Vy lžete, pane Jančuro, v každé větě. Šéf Českých drah vybouchl u Moravce

09.12.2012 14:49

Mezi šéfem Českých drah Petrem Žaludou a majitelem železničního dopravce RegioJet Radimem Jančurou se strhla drsná hádka o výši státních dotací, které pobírají právě České dráhy. Do šéfa státního dopravce rýpnul i majitel nového konkurenta Leo Express.

Vy lžete, pane Jančuro, v každé větě. Šéf Českých drah vybouchl u Moravce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radim Jančura, majitel Student Agency

Všichni tři ředitelé železničních dopravních společností byli hosty druhé části diskusního pořadu ČT Otázky Václava Moravce. Místo konstruktivní debaty se však před televizními kamerami odehrávalo jen vzájemné osočování mezi soukromými a státním dopravcem.

Petr Žaluda se v úvodu pochlubil, že Českým drahám prý v prvním pololetí letošního roku vzrostl počet cestujících o téměř tři miliony. Dle statistik OVM však počet cestujících v roce 2011 oproti roku předchozímu klesal.

ČD nejvíc prodělávají, budou muset odejít

S Žaludovým tvrzením ale nesouhlasil Radim Jančura. „Na trase Praha – Ostrava jsme spolu s Leo Expressem zdvojnásobili počet sedaček a máme víc než osmdesátiprocentní obsazenost. Takže je nesmysl, aby Českým drahám počet cestujících narostl. Tři dopravci se na trase neuživí. Ten, kdo bude nejvíc prodělávat, bude muset odejít. A nejvíc prodělávají České dráhy,“ uvedl Jančura.

Leoš Novotný sice připustil, že jeho vlaky měly v prvních dnech technické problémy, nicméně při začátcích je to podle něho normální. „Na rozdíl od vlaků třicet let starých jako u Českých drah, které se otevírají za jízdy, máme nejbezpečnější vlaky. Jsou to zbrusu nové švýcarské stroje,“ konstatoval.

„My prostě máme nárůst o tři miliony cestujících a 150 milionů navíc. Kdybychom na trase do Ostravy měli pokles cestujících, bezesporu by se to projevilo. Firma provozně roste. Když jsem na ČD nastupoval v roce 2008, byla ztráta přes dvě miliardy, dneska jsme v plusu,“ snažil se hájit Žaluda.

Žaluda klame. Existuje buď zisk nebo ztráta

Podle Jančury ale Žaluda klame termínem provozní zisk. „Nové spoje nabízejí stejnou kapacitu, jako mají České dráhy. Nevěřím tomu, když nám z nuly narostli cestující, že i ČD počet cestujících vzrostl, to je nesmysl. Pan Žaluda rád používá termín provozní zisk, ale to se normálně nepoužívá, jen při prodeji společnosti. Normálně se v ekonomice používá jen zisk a ztráta,“ řekl v ČT.

Za to se jednoznačně postavil i Leoš Novotný. „Stojím za názorem, abychom se nenechali ukolébat o provozních ziscích. Buď jste v zisku, nebo ve ztrátě. V byznysu se nic jiného nedá používat,“ přisazoval si do šéfa Českých drah.

„Řekněme si, že liberalizované prostředí v železniční dopravě umožňuje nechat soukromé dopravce jezdit za jejich peníze bez státních dotací. České dráhy dostávají peníze jak na ujeté kilometry, tak navíc ještě na dětské jízdné,“ pokračoval v kritice státní železnice Novotný.

Lžete, lžete! Šéf drah se neudržel

Radim Jančura pak Petru Žaludovi vpálil, že ČD na lince Olomouc – Krnov dostávají od státu dotaci 212 korun za kilometr. V té chvíli Žaluda vybouchl úplně. „Ne to není pravda, vy lžete! Vy tu prostě lžete,“ reagoval.

„Ale ano, je to pravda. Když to je pravda, ukážete tu smlouvu? Plácneme si, že když to bude pravda, já dám svůj plat ve výši 160 tisíc na charitu, a když to pravda nebude, dáte na charitu vy svůj milion měsíčně?“ ptal se Jančura Žaludy.

Stát soukromým dopravcům podráží nohy

„Ale já neberu milion! Vy lžete v každé větě pane Jančuro,“ vracel úder ředitel Českých drah. „Ne, neberete milionový plat. Ale máte 500 tisíc a k tomu další půl milionu jako odměny měsíčně,“ reagoval dál Jančura a moderátor se neúspěšně snažil bouři přerušit.

Novotný z Leo Expressu se přitom Jančury zastal. „Už když začínal RegioJet, byla trasa Praha - Ostrava pro ČD ztrátová. Teď vstoupil ještě Leo expres, tak ať nikdo neříká, že Pendolino není ztrátové. Stát podráží dopravcům nohy, když dotuje trasy, kde chtějí jezdit soukromí dopravci bez dotací,“ kritizoval Leoš Novotný.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Katastrofa století. A vláda nic.“ Mrazy zasadily v ČR krutou ránu

9:11 „Katastrofa století. A vláda nic.“ Mrazy zasadily v ČR krutou ránu

POHLED SELSKÝM ROZUMEM „Za mého dětství se říkávalo, že brambory jsou pokrmem chudého lidu,“ vzpomín…