Velvyslanec: Obrazy zabavené kvůli Diagu chtěli prodat na aukci. Okamžitě

06.06.2011 16:49

Stále více informací okolo kauzy Diag Human prosakuje z Rakouska. Diag si totiž chtěl obrazy z vídeňské galerie Belvedere, kde je nechal před 14 dny na základě rozhodnutí soudu exekučně zabavit vídeňský soud, odvézt neznámo kam. A to nejspíše okamžitě. Podle velvyslance České republiky v Rakousku Jana Koukala díla totiž chtěla firma prodat na aukci.

Velvyslanec: Obrazy zabavené kvůli Diagu chtěli prodat na aukci. Okamžitě

Co se skutečně stalo ve vídeňské galerii Belvedere před pár dny, odkud si chtěli odvést obrazy zástupci společnosti Diag Human v rámci exekučního příkazu, vyplouvá na povrch až dnes. A to díky českému velvyslanci v Rakousku Janu Koukalovi. Ten přiblížil okolnosti kolem „vídeňské exekuce" v rozhovoru pro Český rozhlas. Z jeho vyprávění ale běhá téměř mráz po zádech, neboť zabavení uměleckých děl patřících Česku vypadá spíše jako loupež za bílého dne.

„Přišli tam dva pánové, a chtěli si okamžitě odnést daná umělecká díla a dát je okamžitě na aukci," popsal Koukal připravovanou anabázi odejmutí obrazů Česku, které údajně nechce firmě Diag Human zaplatit odškodné v prohrané arbitráži.

„Díky velice kooperativnímu postupu galerie Belvedere, kterou především znají Pražané, protože tam hodně chodí, nedošlo k takovému zabavení, jak původně právníci Diag Human předpokládali," naznačil dále velvyslanec.

Především to ale prý bylo vedení galerie, jenž řeklo exekutorům rozhodné ne a také rozhodlo, že se plátna a díla zapůjčená do Vídně z českých moravských galerií budou v síni vystavovat až do 29. 5. A byl to koneckonců také Belvedere, kdo rozhodl, že díla nesvěří do rukou rakouským vymahačům, ale uloží je do svého depozitáře. „Tím ta galérie zabránila dalším krokům, které by byly pro nás ještě složitější," poznamenal v této souvislosti Koukal.

Související:

Na naší straně máme rakouské diplomaty

Podle něj ale nejen vedení galerie se zachovalo v této věci nesmírně korektně. „Na naší straně je kromě galerie totiž i rakouské ministerstvo zahraničních věcí, což považuji za velice důležité," uvedl v této souvislosti.

„Tam se podařilo vytvořit jakési stanovisko, které by mělo znemožnit zabavit státní majetek, především umělecky hodnotné věci, které jsou součástí kulturního dědictví. O tom je ale ostatně i dohoda OSN, kterou Rakousko ratifikovalo," zdůraznil Koukal.

V Rakousku je podle něj ale ještě stále mnoho jiných uměleckých děl. „Je tam poměrně čilá spolupráce galerií, ale i menších výstavních síní, tak tam by co zabavovat bylo, kdyby ten proces pokračoval. Jenže právníci Diag Human šli nepochybně po těchto dílech a částka uvedená u soudu přesně odpovídala odhadům znalce," prozradil také Koukal, který nejspíše pomohl českému státu tím, že si od rakouského soudu vyžádal rozhodnutí a pak je předal české straně, neboť ta dosud neměla usnesení vídeňského okresního soudu o exekuci vůbec v ruce. „Ještě v pátek to na české straně oficiálně nebylo," uvedl k tomu.

Na vlastní oči viděl rozhodnutí soudu

„Částečně ano," odvětil Koukal na to, zda věděl, co se ve Vídni v rámci sporu s Diagem vlastně připravuje. „Viděl jsem to rozhodnutí soudu, které nebylo pravomocné. V který den ale dojde k exekučním krokům, tak to jsme nevěděli. Z té částky jsme ovšem vyvodili, o co vlastně šlo a informovali jsme českou stranu," konstatoval velvyslanec.

