SANEP: Lidé nejsou spokojeni s politickou reprezentací

15.11.2009 13:39

Podle výzkumu společnosti SANEP nejsou Češi dvacet let po revoluci spokojeni se současnou politickou situací, kritizují hlavně politickou reprezentaci. Za největší problém dneška považují právě politiku a korupci.

SANEP: Lidé nejsou spokojeni s politickou reprezentací

Spokojeno se současnou politickou reprezentací je pouhé jedno procento dotázaných. Spíše spokojeno je 9 procent respondentů. Naopak nespokojených je 52 procent Čechů a dalších 33% respondentů uvedlo, že se přiklání spíše k nedůvěře.

Spokojení se současnou politickou situací jsou především podnikatelé s nadstandardními příjmy žijící v Praze, středočeském kraji, Brně a Ostravě.

Za největší problém dneška označilo 32 procent lidí korupci, 27 procent respondentů vidí jako největší problém politiku. Na třetím místě skončila lhostejnost s 15 procenty. Zajímavé je, že ekonomickou krizi považuje za hlavní problém pouze 8 procent dotázaných., především obyvatelé Moravy a Severočeského kraje, kteří v jejím důsledku přišli o práci.

Patnáct procent respondentů uvedlo, že jim za komunismu bylo lépe. S nimi nesouhlasí 76 procent lidí. Průzkum odhalil i většinový skepticismus vůči revolučnímu mottu prvního českého prezidenta Václava Havla: „Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí". 81 procent občanů se domnívá, že toto heslo 20 let po Sametové revoluci neplatí. Vítězství pravdy nad nenávistí věří pouze 1 procento dotázaných. Dalších 11 procent se k jeho platnosti přiklání.

Ne moc pozitivně respondenti zhodnotili stav naší demokracie. Za nedostatečně vyspělou ji považuje 36 procent lidí a spíše nevyspělá je pro 26 procent. Vyspělou demokracii máme pouze podle 3 procent občanů.

Poměrně silná obava z Ruska v lidech z dob komunismu zůstala. Strach z této země cítí 39 procent respondentů, jsou to především voliči ODS se středoškolským nebo vysokoškolským vzděláním. 56 procent občanů obavy z Ruska nemá. Nejlépe hodnotili lidé v průzkumu stav svobody. 81 respondentů se v Česku cítí svobodně.

Internetový průzkum společnosti SANEP byl ve dnech 3.-10. listopadu proveden na reprezentativním vzorku 17 900 dotázaných ve věkové kategorii  18-69 let. Celkově se průzkumu společnosti SANEP zúčastnilo v rámci panelu 116 tisíc registrovaných uživatelů, tedy 43 090 dotázaných.

Foto:sanep.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mab

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…