Studenti v Brně Klause nechtěli, Zemanovi tleskali

02.05.2012 22:34

Za brněnskými studenty na Mendelovu univerzitu přijel diskutovat Miloš Zeman. Zatímco Klause v Brně studenti nechtěli, na Zemana čekala přeplněná aula nedočkavých studentů. Všichni chtěli vidět důchodce z Vysočiny.

Studenti v Brně Klause nechtěli, Zemanovi tleskali
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloš Zeman

Aula s kapacitou 320 lidí se musela zázrakem nafouknout. Na schodech, v uličkách u dveří, všude se tísnily stovky studentů. Studenti na špičkách natahovali uši směrem k pódiu, kde hovořil Miloš Zeman na téma "Krize Evropské unie a její dopady na Českou republiku".



Zeman nabádal studenty k morálce

Podle tiskového mluvčího Mendelovy univerzity Jiřího Urbánka studenty Zeman lákal spíše jako zkušený člověk než politik: “Myslím, že studenti pana Zemana respektují především jako vzdělaného člověka, který má historický i aktuální přehled o dění ve světě. Dokáže velmi hbitě reagovat, bez přípravy odpovídat na jakékoliv spontánní dotazy,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Urbánek.

Jeho slova nepřímo potvrzuje i studentka Lenka, která se přišla na Zemana také podívat: “Za prezidenta bych Zemana nechtěla. Ale je to velmi moudrý a zajímavý člověk, “ uvedla pro Parlamentnílisty.cz Lenka.

Zeman upozorňoval především na narůstající kriminalitu a korupci. “Za příkladný systém boje proti korupci lze považovat severské země, Norsko, Švédsko Dánsko,“ uvedl Zeman. Podle něj vláda severských zemí dokázala nejúčinněji zatočit s korupcí. Nastavila tak striktní a přísnou politiku mířenou proti korupci, že země nyní patří mezi nejvíce bezpečné.

Studenti nesouhlasili

Někteří studenti však nesouhlasili: “V tom se Zeman mýlí, co funguje tam, nemusí fungovat u nás. Nelze jen bezmyšlenkovitě kopírovat modely jiných zemí, které mají naprosto rozdílnou kulturu než Česká republika,“ nesouhlasil mladý student Pavel.

Zeman se zároveň kriticky vyjádřil proti způsobu boje s korupcí prostřednictvím fondů: “Je potřeba začít nejdříve u vlastní morálky,“ uvedl Zeman. Podle něj fondy proti korupci z dlouhodobého hlediska nic neřeší. Nemají dlouhodobou šanci na úspěch, protože problém neřeší koncepčně. Podle Zemana je koncepční a účinnou dlouhodobou zbraní proti korupci vlastní morálka. Nabádal studenty, ať nejdříve začnou u sebe, je nutné vybudovat pevné morální základy, které budou jedinou dostatečnou ochranou proti korupčnímu jednání.

Zemanova uražená ješitnost

Zeman se chystá opět vstoupit na politickou scénu a to přímo na Hrad. Reakce na jeho osobnost jsou velmi různorodé. Někteří si jej pamatují jako dobrého politika, někoho naopak zklamal.

“Myslím, že Zeman odešel z politiky předčasně. Přičítám to však jeho egu, protože neuspěl při volbě prezidenta. Taková reakce uražené ješitnosti o něčem svědčí. Přesto nelze pochybovat, že je to zajímavý člověk, který by mohl, zvlášť v téhle zmatené době, voliče opět zaujmout. Nemyslím si však, že by to mělo mít nějaké dlouhé trvání,“ domnívá se Jan Jeřábek, který dříve Zemana jako volič prosazoval.

Zeman chytil druhý dech a rozhodl se kandidovat v přímé volbě na prezidenta s podporou strany SPOZ, jímž je čestným předsedou. Politolog Martin Bastl jeho šance vidí střízlivě.

“Jako politik může ještě jednou uspět. Ale jako prezidentovi mu velkou šanci nedávám. On je stále inteligentní, charismatický, ale nemá za sebou podporu silné organizované síly, která by jej masově protlačila směrem k veřejnému mínění. Lidé s ním mohou sympatizovat, ale bez podpory silnějších nebudou mít pocit, že je aktuálním hráčem a hlas dají někomu jinému, aby o něj nepřišli, “ uvedl pro ParlamentníListy.cz politolog Bastl.  Třeba ale důchodce z Vysočiny ještě překvapí.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Irena Ševelová

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…