Atmosféra v Přerově houstne. Je to jako za Hitlera, tvrdí Romové

09.05.2012 11:19

VÍME PRVNÍ Napětí mezi majoritní společností a romskou menšinou se dále stupňuje. V Přerově teď údajně došlo v jeden den k několika incidentům, při nichž byli Romové hrubě fyzicky a slovně napadeni. Místní se dokonce obávají, že za těmito útoky může stát Dělnická strana sociální spravedlnosti v čele s Tomášem Vandasem, který má do Přerova za měsíc přijet v rámci mítinku před krajskými volbami. Vandas však toto nařčení odmítá.

Atmosféra v Přerově houstne. Je to jako za Hitlera, tvrdí Romové
Foto: Petr Kupka
Popisek: Místo incidentu ve Škodově ulici

Rostoucí napětí mezi majoritou a Romy je v Přerově cítit na každém kroku. Pokud dnes procházíte kolem ghetta ve Škodově ulici, zdejší romská komunita vás sleduje s nedůvěrou. A není se čemu divit. Romové, kteří zde žijí, bývají podle svých slov terčem nejrůznějších fyzických či slovních útoků ze strany majority poměrně často. Většinou však tyto incidenty policii nenahlásí. Důvod? Jsou zastrašení. Ztratili víru ve spravedlnost právě kvůli svému původu a také prý nechtějí dále vyostřovat spory s majoritou.

Stůj, ty černá potvoro, křičeli

To, co se tu ale před pár dny údajně odehrálo, již prý překročilo všechny meze. Dva neonacisté se prý vydali na pochod městem, při němž měli fyzicky a hrubými urážkami napadnout několik kolemjdoucích Romů. Zaútočit takto měli na ženu a jejího přítele v Čechově ulici, na ženu s dítětem u parku v téže ulici a na muže přímo ve Škodově ulici. Poté se neonacisté měli odebrat na policii nahlásit, že je napadli Romové kvůli cigaretě. Alespoň to tvrdí údajné oběti těchto nepříjemných událostí.

„Asi kolem osmé hodiny večer jsem šla s osmiletým synem do parku kolem nádraží. Ještě jsme tam ani nedošli, když nás tam zastavili holohlaví skini a začali nás tam honit. Kluk se bál a utekl. Já jsem nevěděla, kam mám jít, jestli za mým klukem, nebo co mám dělat. A začali mi tam vyhrožovat. Začali mi nadávat: Stůj, ty černá potvoro, já tě zabiju! Celou mě ten skin poplival. I mně se naštěstí podařilo utéct,“ řekla ParlamentnímListům.cz asi třicetiletá Romka pod podmínkou anonymity.

Mlátili ho dřevěnou deskou

Ještě před tímto incidentem ale mělo dojít k napadení u nejmenované banky, která sídlí nedaleko zmíněného parku. „Tam ti samí skini napadli romskou holku, tahali ji za bundu a nechtěli ji pustit. Ona volala o pomoc. Byla tam se svým přítelem a on ji bránil, tak dostal ránu do obličeje,“ dodala romská žena, která podle svých slov tuto potyčku viděla.

Poté se měli výtržníci přesunout na Škodovu ulici, kde napadli dalšího z Romů. „Procházel jsem Škodovou ulicí. Dva kluci si mě zavolali. Já se jich zeptal, co chtějí. A oni, jestli nemám cigaretu. Jsem nekuřák, takže jsem cigaretu neměl. Jak se na mě dívali, tak po chvíli řekli cikáne, chtěli mě praštit, já jsem uhnul, pak na mě skočili oba dva, hodili mě na zem, začali do mě kopat a mlátit mě dřevěnými deskami. Pak mi přišli na pomoc kamarádi, a ti, co mě napadli, utíkali pryč. Já jsem šel pak na policii podat trestní oznámení,“ uvedl napadený Rom.

Policie: Nešlo o rasový útok

Tuto roztržku redakci potvrdila i Police ČR, ovšem vyloučila rasový podtext. Nejednalo se prý také v žádném případě o neonacisty. „Případ šetříme pro trestný čin výtržnictví a pokus ublížení na zdraví. V žádném případě nešlo o neonacisty. První případ se týká toho, že dva občané šli ulicí Škodova, před místním barem došlo ke slovní rozepři právě mezi těmito dvěma hochy a dalším hochem. Poté došlo na fyzický útok s tím, že měl být tlučen do obličeje, on spadl, potom do něj na zemi kopali a pak měli vzít nějakou desku, kterou ho měli bouchnout přes záda. Napadený muž byl ošetřený v nemocnici,“ informovala server ParlamentníListy.cz přerovská policejní mluvčí Miluše Zajícová.

Podle ní v době, kdy došlo k tomuto napadení, se začali ze Škodovy ulice srocovat místní občané a začali slovně napadat dva útočníky. „Útočníci šli pak na policejní stanici, protože se báli, a zde bylo vlastně zjištěno, k čemu došlo. Zde uvedli, že mělo dojít nejprve ke slovnímu útoku ze strany napadeného vůči nim s tím, že se je pokusil ještě s dalšími osobami napadnout pěstmi a dřevěnou deskou. Takže všichni tři jsou podezřelí z výtržnictví a ti dva ještě z pokusu o ublížení na zdraví,“ doplnila mluvčí s tím, že nešlo o útok s rasovým podtextem, ale o případ klasického výtržnictví, kterých řeší přerovští policisté spousty.

Na to ale reaguje napadený Rom. „Není pravda, že my jsme napadli je. Jsou tu všude kamery, takže je důkaz, co se tu stalo,“ řekl.

Je to jen provokace, aby Vandas získal voliče

Místní dávají páteční události do souvislosti s blížící se návštěvou Tomáše Vandase. Ten přijede do Přerova 17. června. „Je to jen provokace, abychom se začali bránit. Potom přijede Vandas uklidnit situaci mezi nespokojené potenciální voliče,“ řekl asi čtyřicetiletý Rom s tím, že v Přerově je to teď jako za války. „Podle toho, co mi vyprávěla babička, je to skoro stejné, jako když za Hitlera gestapáci mlátili lidi na ulici obušky jen pro jejich původ,“ dodal.

Vandas: Nemáme s tím nic společného

Předseda Dělnické strany sociální spravedlnosti ale odmítá tvrzení, že měla jeho strana s incidenty něco společného. „My jsme politická strana, nejsme žádná bojůvka. Já jsem několikrát deklaroval, že odmítám jakékoliv násilí a takovéto pochybné incidenty. My vždycky říkáme, že zákony musí platit pro toho či onoho, bez ohledu na barvu pleti, takže rozhodně jsme nic takového neudělali, neděláme, ani nic takového nepřipravujeme. Mítink v Přerově bude, to ano, je řádně nahlášen, ale bude to klasický propagační mítink před krajskými volbami, takže v tomto směru si myslím, že pokud tam k něčemu takovému došlo, tak to určitě nemá souvislost s naší politickou stranou,“ řekl ParlamentnímListům.cz Vandas.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…