Obilí z Ukrajiny, dovoz vajec z klecí. I „naši“ vyjeli a řekli vše o českém jídle

16.01.2024 11:34 | Reportáž

Dováží se nejen obilí z Ukrajiny, trápí nás i dovoz vajec od slepic, které žijí v klecích, třebaže u nás je to zakázané. To řekli ParlamentnímListům.cz zemědělci na protestní jízdě z Chomutova k německým hranicím. Své kolegy – německé farmáře – symbolicky podporují, ač vědí, že kdyby Němci své požadavky prosadili, české zemědělství by utrpělo. Stěžovali si i na zdražení půdy a na povinnost její část nechat ležet ladem. Ne všichni přihlížející jejich protest ocenili.

Obilí z Ukrajiny, dovoz vajec z klecí. I „naši“ vyjeli a řekli vše o českém jídle
Foto: Václav Fiala
Popisek: Protesty zemědělců v Chomutově

Stovka techniky a možná 200 zemědělců a farmářů. Dobře zorganizovaná akce v doprovodu policie nepřekvapila snad jen německé a vůbec zahraniční řidiče, kteří v tu dobu jeli ze směru či ve směru na východoněmecký Chemnitz.

Padne protest na úrodnou půdu?

Protestní jízda podle jednoho z organizátorů akce, ing. Jakuba Bodnárika, měla také upozornit na nespokojenost se směrováním českého zemědělství. Symbolicky měla podpořit německé kolegy, kteří se sjíždějí k největší demonstraci v Berlíně. „Pokud dosáhnou svých cílů, bude naše zemědělství zase o něco méně konkurenceschopné,“ uvedl Bodnárik. „Nejen my máme problémy, v Německu jsou rovněž značné. Sjednocením protestujících na sebe upoutáme větší pozornost a možná, že si tímto nátlakem vydobydeme nějaké řešení a změny.“ Mottem jízdy bylo „Nenecháme s sebou vorat“. Největší problémy spatřují zemědělci ve vysokém zvýšení daní z nemovitých věcí, které se promítá do hospodaření zemědělských podniků i malých farmářů. „Půda je přece pro zemědělce základní výrobní prostředek, který se na rozdíl od dalších nemovitostí daňově neodepisuje. Investice do půdy se nikdy nepromítne do nákladů hospodaření a je jedno, jestli jde o právnickou nebo fyzickou osobu. Víme o navýšení daně z nemovitých věcí o 75 procent v roce 2024 oproti loňskému roku.“

Anketa

Máme se připravovat na válku?

9%
89%
hlasovalo: 14406 lidí

Zemědělci si dále stěžují na byrokracii, monitorování dodržování dotačních podmínek satelitním vyhodnocováním za pomoci umělé inteligence. V tom jsou svorni jak naši, tak němečtí farmáři. „Víme o případech, kdy dodržení podmínek první pastvy k poslednímu dni července loňského roku není dosud vyhodnoceno. Zemědělec pak žije ve stresu, proč je tomu tak, zda nepochybil či jde o jiný důvod. A úředníci toto neumějí zodpovědět!“

Obilí z Ukrajiny, dovoz vajec

Podle Bodnárika jsou rovněž velké rozdíly ve státech EU ohledně používání přípravků na ochranu rostlin, kdy množství u nás je přísně kontrolováno na rozdíl od západních zemí, kde je přístup mnohem benevolentnější. 

Účastníci protestu byli ještě mnohem razantnější. „Dováží se sem obilí z Ukrajiny plné pesticidů, a to nikoho nezajímá,“ konstatuje mladý, asi třicetiletý muž. „Jsou zásoby našeho, českého loňského obilí, ale nikdo u nás, na rozdíl od západní Evropy, toto neutne. Ochranářská opatření jsou tedy jen pro někoho,“ rozčiluje se muž.

„Zlikvidovaly se klecové chovy, ale klidně se sem dovážejí vejce z Pobaltí nebo Belgie, které jsou od slepic v klecových chovech. Tam by byl oheň na střeše, kdyby jim to tam zakázali. A na Češích se tedy může dříví štípat a Čecháček jen poklesne rameny a prý co se dá dělat,“ hřímal další muž. „To se dá dělat – podívejte se na Němce, jak si umí bránit své. A my jsme jak ťunti.“ Hovořilo se také o likvidaci českých sadů i o tom, jak Zelení a Piráti by rádi nechali ležet ladem spoustu země. „Jenomže to nejde se o půdu nestarat,“ konstatuje další účastník akce. „To vám za pár let zaroste burynou a nálety křoví a bude to prales. Musíte sekat trávu a také hnojit. A kde vzít přírodní hnojivo, když jdou stavy hospodářských zvířat stále dramaticky dolů?!“

