Miloš Zeman: Šetření bez investic je k ničemu

28.04.2012 7:14

Miloš Zeman, čestný předseda Strany práv občanů – Zemanovci (SPOZ), v Ostravě představil hlavní vize strany, která jej hodlá podpořit v kandidatuře na prezidenta. Podle něj chce SPOZ čerpat zejména ze švýcarského modelu, kde probíhá výběr politických představitelů strany.

Miloš Zeman: Šetření bez investic je k ničemu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Čestný předseda SPOZ Miloš Zeman

„Z iniciativy Vráti Mynáře jsme zorganizovali petici za přímou volbu nejenom prezidenta, ale i starostů, primátorů a hejtmanů. A tato petice získala více než 100 000 podpisů, takže to byla největší petice v české historii. Přímá volba prezidenta byla u nás prosazena, ale teď musíme jít dál. Starostů je u nás 6000, zatímco prezident je jen jeden,“ řekl Zeman. Dalším cílem strany je podle něj prosazení a rozšíření referenda a dalších bodů.

Chceme nabízet soukromým firmám investiční výdaje v průhledných soutěžích

„My bychom chtěli, aby stát investiční výdaje nabízel soukromým firmám v průhledných soutěžích. Uvedu například projekt kanál Dunaj-Odra-Labe, což je myslím zajímavý investiční projekt, který by zaměstnal 50 tisíc lidí na 15 let, a který by byl z 85 procent financován z fondu soudržnosti Evropské unie. Ale takových projektů, byť možná méně rozsáhlých, je víc,“ řekl před společným obědem asi třiceti podnikatelům, starostům a místostarostům Miloš Zeman.  

„Mne se zdá, že populismus už v české politice pomalu končí, VV byly důkazem toho, že populismus se dlouhodobě nevyplácí. My se snažíme budovat otevřenou demokratickou pluralitní politickou stranu, která by byla založena na tom, čemu my budeme říkat protestantské vize: šetři a investuj. Ono to šetření samo o sobě, když na to nenavážou investice, je celkem k ničemu,“ řekl Zeman. Podle něj šetření na zdravotně postižených, kde lze získat s bídou 2,5 miliard korun je nesmysl, když existují oblasti, kde se dá ušetřit daleko víc.

Snížení daní pro podnikatele není ta správná cesta

„Vím, že naše daňová politika mnoho podnikatelů přímo nenadchne, protože my se nedomníváme, že snížení daní a podlomení státního rozpočtu, je ta správní cesta. Ale to, co je kardinální problém, by měly být investice. Investice, které oživí ekonomický růst,“ uvedl Zeman. Pochválil přestavbu vítkovického plynojemu ředitele Jana Světlíka na kongresové centrum a zdůraznil, že zejména takové investiční akce jsou pro naši republiku ale i region samotný velmi důležité. Sklidil za to od účastníků potlesk, což ho pobavilo. „Mluvil jsem o daních a oni mi tleskají,“ zasmál se Zeman.

Na což mu kontroval podnikatel Jan Světlík, že podnikatele ani tak netrápí daně jako desátky, které musí odvádět. Světlíka by Zemanovci velmi rádi získali na svou kandidátskou listinu. „Naše kandidátka v Moravskoslezském kraji bude otevřenou kandidátkou. Chtěli bychom, aby byla postavena na významných osobnostech tohoto kraje, na odbornících, na lidech, kteří něco znamenají,“ řekl ParlamenntnimListům.cz předseda regionální organizace Martin Schubert, která věří, že taková kandidátka může mít v kraji úspěch.

Jan Světlík kandidovat do politiky nechce

Jan Světlík ParlamentnimListům.cz řekl, že se s Milošem Zemanem zná už strašně dlouho a udržují spolu dlouhodobé přátelské vztahy. Kandidovat však za žádnou stranu nechce.

Podle Miloše Zemana jsou velmi zajímavá nedávno zveřejněná čísla průzkumu volebních preferencí  SANEPu politických stran. Ty totiž předpovídají úspěch nad pětiprocentní hranice SPOZ v pěti krajích a v dalších pěti krajích něco málo pod 5 procent. Zdůraznil, že na jeho milované Vysočině má strana podporu 7,5 procent. Zároveň však varoval členy strany, aby se nenechali ukolébat jakýmikoliv průzkumy.

Martin Schubert zdůraznil, že cíl krajské organizace vidí v podpoře Miloše Zemana. „Chtěli bychom udělat co nejvíce práce pro našeho kandidáta na prezidenta a především zajistit na petiční archy potřebný počet podpisů,“ uvedl Schubert, kterého velmi potěšil zájem studentů obchodní akademie v Mariánských Horách o program Miloše Zemana. Ráno se totiž uskutečnila beseda přímo ve škole. „A 150 se jich rovnou na petiční arch na podporu Miloše Zemana podepsalo,“ řekl Schubert.

Cílem SPOZ není placené školství

Studenti se ptali mimo jiné také na školné. „Ale náš názor je jasný. My nepodporujeme placené školství. Naopak chceme, aby bylo sankcionováno, když student nebude plnit své povinnosti.  S tím se studenti ztotožnili a dali nám za pravdu,“ popsal besedu Schubert. Líbilo se mu také to, že se studenti ptali na ekonomickou problematiku týkající se Evropské unie.

První předvolební kandidátská cesta Miloše Zemana pokračovala v odpoledních hodinách do Horní Lomné, kde se uskutečnila další setkání se zajímavými osobnostmi kraje, podnikateli a starosty Jablůnkovska a Beskyd.  V sobotu v Horní Lomné proběhne stranická konference SPOZ.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Anna Vidiševská

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Katastrofa století. A vláda nic.“ Mrazy zasadily v ČR krutou ránu

9:11 „Katastrofa století. A vláda nic.“ Mrazy zasadily v ČR krutou ránu

POHLED SELSKÝM ROZUMEM „Za mého dětství se říkávalo, že brambory jsou pokrmem chudého lidu,“ vzpomín…