Diag Human: ČR obdržela nepravomocné rozhodnutí pařížského soudu

06.06.2011 18:39

Ministerstvo zdravotnictví v pátek obdrželo nepravomocné rozhodnutí pařížského soudu související se sporem státu s firmou Diag Human. Od dnešního dne se s jeho obsahem seznamují právníci z Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM). Oznámili to mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň a ÚZSVM Jana Rennerová. Podle spekulací hrozí obstavení majetku Českého centra v Paříži.

Diag Human: ČR obdržela nepravomocné rozhodnutí pařížského soudu

Společnost Diag Human tvrdí, že pařížský soud uznal rozhodčí nález se srpna 2008, podle něhož musí ČR společnost odškodnit za zmařený obchod s krevní plazmou, za pravomocný a konečný. České úřady nález za pravomocný nepovažují a mají za to, že arbitráž pokračuje. "Domníváme se, že francouzský soud v tuto chvíli neví, že ten případ není v České republice uzavřen," řekl k tomu Sršeň. 

Společnost Diag Human již začala s vymáháním českého majetku u zahraničních soudů. Právní zástupce společnosti Jan Kalvoda již dříve avizoval, že bude nárokovat více než desetimiliardovou pohledávku v dalších zemích vázaných newyorskou úmluvou o vzájemné vykonatelnosti rozhodčích nálezů. Uvedl, že zatím nepravomocně uspěl v Rakousku a nyní i ve Francii. V pondělí řekl, že v obou případech běží Česku čtyřtýdenní lhůta pro podání námitek. V Rakousku už byla zabavena tři umělecká díla zapůjčená Českou republikou na výstavu do Vídně, skončila v depozitním skladu soudu, kde mají zůstat do definitivního rozhodnutí. 

Související: Velvyslanec: Obrazy zabavené kvůli Diagu chtěli prodat na aukci. Okamžitě


"V pátek nám bylo doručeno rozhodnutí francouzského soudu. Jednalo se o civilní prvoinstanční soud. Rozhodnutí má charakter vykonatelnosti, nicméně není to tak, jako v Rakousku, že by to byla vykonatelnost na nějakou konkrétní věc, jako byly třeba v Rakousku ty obrazy. Není to na nic konkrétního, je to velmi obecné," řekl dnes ČTK Sršeň. To, že rozhodnutí z Paříže je prvoinstanční, uvedla i Rennerová. K obsahu verdiktu se ale nechtěla vyjádřit s tím, že jej právníci v současnosti studují. 

"V souvislosti s hrozbou exekuce Českého centra v Paříži činíme všechny možné právnické kroky. Ale ve Francii je to složitější, zdá se, že ten rozsudek je ještě nepříjemnější než ten rakouský," sdělil serveru Aktuálně.cz ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Francouzský soud podle něho uznal arbitráž za skončenou. 


Také společnost Diag Human tvrdí, že rozhodnutí zahraničních soudů potvrzují, že rozhodčí nález z roku 2008 je pravomocný a konečný. V opačném případě by totiž vídeňský a pařížský soud nemohly rozhodnout o vykonatelnosti nálezu, sdělila dnes firma ČTK. 

Ministerstvo zdravotnictví podle Sršně vnímá postup Diag Human jako "určitý nátlakový prostředek" prostřednictvím médií. Ministerstvo podle něho považuje za možný další scénář, že majitel údajné pohledávky přijde s návrhem na mimosoudní vyrovnání. "Český stát na to rozhodně nepřistoupí. Protože ten spor a to řízení se vede u nás a řeší ho české soudy a zdaleka není rozhodnut. Cílem státu je neplatit nic," uvedl Sršeň. 

Domáhání se majetku České republiky v zahraničí podle Sršně může souviset s tím, že zakladatel Diag Human Josef Šťáva prodal akcie své firmy "mezinárodnímu konsorciu investorů". Server Českápozice.cz dnes uvedl, že někteří ministři obdrželi informaci, podle níž je kupcem Diag Human "subjekt spojený s finanční skupinou PPF". Mluvčí skupiny PPF Alexej Bechtin to ale označil za nesmysl.

Kauza Diag Human od začátku:


Související:

Možná jste nečetli: 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…