trh, jsou vyloženě zjednodušená pravidla pro farmářské prodeje a prodeje ze dvora. To je vyloženě nástroj na zpřístupnění trhu, takže si nedokážu představit, že by najednou došlo k takové zásadní změně,“ dodal Stehlík, který také potvrdil, že se o situaci bude dál osobně zajímat.

Farmáři: To nemyslí vážně

I samotní provozovatelé vidí informace o zamezení pořádání trhů jako příliš odvážné tvrzení. „Nejsem moc objektivní, protože vůči panu Kellerovi cítím určité zklamání. Myslím si, že se posunul hodně doleva. Faktem je, že v předpisech jsme hodně přísní, když to srovnám s ostatními zeměmi. Doufám, že k nějakým omezením nedojde a že je to jen předvolební rétorika pana Kellera,“ reagovala pro ParlamentníListy.cz spolupořadatelka trhů a majitelka farmářského obchodu ve Vsetíně Kateřina Zukalová.

Podobný názor má i organizátor farmářských trhů ve Fryštáku Tomáš Černý „Já žádná omezení necítím, zájem o farmářské trhy je u nás velký. Už je pořádáme od roku 2011. Chodí sem spousta lidí a jsme schopní naplnit fryštácké náměstí k prasknutí,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

4:44 Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

Paprika, která je u nás klidně za stovku, stojí na Balkáně pakatel. Maximálně půldruhého eura. Na tr…