Kadlec a Houška způsobili státu škodu za čtvrt miliardy, tvrdí žalobci

10.11.2011 19:19

Peníze si na švýcarském účtu bývalý šéf Národního bezpečnostního úřadu a státního podniku Čepro Tomáš Kadlec podle žalobců vydělal v pochybných transakcích a obchodech s palivem. Státní firmě údajně způsobil škodu za 260 miliónů korun. Případem se zabývá obchodní soud pro Prahu 1.

Kadlec a Houška způsobili státu škodu za čtvrt miliardy, tvrdí žalobci

Tomáš Kadlec a bývalý ředitel Čepra Alexandr Houška byli obviněni za porušování majetku při správě cizího majetku. Státní firmě muži údajně způsobili škody za 260 miliónů korun.

„Ještě v přípravném řízení vznesl státní zástupce v rámci žádosti o právní pomoc dotaz na švýcarské účty obviněného," uvedla pro ČTK mluvčí pražského vrchního státního zastupitelství Irena Válová. Server Aktuálně.cz ve středu informoval o tom, že na Kadlecův účet přišlo 30 miliónů korun.

Ještě před tím, než Švýcaři transakce potvrdili, získalo státní zastupitelství podle Válové dostatek důkazů proti Kadlecovi a zažalovalo ho. To byl konec přípravného řízení a žalobce nemohl sám požádat o zajištění finančních prostředků bývalého šéfa Čepra. „Oznámil proto soudu, že jde o výnosy z trestné činnosti, které je potřeba zajistit k uhrazení nároku poškozené společnosti Čepro," řekla mluvčí.

Sledujeme téma Korupce

Peníze z Národního bezpečnostního úřadu

Bývalý šéf Bezpečnostní informační služby (BIS) Jiří Růžek v televizi Prima pronesl domněnku, že peníze mohl získat jeho působení ve vedení NBÚ. Válová toto tvrzení popírá. Trvá na tom, že finanční prostředky nalezené ve Švýcarsku souvisí s projednávaným případem obchodů s pohonnými hmotami.

Hlavní líčení v kauze začalo v srpnu. Obžaloba se týká transakcí z let 2003 až 2005. Smlouvy, které Kadlec s Houškou uzavřeli, byly podle státního zástupce pro státní podnik značně nevýhodné - přišel o stamilióny korun.

Čtěte více:
Grossův chráněnec Kadlec načapán. Švýcaři našli podezřelé miliony na jeho kontě Konec korupce, konec anonymních akcií. Marvanová a spol. bojují
Korupce je nejhorší forma krádeže a příživnictví, říká Janeček

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor:

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…