Rodiče v Českých Budějovicích mají problém. Nemají, kam dát děti

19.04.2012 16:21

Rodiče v Českých Budějovicích jsou naštvaní. Celkem 400 dětí předškolního věku se nedostane letos od září do mateřských školek. Není totiž místo. Radnice situaci příliš neodhadla a teď z toho má špatné spaní.

Rodiče v Českých Budějovicích mají problém. Nemají, kam dát děti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Děti - ilustrační foto

 


„Je to problém, jsme si toho vědomi, ale jak rychle vyřešit takovou složitou situaci. Pro navýšení kapacit jsme již v minulosti udělali maximum. Teď zhruba 200 dětí dostalo odklad do prvních tříd a tím problém vznikl,“ uvedl pro ParlamentniListy.cz náměstek českobudějovického primátora Petr Podhola (ČSSD).

Jenže to rodiče slyšet nechtějí. Chtějí vědět, co mají dělat s dětmi, když potřebují chodit do práce. Nebo, když jde o matky samoživitelky, které musí po mateřské nastoupit do práce.

 

„Víte, co mne fascinuje? Tady se vůbec neřeší, jestli matka pracuje nebo ne. Například dítě matky, která je doma na mateřské s dalším dítětem se do školky dostane a moje žena, která musí do práce a já taky, máme smůlu. Dceru budeme muset dát asi k babičce na Šumavu, kde bude muset nejméně rok být,“ řekl naštvaně tatínek jednoho z dětí.

Magistrát další kapacity mateřinek navyšovat nechce. Prý proto, že silné ročníky a problémy s odkladem pominou a nové třídy mateřských škol by pak byly prázdné. To si však nemyslí pedagogové ani rodiče.

„Nejméně po další dva tři roky bude ještě ve školkách nával. pro stotisícové krajské město jen 930 míst ve školkách pro letošní rok je opravdu málo,“ myslí si rodiče dětí.

„Naše kapacita je 930 míst a přihlásilo se nám jich přes 1330. Celkem 200 dětí nepůjde do prvních tříd, až o rok později. To je situace, s kterou jsme příliš nepočítali,“ podotkl náměstek pro školství a sociální věci Podhola.

Českobudějovické mateřinky nabízejí přes tři tisíce míst. Město se snaží kapacity všemožně navyšovat a pořád to nestačí. Například o dvousměnný provoz v jedné ze školek, díky čemuž by se mohlo do mateřinky dostat přes 40 nových dětí. Radnice navíc zahájila i přístavu další třídy. Což ale už byla investice schválená ještě před zápisy. Místa budou do konce června dokončena, ale v podstatě jsou už předem obsazená.

Co budou dělat rodiče dětí, které se do mateřské školy nedostaly, není jasné. Někteří to budou muset řešit přes chůvy, jiní přes příbuzné a známé, kteří budou jejich ratolesti hlídat.

„Rušily se školky, dělaly se z toho fittka, herny, provozovny. Protože prý nebyly potřeba. A teď na to milí politici koukají jak z jara. Protože úředníci prostě nepřemýšlí dopředu. Chovají se jako stroje, podle svých tabulek a předpisů. Ale myslet hlavou je nikdo nenaučil,“ míní matka tříleté dívenky paní Monika.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…