Babák k podplácení asistenta. Policie o případu věděla už dřív

08.08.2011 20:31

Babákova (VV) asistenta Stejkozu se v květnu údajně pokusila 15 miliony uplatit trojice lidí. Asistent věc ohlásil policii, ta prý ale o případu už věděla dříve. Policie v této souvislosti obvinila z uplácení tři liberecké podnikatele, přičemž jedním z nich je bývalý liberecký zastupitel za ODS Jiří Zeronik.

Babák k podplácení asistenta. Policie o případu věděla už dřív

Policie musela v případě údajného pokusu o uplácení asistenta poslance VV Michala Babáka zatknout podezřelé dříve, než plánovala, řekl v pondělí ČTK Babák. Poslanec další podrobnosti neuvedl s tím, že šlo o "interní důvody" policie. Asistent Šimon Stejkoza, jehož se údajně pokusila uplatit trojice mužů, podle Babáka od počátku případu spolupracoval s policisty, vedením strany i ministrem školství Josefem Dobešem (VV).

Není to žádná hra

"Policie musela zareagovat předčasně. Řekněme ty tři pány pozatýkat z nějakých interních důvodů," řekl dnes ČTK Babák. Jeho slova potvrdila mluvčí policejního prezidia Pavla Kopecká, nechtěla však z taktických důvodů uvádět podrobnosti. "Museli jsme zareagovat na aktuální vývoj situace," řekla.

Psali jsme:
Hrdina Babák. Korupčníci neuspěli. Bárta: Vážím si jej za odvahu

Stejkoza prý korupční nabídku oznámil kromě policie i Babákovi, pro kterého pracuje jako asistent. "Od začátku jsme tuto věc řešili. Koordinoval to jednak se mnou, jednak s panem ministrem školství Dobešem, kterého se to také týkalo. Ta věc byla samozřejmě řešena i dovnitř strany. Nebyla to žádná hra pana Stejkozy," řekl ČTK Babák. Stejkoza se podle něj setkával s trojicí mužů, kteří mu úplatek nabídli. Přitom spolupracoval s policií.

Stejkozu se v květnu údajně pokusila 15 miliony uplatit trojice lidí. Asistent věc ohlásil policii, ta prý ale o případu už věděla dříve. Policie v této souvislosti obvinila z uplácení tři liberecké podnikatele, přičemž jedním z nich je bývalý liberecký zastupitel za ODS Jiří Zeronik. Podle informací televize Nova jsou prý dalšími dvěma podezřelými Josef Šlechta a Milan Hnilica.

Podezřelí shánějí peníze z EU

Zeronik je mimo jiné předsedou správní rady obecně prospěšné společnosti Geotermální energie pro občany, která se v Liberci chystá rekonstruovat zchátralý kostel sv. Máří Magdalény. V něm by mělo sídlit centrum pro podporu využití tohoto druhu energie. Obnova má být z podstatné části financována z evropských fondů. Šlechta je ve stejné organizaci předsedou dozorčí rady a v dnešní liberecké příloze MfD potvrdil, že byl obviněn stejně jako Zeronik. Třetí z mužů je podle předběžných informací listu lobbista.

Obvinění údajně chtěli, aby Stejkoza prostřednictvím svého šéfa zajistil dotace na zřízení a výstavbu soukromé technické vysoké školy za 250 milionů korun od ministerstva školství, které řídí ministr za VV Josef Dobeš. Podle Dobeše se ale na ministerstvu zakázky uskutečňují transparentním způsobem a projektům financovaným z EU je věnována mimořádná pozornost. "Vítám, že se daří odhalovat korupční jednání, a věřím, že tento postup bude jasným signálem, že s korupcí budeme tvrdě bojovat," uvedl Dobeš.

Babák se prý se Stejkozou seznámil zhruba před devíti měsíci, neboť je prý spojuje společný "zájem" o problematiku takzvané konkurzní mafie. Stejkoza podle něj zastává funkci přísedícího u soudu. V roce 2008 několik měsíců působil v Národní straně. Stejkoza dnes v tiskovém prohlášení uvedl, že se ale členství ve straně záhy vzdal. Neztotožnil se totiž prý s "probouzející se rasistickou tendencí a politickou xenofobií" strany. "Jsem však jednoznačně přesvědčen, že s vyšetřováním korupčního případu má kraťounká stranická zkušenost nijak nesouvisí," uvedl v prohlášení.

Dále čtěte: Smutný Babák čtenáři: Vše jsem vysvětlil. A nikoho to nezajímá

Předseda VV Radek John se pozastavil nad tím, že korupční nabídku měli liberečtí podnikatelé Stejkozovi učinit přímo v budově Poslanecké sněmovny. "Proč si korupčníci myslí, že pod svícnem je největší tma? Byly snad možné podobné praktiky v minulých letech?," uvedl John v tiskovém prohlášení. John údajný korupční pokus odsoudil a vyzval zákonodárce a jejich spolupracovníky, aby nahlásili, pokud se je někdo pokusil podplatit. Stejkozův případ je podle něj "pádným důvodem" k dopracování a schválení zákona o lobbingu.

Uplácet asistenta nemá smysl, míní Škárka

Poslanec Jaroslav Škárka (dříve VV) soudí, že je případ údajného korupčního pokusu vykonstruovaný. Jeho účelem prý může být odvedení pozornosti od kauzy Babákových osobních financí nebo od úplatkářské aféry kolem předsedy poslanců VV Víta Bárty a Škárky, které policie žádá vydat ke stíhání.

"Asistent pana Babáka nemá tu moc něco prosadit," řekl dnes ČTK bývalý první místopředseda VV Škárka. Rozhodovací proces ve straně jde spíše od Bárty k poslancům a člověk, jenž by se snažil uplatit poslancova asistenta, by obrazně házel peníze z okna, dodal Škárka, který byl z VV vyloučen při jarní vládní krizi.

Související: Babák má být popraven dřív než souzen, upozorňuje poslanec ODS

Podle předsedy opoziční ČSSD Bohuslava Sobotky je na celém případu zajímavé, že vláda, která brojí proti korupci a měla víc než rok na to, aby připravila preventivní mechanismy, zatím neschválila žádný protikorupční zákon. "V tomto Nečasova vláda selhala," uvedl na tiskové konferenci ČSSD.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…