Boj o lepší život není ztracen, uklidňuje občany sociální demokrat. Navzdory vládě

08.02.2012 16:39

ROZHOVOR. Miroslav Novák, současný náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje byl krajskou ČSSD nominován na funkci příštího hejtmana. V nadcházející volební kampani chce přesvědčit obyvatele kraje o tom, že přes všechny jejich negativní zkušenosti s politiky a současnou vládou ČR není boj o lepší podmínky pro život ztracen.

Boj o lepší život není ztracen, uklidňuje občany sociální demokrat. Navzdory vládě
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Lidé na farmářských trzích

 


Pane náměstku, jste kandidátem na hejtmana v MSK za ČSSD, čím chcete zaujmout voliče?


Moravskoslezský kraj je regionem, který se na jedné straně významnou měrou podílí na tvorbě HDP České republiky a na straně druhé je posledním mezi všemi kraji v rámci přerozdělování daňových příjmů. Výsledkem je vysoká nezaměstnanost, odliv obyvatel z kraje, ale také například zhoršená kvalita ovzduší. Hlavními tématy tedy budou tvorba podmínek pro ekonomický rozvoj, maximální využití evropských fondů, posílení vlivu kraje na tvorbě celostátní politiky, rozvoj vysokého školství a program na zlepšení kvality ovzduší.

Co je podle vás pro hejtmana nejdůležitější?


Znát problémy regionu a mít kolem sebe tým kvalitních lidí, odborníků v daných oblastech. Hejtman musí být především manažerem, který umí naslouchat a konzultovat jednotlivá řešení se svými kolegy v zastupitelstvu, ale také se zástupci místních samospráv, zaměstnavatelů, zaměstnanců, představiteli vysokého školství atd.

Máte to?


Jsem přesvědčen, že ano. V opačném případě bych se neucházel o tak zodpovědnou funkci.

Co bude podle vás v letošních volbách nejtěžší?


Přesvědčit obyvatele kraje o tom, že přes všechny jejich negativní zkušenosti s politiky a současnou vládou ČR není boj o lepší podmínky pro život ztracen. Že Moravskoslezský kraj je region, na který můžeme být hrdí a je dobrým místem pro výchovu našich dětí.

Chci nabídnout pozitivní program

Jak to chcete řešit?


Nabídnout pozitivní program, který bude založen na reálných možnostech kraje. Nebudou v něm plané sliby, protože slovo chlapa musí platit za všech okolností a co je jednou slíbeno, musí být splněno.

Co je největší předností Moravskoslezského kraje?


Jsou to především vzdělaní a pracovití lidé. Ale máme zde také krásnou přírodu, tradice, sportovní a umělecké špičky a tak bych mohl ještě chvíli pokračovat...

Co naopak považujete za jeho nedostatek?


Je to již zmíněna zhoršená kvalita ovzduší, nedostatek pracovních příležitostí a podfinancování veřejných rozpočtů ze strany státu.

Nedávno proběhla v Ostravě konference o konkurenceschopnosti města, co je podle vás nejdůležitější pro konkurenceschopnost kraje?


Kraj a Ostrava jsou v mnohém jedno a totéž. Bez prosperujících měst a obcí nemůže existovat silný kraj. Čistě z pohledu kraje je to dokončení dopravní infrastruktury a podpora projektů, které přinesou vyšší přidanou hodnotu a nová pracovní místa.

Nejúčinnější investice do odprášení z pohledu vynaložených zdrojů

 

"Kotlíková" dotace na ekologické vytápění v kraji byla vyčerpána během jednoho dopoledne, jak chcete postupovat dále?


V současnosti probíhá vyhodnocování jednotlivých podaných žádostí. Jsem mile překvapen zájmem lidí o tento nový dotační program a hledáme proto ve spolupráci s Ministerstvem životního prostředí zdroje pro vyhlášení dalšího kola.

Někteří odborníci tvrdí, že 333 ekologických kotlů v kraji nebude mít moc velký účinek, co si o tom myslíte?


Naštěstí existují i jiné odborné názory. Oněch 333 kotlů za 20 milionů korun dokáže snížit emise prachu o 33 tun. Jedná se tak o nejúčinnější investici do odprášení z pohledu vynaložených zdrojů. Jen pro představu, stejné snížení prašnosti v průmyslu stojí asi 100 miliónů korun.

Co si myslíte, že se vám ve vaší politické kariéře povedlo?


Odpověď na tuto otázku bych nechal na voličích. Nemám ve zvyku neustále se ohlížet a hodnotit, co se mi povedlo, abych se cítil spokojený. Spíše hledám, co by šlo udělat lépe.

Co se vám naopak nepovedlo a proč?


Těch věcí bude asi spousta. Největší problém cítím v nedostatečné nabídce leteckých spojů z letiště Leoše Janáčka. Těch důvodů je více, především neochota bývalého vedení letiště a kraje "pustit" do Ostravy nízkonákladové dopravce. Tito mezitím zakotvili na okolních regionálních letištích a nemají zájem na tom něco měnit. Nechci se však vymlouvat, sám jsem ve vedení již tři roky a tento stav se mi změnit nepodařilo. Takže svůj díl viny cítím také.



Kdo je:
Miroslav Novák se narodil v roce 1972 v Bílovci. Už o rok později se stal občanem města Ostravy, kde také v roce 1990 maturoval na Střední průmyslové školy stavební. Po maturitě pracoval ve společnosti Stavoprojekt, a.s. a od roku 1994 jako správce daně na finančním úřadu.
Členem Zastupitelstva městského obvodu Poruba byl poprvé zvolen v roce 1994. Působil ve funkci předsedy komise dopravy a veřejně prospěšných služeb. Od roku 1996 byl asistentem poslance PhDr. Lubomíra Zaorálka. Po komunálních volbách v roce 1998 se stal místostarostou porubského obvodu pro finance, místní hospodářství a dopravu. V roce 2002 byl zvolen starostou Ostravy – Poruby. Po dalších komunálních volbách v roce 2006 byl porubským zastupitelstvem potvrzen ve funkci starosty.
Od roku 2004 je také členem Zastupitelstva Moravskoslezského kraje, kde působil jako předseda kontrolního výboru. V současnosti je 1. náměstkem hejtmana, zodpovídá za dopravu a životní prostředí.
Je ženatý a má tři děti. Mezi jeho zájmy patří sport, historie a literatura faktu.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Anna Vidiševská

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…