Ovocnáři z jihozápadních Čech stále na kolenou

05.11.2012 14:59 | Zprávy

Minimální vstřícnost supermarketů, stále se zvyšující náklady, nepřízeň státu, měnící se klimatické podmínky – to vše stráží pěstitele jablek z jihozápadních Čech na kolena. Situace se nelepší - ba naopak – výhled je ještě pesimističtější než stávající neradostná situace.

Ovocnáři z jihozápadních Čech stále na kolenou
Foto: Hans Štembera
Popisek: K občerstvení byla česká jablka

Unie ovocnářů jižních a západních Čech sdružuje kolem čtyřicítky subjektů, kteří obhospodařují kolem tisícovky hektarů, převážně jabloní. „Ještě před třemi lety se o nás téměř nevědělo,“ říká předseda unie Pavel Fríd.

Drtí nás podpora polských zemědělců

„Nikoho jsme pomalu nezajímali a nebrali nás vážně. Štěstím je hlad po regionálních výrobcích, což nás ještě drží při životě. Jinak je ale situace vážná. Pěstitelé nedosahují ani 30 procent potřebitelské ceny. Všude v Evropě početní stav ovocných stromů klesá nebo stagnuje, jen v Polsku se zvyšuje. Je to tím, že Poláci mají velikou podporu od své vlády. Kromě různých subvencí a podpor například zemědělci neplatí zdravotní a sociální pojištění – to jim zařizuje stát. Jak tedy můžeme mít rovné podmínky, když u našich severních sousedů je takovýto nadstandart?“ Ovocnáři uvádějí, že ke každé koruně v nákladech mají další korunu právě na mzdy, odvody a daně. V Polsku je to několik haléřů!

Klima se mění – a není to legrace

Dalším obrovským nepřítelem ovocnářů je počasí. „Letos mi pomrzlo 60 procent úrody,“ říká Pavel Sedláček ze Spáleného Poříčí na jižním Plzeňsku, který pěstuje jablka a švestky.“ To přišly nečekané mrazy a jabloně dopadly tragicky. Teď zas padá sníh a jablka mám ještě na stromek. To jsou další ztráty. Ještě že mne zachránily švestky, které nepomrzly. Jinak bych asi skončil.“ 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala

Ing. Veronika Vrecionová byl položen dotaz

ODS už není, co bývala

ODS bývala k EU dost kritická, dnes je to naopak. Navíc jste se spojili s dost eurofederalistickými stranami. Je vám jasné, že jste tak pro řadu lidí, včetně mě, kvůli tomu nevolitelní? A že tím nahráváte konkurenci? Proč nekandidujete samostatně? Já třeba k eurovolbám nepůjdu, protože není koho vol...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Spotřeboval polovinu, zaplatil víc. „Zlevňování“ energie doložené fakturami

4:44 Spotřeboval polovinu, zaplatil víc. „Zlevňování“ energie doložené fakturami

Přelom dubna a května je obdobím, kdy většina lidí dostává vyúčtování za energie a služby spojené s …