Diag Human neuspěje a obrazy se vrátí do ČR, ujišťuje ministerstvo

21.07.2011 21:06

Ministerstvo zdravotnictví ujišťuje, že se obrazy z Vídně vrátí do České republiky. Stát totiž podal vyjádření k vídeňskému soudu k odvolání společnosti Diag Human proti rozhodnutí o zastavení exekuce.

Diag Human neuspěje a obrazy se vrátí do ČR, ujišťuje ministerstvo

Konkrétně jde o tři umělecká díla. Diag Human minulý týden uspěl s tím, aby obrazy Emila Filly a Vincence Beneše a plastika Otta Gutfreunda zůstaly až do konečného rozhodnutí v Rakousku. Ačkoliv jim tedy dal vídeňský soud za pravdu, česká strana stále ujišťuje, že nic není ztraceno.

Mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň například považuje odvolání Diag Human za „oddalování nezvratného rozhodnutí". Podle zástupců ČR se na obrazy a plastiku vztahuje imunita pro „výsostně kulturní majetek, který není určen k prodeji".

Sledujeme TÉMA Diag Human

To ale pořád neřeší problém s nálezem z roku 2008, se kterým společnost uplatňuje vykonavatelnost u zahraničních soudů. Stejný vídeňský soud totiž v květnu nepravomocně uznal nárok Diagu na desetimiliardové odškodnění za předražené obchody s krevní plazmou.

Kauza s Diag Human se táhne už téměř dvacet let. V roce 1992 tehdejší ministr zdravotnictví Martin Bojar sdělil firmě Novo Nordisk, že nevyhrála soutěž na zpracování krevní plazmy, protože se spojila s podezřelou firmou Conneco - později Diag Human. Ta od roku 1995 požaduje odškodné za ušlý zisk.

Čtěte více:

  • Diag Human žaluje Julínka a Šnajdra 
  • SERIÁL ke kauze DIAG HUMAN: Jak to všechno začalo 
  • Nejvyšší soud se bude zabývat kauzou Diag Human
  • Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

    reklama

    autor: pan

    Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

    Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

    Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

    18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

    „Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…