Popelka: Přestaňte platit daně i elektřinu. Do věznic se všichni nevejdeme

15.06.2012 15:55

Slávek Popelka ve svém boji proti vládě a poměrům v zemi nepolevuje. A to napříč tomu, že s jeho jménem nejčastěji spojovaná iniciativa Holešovská výzva ztratila v posledních týdnech hodně na razanci i podpoře veřejnosti. Nyní vyzývá Čechy k občanskému odporu a neposlušnosti. A zve je k okupaci Klárova.

Popelka: Přestaňte platit daně i elektřinu. Do věznic se všichni nevejdeme
Foto: Hans Štembera
Popisek: Slávek Popelka

„Akce občanského odporu chceme vyhlásit na Václavském náměstí 26. června ve 14 hodin.Budou postupně gradovat až do zahájení vyšetřování  korupčních afér politiků, odstoupení vlády, ustavení nepolitické vlády, rezignace prezidenta, zahájení příprav spravedlivých voleb..,“ prozradil ParlamentnímListům.cz Slávek Popelka, který na podporu tohoto druhu protestu natočil opět nové video, z kterého promlouvá k národu. Tentokrát pro jeho pořízení zvolil pražský Vyšehrad.

„Zákony, které u nás vznikly pod taktovkou zločinců a byly odsouhlaseny kriminálními živly skrývajícími se za poslaneckou imunitu, jsou špatné. Proto žádáme Nejvyšší státní zastupitelství, aby na základě trestního oznámení na vládu a prezidenta okamžitě zahájilo trestní stíhání uvedených za vlastizradu. A také nařídilo neprodlenou vazbu,“ promlouvá z videa na Youtube Popelka.

Přestaňte platit odvody a daně - buďte občansky neposlušní

Popelka vysvětluje, že prvním z projevů občanské neposlušnosti, do kterého se mohou lidé zapojit, bude viditelné nošení žluté visačky či kovového odznaku s textem: „Stydím se za vládu a prezidenta a chci jejich demisi“.

To však podle Popelky stačit nebude. Proto je podle něj potřeba vypovědět občanskou poslušnost.  „Přestat platit daně - především tu z příjmu, sociální a zdravotní odvody. Když to udělá 200 tisíc občanů, projde jim to. Nebo si myslíte, že máme tak velké věznice? A jak dlouho asi bude pak trvat než přestanou platit i ti ostatní pracující? A jak dlouho dokáží bez příjmů do státní pokladny vyžít korytáři? A řídit tenhle kamion padající ze skály?“ ptá se Popelka.

Právník varuje - uděláte-li to, čekejte trest

„Samozřejmě, že by šlo o daňový přečin, který, pokud bude vláda a výkonná moc mít pravomoce, může být a zřejmě by i byl s největší pravděpodobností potrestaný. Nelze se spoléhat ani na to, pokud by se na takovém kroku dohodlo sto, tisíc či pět tisíc lidí. Jako právník před takovým krokem tedy mohu jen varovat,“ zdůraznil pro ParlamentníListy.cz právník Kolja Kubíček.

Nutno dodat, že jeden případ úspěšné občanské neposlušnosti přece jen kdysi vstoupil do dějin – ovšem nikoli těch českých, ale evropských. Již dříve na něj ParlamentníListy.cz upozornil europoslanec za KSČM Miroslav Ransdorf.

„V devadesátých letech navrhla Margaret Thatcherová v Británii takzvanou daň na hlavu, proti čemuž se zvedla ze strany Britů obrovská vlna nevole. V okamžiku, kdy půl milionu lidí daň nezaplatilo a další se k nim připojovali, musela vláda rozhodnutí změnit. A vyměnila i samotnou Thatcherovou,“ popsal Ransdorf.

Trestní oznámení a ignorování plateb - další formy protestů?

Nicméně Slávek Popelka se zřejmě, jak sám říká, svého boje proti vládě vzdát nehodlá. „Mnozí z našich příznivců navrhují podávat trestní oznámení na většinu našich českých politiků, někteří to už udělali... Důležité je také pokračovat v blokádách důležitých státních institucí, jako je vláda, parlament nebo Hrad,“ dodává dále Popelka.

A tím ještě popis možných forem protestů nekončí. „Objevil se i názor, že by mohlo být účinné, pokud by lidé přestali platit za předraženou elektřinu, vodu, služby, daně z nemovitostí atp., přestali platit v MHD, vlacích a neplatili poplatky ve všech státních institucích,“ upozorňuje Popelka.

Okupují Vyšehrad

Kromě Popelky svůj nesouhlas s vládou vyjadřují i jiní. V rámci světového hnutí Occupy se rozhodlo několik příznivců Holešovské výzvy pokračovat v občanské okupaci Vyšehradu. Od začátku června tam postavili několik stanů, ve kterých přebývají. O dění v malém protestním táboře pak stejně jako ti, co se zapojili do Occupy Prague na pražském Klárově, informují prostřednictvím videí na Youtube.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…