Když jsme se ptali v chomutovských ulicích, co říkají na protest, nebyli místní občas nijak jednotni. Kupodivu nebylo málo těch, kteří by to zakázali. „Prasečkáři jedni, nejradši by se váleli a brali dotace,“ konstatuje jeden muž středního věku. A doplňuje ho mladý vysokoškolák se slovy: „Ať jdou makat. Pak nebude tak draho!“ Pravým opakem je stařenka Jaroslava, kterou počet účastníků protestu mile překvapil: „Konečně se někdo ozve! Vždyť je to nehorázné, takové chování vlády vůči zemědělcům. Vždyť živí národ a bez nich bychom měli hlad…“ Na to téměř vyprskne smíchy studentík se slovy: „Je potřeba úzká specializace a ostatní dovezem. Omezí se maso, vejce, sýry, mlíko... Všechno je to nezdravý. Když chcete bílkovinu, stačí vám nějaký upražený hmyz…“

Zemědělci jsou zvyklí na ledaccos…

Jak ve městě, tak i po cestě k hraničnímu přechodu zdravili účastníky akce většinou zahraniční řidiči, kteří troubili i blikali světly. Snad každý druhý Němec tak vyjádřil svou sounáležitost a podporu. Zato naši řidiči, včetně nemála „kamioňáků“, se poměrně drsně snažili kolonu předjet ve snaze postoupit alespoň o jeden traktor vpřed. Nepamatuji se, že by se v Německu při protestech takto někdo choval – to by jej policisté hned odstavili. U nás byl sice policejní doprovod zajištěn a městská i státní policie stála na křižovatkách, ale o dění v koloně  se příliš nezajímaly. Někde to bylo s velkými stroji doslova „o fous“. Zemědělci to ale brali sportovně, sami si už zažili své. Výkřiky  typu „uhni s tím hnojem, jedu“ nebo „co se tady pleteš, jeď si po poli“, znají bohužel velmi dobře. Jako by zemědělství bylo něco méněcenného, ostudného a zastaralého. Přitom vozová technika u našich farmářů je o hodně více modernější, než v sousedním Bavorsku či Sasku.

Nezahálející omladina

Některým lidem bylo divné, proč policie pouští traktory do centra města. „Nikdo na ně není zvědavej,“ procedil skrz zuby mladý muž v elegantním, určitě několikamilionovém vozu, nervózně se dívá na hodinky, jako kdyby mu těch pár minut mělo nadosmrti chybět. Zdá se, že se nůžky neotevírají jenom mezi bohatými a chudými, ale také mezi městem a venkovem, kdy si obě strany začínají silně nerozumět…

Nejnadšenější byly ale děti, kteří takové srocení zemědělské techniky neviděli ani na žádné výstavě. To v Německu připravili tamní organizátoři pro malé „řidiče“ i odstrkovací techniku, aby s ní mohly drandit třeba i na chodníku. 

Čím menší obec, tím srdečnější přijetí, mávání a pískání. A samozřejmě nezbytné focení a selfíčka. Asi málokdo z nezasvěcených tušil, že se sejde takové množství kolové techniky, ke všemu ještě vyzdobené letáky a vlajkami. Stejně jako v případě Německa, ani tady nevlála jediná unijní vlajka. Akce byla striktně apolitická.

Nebyl žádný hnůj, žádná domácí zvířata, o močůvce jako v případě z Beneluxu, ani památky. Ale jak uvedli někteří účastníci, tohle nemusí být konec, ale teprve začátek. „Přitvrdíme, když nás nevyslyšíte a budete nás nadále dehonestovat,“ znělo z celého Německa a nově také ze severozápadních Čech. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Václav Fiala

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Dobře děláte, zmiňovaný studentík , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseBorůvka46 , 16.01.2024 12:48:09
je opravdový výplod našeho inkluzivního školství. Řeči typu, všechno si dovezeme, mléčné výrobky jsou nezdravé, může tvrdit jen hlupák. Nezdravé je to, co dovážíme, jsme popelnicí EU. My starší vzpomínáme na kvalitní mléko, kde se po svaření udělal výživný škraloup, z mléka šel vyrobit po zdrcnutí kvalitní tvaroh, sýr. Každý, kdo zahradničí ví, že půda, když do ní dáte, taky vám to vrátí. Náš studentík, není jen neznalý, ale časem možná i zjistí, že veganství, vegetariánství a broučci ve stravě, ho od jistých problémů nezachrání. Už nyní se projevil hloupostí, sobeckostí, možná i leností. Zemědělci BRAŇTE SE!

|  18 |  0

Další články z rubriky

Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

4:44 Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

Paprika, která je u nás klidně za stovku, stojí na Balkáně pakatel. Maximálně půldruhého eura. Na tr…