John je v policejních statistikách. Víme proč

25.02.2012 22:21

Osobní zážitek se zloději má za sebou předseda bezpečnostního výboru parlamentu a šéf véčkařů Radek John. Už podruhé mu totiž kdosi vykradl vinný sklep, který má v Mikulově pod kopcem Turold. "Po první krádeži před několika léty jsem si těch pár dobrých lahví vína raději odstěhoval. Takže tam ani neměli co vzít. Snad několik litrů běžného konzumního pití a také sebrali i starší rádio. Za to dostanou v bazaru pár stovek. Víc než škoda na věcech je na poškození okenic a vylomeném zámku. Dostal jsem se tak to policejních statistik do kolonky krádeže vloupáním. Ovšem ty budou zveřejněny až v příštím roce," bral událost s humorem John.

John je v policejních statistikách. Víme proč
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radek John

Mnohem méně humorná je však situace v řadách policie, které se John snaží všemožně pomáhat. „Situace je opravdu alarmující. V současné době je v republice 40 309 policistů. Pokud se jejich úbytek nepodaří zastavit a stav klesne pod - troufám si tvrdit magickou hranici - 40 tisíc, pak se to v plné míře odrazí na povážlivém nárůstu trestných činů. To není strašení, to je prostý fakt,“ řekl pro ParlamentníListy.cz John.

Také řada dalších informací, které dostal na policejním ředitelství Jihomoravského kraje, nedávají důvod k optimismu. V tomto regionu totiž chybí už proti tabulkovému stavu 150 lidí, což je nejvíce znát v běžné pochůzkové službě. Nedostatek ochránců zákona je na nejnižších stupních, na obvodech, což vede k tomu, že policistů je stále méně v terénu. Je to postupně se zvyšující se kriminalita. Tak tomu je například i v dříve jednom z nejklidnějších regionů v kraji v okrese Vyškov, kde vzrostl počet trestných činů z roku na rok o 187. A i to považují policejní experti za důsledek nedostatku lidí.

Lidé utíkají kvůli platu

Patnáct tisíc čistého. To je nejnižší plat, který dostává každý nastupující policista ve třetí tabulkové třídě. „S tím stěží vyjde jeden člověk. A aby se s takovým platem postaral o rodinu, zařídil si trochu bydlení, to je naprosto nemyslitelné. To si raději budu hledat něco jiného." Tak charakterizuje situaci jeden z mladých policistů a přesně vystihuje další velmi bolavý problém, který stojí za odchody strážců zákona ze služeb v policejním sboru.

„V současné době není až tak velký problém především ve velkých městech, aby si mladí začínající policisté našli jinou, lépe placenou práci. A jejich úbytek začínáme skutečně pociťovat,“ dosvědčil Miroslav Machát, náměstek krajského policejního ředitele pro vnější službu, který o těchto a mnoha dalších nedostatcích ve služební policejní sféře s Johnem v Brně jednal. A jeho kritika byla tvrdá. Jak uvedl, špatná perspektiva nastupujících policistů vede i k jinému, dosud nezveřejňovanému a velmi choulostivému problému. Policistům, kteří si založí rodinu, taková výsluha, byť je třeba vylepšená o nějakou korunu za práci přesčas či služby o sobotách a nedělích, a tito lidé se pak dostávají do finančních problémů. Půjčky vytloukají půjčkami a dostávají se do spárů lichvářů.  A z této cesty není prakticky východisko.

„V současné době víme nejméně o stovce našich mladých kolegů, kteří se dostali do problémů s exekucí. Lze předpokládat, že takové záležitosti pak mohou vést ke zvyšování korupčních rizik v našich řadách,“ uvedl Machát. Určité byť minimální možnosti vidí v tom, že od letošního roku může policejní ředitel kraje disponovat s určitou rezervou, kterou může podle vlastního názoru rozdělit tam, kam uzná za vhodné. Takto postupovat je možné teprve od letošního roku a zatím není přesně jasné, kolik peněz bude v rezervě.

„Bohužel i to je důsledek nekoncepčních úprav v řadách policie. Trvalý stop stav v náboru, ke kterému nemělo dojít, vede i k tomu, že v současnosti vzniká značná díra mezi začínajícími policisty v terénu a těmi, kteří si služebním postupem vysloužili vyšší postavení. To, že nábor neprobíhal plynule, byť třeba omezeně, je pak nejvíce cítit v nedostatku lidí při běžné terénní službě. I to jsou problémy, které musíme otevřít a řešit," dodal redakci Machát.

John, jako bývalý novinář zajímající se o drogovou problematiku, si rovněž nenechal ujít příležitost, aby se mohl podívat na pracoviště odboru kriminalistických technik a expertíz (OKTE). „Také zde se rýsují značné problémy, pokud začne v příštím roce bez úprav platit novelizovaný zákon o znalcích a tlumočnících. Ve stávající podobě by byl pro krajská pracoviště OKTE likvidační, protože by si na práci, kterou v rámci služby vykonávají policejní experti, měli najímat odborníky externisty. A na jejich zaplacení by určitě nebyly peníze,“ vysvětlil John.

Šluknovské problémy hrozí i v Brně

Hojně medializované problémy s nezaměstnaností a romskou komunitou rozhodně nejsou jen záležitostí šluknovského výběžku, jak by se mohlo zdát. „Tam vidíme ve zprávách vždy několik desítek křiklounů, ale nám se tady v Brně stalo, že už vyšlo do ulice i na 150 lidí z této těžko přizpůsobivé komunity. Rozhodně to není legrace. Když se něco takového stane, velmi citelně poznáme, jak moc nám chybí naši lidé, kteří jezdí právě na Šluknovsko na výpomoc při udržení pořádku,“ uvedl také málo známý fakt  z brněnské policejní problematiky náměstek Machát. V Brně mají policisté nejvíce problém s rozmáhající se drogovou závislostí právě u této komunity, která podle policistů vede ke zvyšování kriminality především loupeží i za bílého dne.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Martin Šimák

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…