Problémem je však podle něj fakt, že soudkyně ve Vídni velice rychle rozhodla a svolila s exekucí ještě dříve, než byl rozsudek doručen české straně. „Postup dvou exekutorů a soudu byl minimálně ukvapený, když to mám říci diplomaticky," zmínil.

Kauza Diag Human od začátku:

V pátek Koukal prý přijel do České republiky, aby se zde poradil s právníky, jaké další kroky v případu bude nutné učinit. Pro české právní zástupce také údajně připravil nějaké podklady. 

Velvyslanec nakonec poznamenal, že právník Eugen Salpius, kterého si Diag Human najal, je v Rakousku právní eso. „Je to ostrý právník, většinu kauz vyhrává a hraje mediální kauzy, takže je v Rakousku známá figura. Je to člověk s velice širokým záběrem a musíme uznat, že Diag Human šáhl po tom nejlepším právníkovi," uvedl.

Bývalý člen vlády na straně Diagu? I pro Rakušany nevídaná věc

Ostře však zkritizoval to, že na straně Diagu vystupuje Jan Kalvoda, který je bývalým členem vlády, což je prý i pro Rakušany věc nevídaná. „Je to v těch rakouských kruzích nevídaná věc. Jsem trochu nabit optimismem z pátečního jednání, a z toho, jak ten rakouský dílčí problém se začíná vyvíjet, Nechci to ale zakřiknout," doplnil k případu.

Společnost Diag Human, kterou léta vlastnil někdejší obchodník s krví Josef Štáva, se státem vede arbitráž, nebo-li rozhodčí řízení ad hoc od roku 1996. Rozhodčí smlouva přitom upravuje způsob vedení arbitráže a mimo jiné stanovuje, že každé rozhodnutí rozhodčího senátu může být přezkoumáno senátem v jiném složení. V minulosti došlo k takovému přezkoumání už dvakrát, byl tedy přezkoumán i mezitímní i částečný rozhodčí nález  a to vždy rozhodčím senátem v novém složení. 

Sledujeme kauzu Diag Human

Podle posledního rozhodčího nálezu z roku 2008 má Česko Šťávově firmě zaplatit téměř devět miliard korun (8,9 miliardy korun). S úroky nyní činí požadovaná částka přes deset miliard. Stát ale zažádal o přezkumné řízení. Městský soud v Praze má podle zjištění ParlamentníchListů.cz v září rozhodnout o jmenování druhého arbitra Petra Kužela. Třetí arbitr pak bude soudem jmenován později - zatím ale soud v této věci nenařídil jednání.

Na nálezu není doložka právní moci

Akce Diag Human proti státu byly ovšem v minulých dnech velmi vyostřené. Jak je výše uvedené, rakouský soud před několika dny chtěl exekučně Česku zabavit obrazy Emila Filly a Vincence Beneše a plastiku Otto Gutfreunda. Kalvoda pak zažádal o exekuci českého majetku i ve Francii. Soudy by tam údajně pravděpodobně mohly zabavit například české pohledávky, peníze na účtech, dluhopisy, umělecká díla či budovy v majetku ČR. Nejzajímavějším objektem, kterého se může exekuce týkat, je zřejmě České kulturní centrum v Paříži.

Jenže podle zjištění ParlamentníchListů.cz Kalvoda u soudu požádal o exekuci podle nepravomocného nálezu, neboť doložku právní moci na rozhodčí nález předseda rozhodců Květoslav Růžička ještě nevyznačil.  "Doložka právní moci podmínkou vykonatelnosti není," vysvětlil v této věci pro náš server Kalvoda.

Ten také minulý týden oznámil, že dosavadní majitel Diagu Josef Šťáva s okamžitou platností předal všechny rozhodovací pravomoci ve společnosti Diag Human SE tím, že ji prodal „mezinárodnímu konsorciu institucionálních investorů".

Související:

Možná jste nečetli: 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

5:30 Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

Sněmovnou schválená senátní novela má umožnit, aby stomatologové ze zemí mimo Evropskou unii měli je…