Pospíšil se v kauze Drobil zastává stranického kolegy

21.06.2011 19:51

Proč soud odložil kauzu Drobil a jak vláda hodlá bojovat se zneužíváním odposlechů? Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil postup státních zástupců hájí.

Pospíšil se v kauze Drobil zastává stranického kolegy

Kauza jeho stranického kolegy Pavla Drobila je pro ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (oba jsou místopředsedové ODS) prý ještě moc živá, a proto se mu ji nechtělo komentovat. Nakonec se vyjádřil, že celá věc je na rozhodnutí státního zástupce.

„Já předpokládám, že státní zástupci mají jasné důvody pro své rozhodnutí, až ta kauza skončí, třeba se ty důvody dozvíme. Ten systém je postaven tak, že zde je policie a pak jsou zde jednotlivé složky státního zastupitelství, ten systém počítá s tím, že na určitou věc je možné mít různý právní názor a konečný právní názor v té věci má v případě přezkumu věci nejvyšší státní zástupce. Počkejme tedy na něj, já nechci vysílat nějaké signály v tuto chvíli, nevím, jestli on do toho bude vstupovat, je to na jeho vůli. Ještě tu různé procesní možnosti jsou," řekl rádiu Impuls Pospíšil.

Psali jsme:
Kauza Drobil ožívá. Tajný dokument a řev exministra
Vše ke Kauze Drobil
Úplatek od Drobila? Michálek je úplně mimo, míní jeho nadřízená
Nečas vyprovokoval šéfa policie. Narážkou na Bártu
Justiční mafie chrání Drobila, naříká ČSSD. Dělat nemůže nic
Libor Michálek rozhořčeně: Tohle není právní stát. Nevzdám to

Zneužití odposlechů je velký problém

Odposlechy telefonů už českým politikům nemálo zavařily. Jak se ke zneužívání odposlechů staví ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS), o tom také hovořil v pořadu Impulsy Václava Moravce.

Sledujeme téma Nelegální sledování telefonů

"Nepřemýšlím o tom, jestli mi někdo odposlouchává telefon, ale kdo všechno mi ten telefon odposlouchává," odpověděl ministr hořce na otázku, zda si myslí, že je odposloucháván. Podle Jiřího Pospíšila je zneužití odposlechů v České republice velkým problémem. Jak s ní bojovat je ale otázka, kterou zodpovědět nedokázal.

"My nemůžeme úplně omezit užívání odposlechů, protože určitá forma trestné činnosti se jinak odhalit nedá," vysvětluje Pospíšil s tím, že je ale nutné najít takovou právní úravu, která na jedné straně umožní odhalit a potrestat pachatele trestných činnů pomocí odposlechů, ale zároveň zabránit jejich zneužití.

Související:
Grebeníček: Po kauzách Drobil a Vondra ztratila tato vláda jakoukoliv legitimitu Komentátor ke kauze Drobil: Policie je odvážná, je to zlom
Policie jde proti zástupkyni. Nesouhlasí, že by Drobil neuplácel Michálka

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jhe

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…