Liberec dluží miliardy. A dalších 400 milionů teď přibylo

03.02.2013 12:55

Vedení Liberce ovládlo zděšení. Vypadl kostlivec ze skříně za mistrovství světa v klasickém lyžování, které se konalo v únoru 2009. Kvůli pochybení při výstavbě bytů pro MS vyřkl finanční úřad nemilosrdný ortel. Vrácení dotace v plné výši – což je 200 milionů korun, a penále ve stejné výši – tedy dalších 200 milionů.

Liberec dluží miliardy. A dalších 400 milionů teď přibylo
Foto: liberec.cz
Popisek: Detail liberecké radnice při západu slunce

Město se přitom potýká se splácením dvoumiliardového dluhu a peníze nemá. „Šlo jen o administrativní pochybení, jde podle mého názoru o brutální verdikt. Samozřejmě se odvoláme,“ konstatoval Jiří Šolc, ekonomický náměstek primátorky.

Město porušilo dotační pravidla

Podle libereckého finančního úřadu nepostupovalo město v souladu s pravidly pro poskytování dotací na projekt výstavby 254 bytů v libereckém Zeleném údolí. Byty se stavěly pro potřeby mistrovství světa. Projekt připravilo vedení města v čele s primátorem Jiřím Kittnerem (ODS), záštitu nad celým mistrovstvím převzal tehdejší premiér Mirek Topolánek. „Dnes byty slouží pro sociálně znevýhodněné občany. Všechny podmínky dotace byly splněny,“ myslí si Šolc.

Jiného názoru je finanční úřad. Našel tři problematické záležitosti. „Město uhradilo z dotace v roce 2007 část neprovedených prací, které později označilo za méněpráce, a namísto nich neuhradilo v roce 2008 sjednané vícepráce. Porušení rozpočtové kázně spočívalo i v neuvedení všech dotčených pozemků v investičním záměru, který předchází rozhodnutí o uvedení dotace. Je nám také vytýkána rozdílná délka kanalizačního vedení, která je reálně kratší. Proč tomu tak je, to nedokážu říci. My jsme tu tehdy nebyli. Ale rozhodně nejde o nějaké fatální pochybení,“ míní Šolc.

Jde o nepřiměřeně tvrdý trest

„Považujeme rozhodnutí finančního úřadu za nepřiměřeně tvrdé. Chtít kvůli administrativnímu pochybení celou dotaci zpět a ještě účtovat stoprocentní penále je brutální. Proto se odvoláme,“ tvrdí Šolc. „Šlo o nedbalost některých úředníků, která se bohužel projevila tímto způsobem,“ dodává primátorka Liberce Martina Rosenbergová (ČSSD). I ona kritizuje rozhodnutí finančního úřadu. „Přijde mi velmi kruté, vzhledem k tomu, že jde o záležitost starou pět let. Špatně se nám dohledávají některé materiály, protože pracovníci, kteří je měli na starosti, už tady nejsou,“ sdělila.

K dovršení všeho pro Liberec zlého nemusí být všem špatným dnům konec. „Probíhají kontroly všech dotačních titulů pro MS, kterých bylo celkem dvacet pět,“ upozornil Šolc. Ale už zaplacení současné pokuty – pokud Liberec neuspěje se svým odvoláním – je podle Šolce vpodstatě neřešitelné. „Při neúspěšné obraně budeme žádat o rozložení splátek na více let,“ uvedl.

Přežije zoo a divadla rok 2013?

Liberec i bez ohledu na výše zmiňovanou pokutu čeká nelehký rok 2013. Splácí velký dvoumiliardový dluh, v ohrožení jsou příspěvkové organizace města - zoologická a botanická zahrada, či obě divadla – F. X. Šaldy a Naivní.  „Peníze na pět našich příspěvkových organizací nám stačí do září. Potom je buď vezmeme odjinud, nebo divadla a zahrady skončí,“ objasnil Šolc. S prosbou se Liberec obrací na Liberecký kraj, který však hojností peněz také zrovna neoplývá. Přičemž herci v Divadle F. X. Šaldy už nyní berou 13,5 tisíce korun hrubého. „Žijí na hranici chudoby a jsou přitom tak vytížení, že nemají čas přivydělat si jinde,“ ozřejmil ředitel divadla Martin Otava.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Češi včera „okupovali“ Německo. U nákupu protáhlé obličeje nás i Němců

13:21 Češi včera „okupovali“ Německo. U nákupu protáhlé obličeje nás i Němců

Košíky plné zeleniny a potravin, domácí drogerie i autokosmetiky. Tak to vypadalo snad ve všech bavo…