OECD: Ekonomika ČR klesne. Mládek: Může za to Kalouskovo údernictví

22.05.2012 19:41

S černějším scénářem pro vývoj české ekonomiky vyrukovala organizace pro ekonomickou spolupráci OECD. Ta předvídá za letošní rok namísto ministerstvem financí očekávané kladné nuly pokles o půl procenta.

OECD: Ekonomika ČR klesne. Mládek: Může za to Kalouskovo údernictví
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Miroslav Kalousek přednášel na právnické fakultě

OECD předpověděla, že Česká ekonomika letos utrpí pokles o 0,5 procenta, ještě v listopadu loňského roku se přitom očekával nárůst o 1,6%. Podle opoziční ČSSD může za záporný výsledek Nečasova vláda, respektive ministr financí, který prý nerozumí důležitosti domácí poptávky.

„ Kalousek svým údernickým úsilím přeplňuje plán systému konsolidace. Minulý rok nás svými kroky připravil minimálně o jedno procentu hospodářského růstu a to je pouhý konzervativní odhad ČNB. Když už vláda konsoliduje a demoluje domácí poptávku, měla by udělat vše proto, aby sehnali jinou,“ vyčítá stínový ministr financí Jan Mládek.

Podle něj by vláda v rámci alternativ  měla vytvářet daleko více PPP projekty (kombinace státních a soukromých investic), hledat více přímých zahraničních investic nebo podporovat incomingovou turistiku. „ Je nanejvýš zapotřebí sehnat poptávku, vše se nevyřeší exportem.“ uzavřel pro ParlamentníListy.cz Mládek. 

OECD v prognóze uvedla, že český hrubý domácí produkt klesne v důsledku propadu soukromé spotřeby, kterou oslabují snahy o ozdravování veřejných financí, zejména zvyšování daní. Soukromá spotřeba podle prognózy klesne o 1,6 procenta a vládní spotřeba se sníží o 1,3 procenta. Celkový propad ale zmírní růst investic a vývozu. Právě díky investicím a vývozu by se také měl ekonomický růst příští rok obnovit.

Ministerstvo financí si však hlavu z očekávaného výsledku OECD nedělá a podle tiskového mluvčího resortu Ondřeje Jacoba stále trvá na tom, že ekonomika letos vyroste o tzv. kladnou nulu a k výraznějšímu nárůstu HDP dojde až v příštím roce. Pro rok 2013 OECD nicméně také snížila odhad růstu na 1,7 procenta z očekávaných tří procent.

Méně, než si myslíte

V okolních zemích je situace radostnější. Kupříkladu Slovensku OECD předpovídá pro letošek zpomalení růstu na 2,6 procenta a příští rok zrychlení na tři procenta. Slovensko by podle organizace mělo posílit strukturální reformy a vládní kroky k ozdravování veřejných financí by měly zachovat růstový potenciál země.   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Katastrofa století. A vláda nic.“ Mrazy zasadily v ČR krutou ránu

9:11 „Katastrofa století. A vláda nic.“ Mrazy zasadily v ČR krutou ránu

POHLED SELSKÝM ROZUMEM „Za mého dětství se říkávalo, že brambory jsou pokrmem chudého lidu,“ vzpomín…