Exředitel NK se čílí: Vždyť předložili plagiát a teď chtějí peníze

29.06.2012 16:31

Bývalého ředitele Národní knihovny Vlastimila Ježka pobouřilo nejen včerejší rozhodnutí Obvodního soudu v Praze 1, který tvrdí, že Kaplického knihovna vyhrála kdysi architektonickou soutěž neprávem, ale rozlítilo jej i to, že média celou kauzu vůbec nepochopila.

Exředitel NK se čílí: Vždyť předložili plagiát a teď chtějí peníze
Foto: Archiv PL
Popisek: Kaplického architektonický návrh Národní knihovny

 „Soud teď rozhodl zcela jinak než před půlrokem, což se nedělá a navíc ten, komu šel na ruku, nám kdysi předložil plagiát,“ upozornil v této souvislosti ParlamentníListy.cz rozhořčený Ježek.

Návrh architekta Jana Kaplického na novou budovu Národní knihovny v Praze vyhrál soutěž neprávem. Po pěti letech o tom rozhodl tento čtvrtek pražský obvodní soud. Dal tak za pravdu architektonickému studiu HŠH, které soudně napadlo změny zadání soutěže.

O co šlo? Studio HŠH Architekti, které se se svým návrhem umístilo na třetím místě, bylo totiž přesvědčeno, že Národní knihovna prostřednictvím poroty a svých zástupců v porotě nehodnotila soutěž spravedlivě a během výběrového řízení měnila podmínky. Jedna z podmínek daných před prvním kolem soutěže totiž ukládala architektům umístit Národní konzervační fond nad zem, což Kaplický se svou takzvanou chobotnicí nesplnil. Ten vše ve svém návrhu umístil naopak pod zem.

Soud nyní proto řekl, že „blob“ Kaplického vyhrál soutěž neprávem. Zároveň s tím uložil Národní knihovně, aby žalobcům vyplatila rozdíl mezi druhou a třetí cenou, tedy 50 tisíc eur (1,293 milionu korun).

To, ale i samotný rozsudek ovšem velmi rozzlobilo někdejšího šéfa Národní knihovny Vlastimila Ježka. Pro ParlamentníListy.cz Ježek pak přiznal, že právě on sice kdysi inicioval změnu ve výběrovém řízení, ale také nyní vysvětlil proč.

Měl vyhrát nejlepší projekt komplexně hodnocený

„Ano, v zadání skutečně bylo, že takové nejcennější jádro, tedy národní konzervační fond musí být umístěn v nadzemní části budovy. Přiznávám, že knihovníci si v tu chvíli mysleli, že je to tak správně, že neexistuje jiné řešení, které by nabízelo bezpečnější uložení v podzemí. Pokud by v tom zadání ale bylo, že tomu tak musí nutně být, tak bychom se neměli o čem dohadovat. Porota se ale unesla, že jejím úkolem je vyhodnotit a vybrat nejlepší návrh. Architektonická soutěž je ale podle mého soutěž specifická a má vyhrát skutečně nejlepší projekt komplexně hodnocený,“ zmínil Ježek nejprve na svou obranu.

"Kdyby tehdy ale porota věděla, že tento návrh, který se umístil na třetím místě – tedy návrh od Studia HŠH Architekti -  je čistým plagiátem dvou jiných projektů, které již existují, tak velmi pravděpodobně by neměl šanci ani na první dvacítku,“vysvětlil pak Ježek to, proč rezolutně nesouhlasí s rozhodnutím soudu vyplatit navíc tomuto studiu 50 tisíc eur.

Vždyť je na to smírčí jednání!

Bývalý šéf knihovny navíc nechápe, jak soud rozhodoval. Před více než půlrokem totiž stejná soudkyně uvedla, že soudu nepřísluší rozhodování v této věci, neboť podle soutěžních podmínek Světové unie architektů je možné řešit případné spory pouze prostřednictvím jakéhosi smírčího jednání v rámci této světové unie.

„Jenže se stalo něco nevídaného. Ve chvíli, kdy paní soudkyni toto její rozhodnutí nadřízený soud poslal zpátky - ale ne proto, aby to zamítla nebo změnila názor, ale pouze proto, aby tam napsala řádné odůvodnění postoje – tak paní soudkyně nyní rozhodla zcela opačně. Takže podle ní najednou český soud může o této věci rozhodovat?“ otázal se ironicky Ježek.

Zavrhla všechny navrhované důkazy, listiny a svědky

Podle Ježka byl také zarážející celý průběh soudního jednání.

„Ono to trvalo jen dvacet minut a paní soudkyně zavrhla zcela všechny navrhované důkazy, listiny a všechny svědky. Naopak bleskurychle vytáhla rozsudek, který zcela neoprávněně říká, že návrh Jana Kaplického měl být ze soutěže vyřazen. K tomu ale má oprávnění skutečně pouze porota anebo nadřízený orgán, tedy Světová unie architektů. Ještě ke všemu soud předpokládá, že kdyby tento návrh byl vyřazen, tak ten, který se umístil na třetím místě, by byl automaticky umístěn na místo druhé. To je ale věc úplně neskutečná, nepředstavitelná a nepravdivá! Proč? Protože prostě soud tímto způsobem nemůže revidovat výsledek architektonické soutěže a už vůbec nemůže předjímat, že by došlo k jakémukoliv posunu. O tom totiž rozhoduje pouze porota, a ta má zároveň oprávnění neudělit jakékoliv místo  - tedy i první a druhé, nebo třetí,“ vysvětlil dále Ježek.

Jeho rozčarování pak způsobila i média. „Ta si totiž před půlrokem nevšimla, že soud tuto žalobu již zamítl, ovšem nyní si naopak tohoto opačného rozsudku všimla velmi pečlivě. Vždyť ten rozsudek není zatím ani napsaný, a je ještě nepravomocný. Jsou proti němu opravné prostředky,“ vnímá soudní moc Ježek. „Jsem přesvědčen, že se Národní knihovna odvolá,“ poznamenal.

Právě o Ježkovi je známo, že je velkým zastáncem návrhu Kaplického, neboť jej považuje za skvělou a unikátní architekturu pro Prahu, která ji navíc i potřebuje.

„Ale hlavně je tam geniální řešení knihovního provozu. A to si nemyslím jenom já, to si myslí i celá řada generálních ředitelů národních knihoven ve světě. Když vám ředitel národní knihovny z úplně jiné země řekne, že je škoda, že už mají novou, neboť kdyby jí neměli, tak by chtěli tuhle, tak to asi něco znamená. Mnohde také třeba chtěli, abychom ten návrh představovali na konferencích,“ pronesl na obranu "chobotničky" dále Ježek.

Porota je skutečně vždy Pánbůh

Podle jeho mínění je ale špatně vnímána sama podstata soudního sporu. „Ten spor se spíše vede o tom, jestli je možné v ČR vést soutěž podle soutěžního řádu Světové unie architektů. Jenže tyhle soutěže jsou ustaveny tak, že porota je vždy Pánbůh. O čem rozhodne porota, to platí. Všechny velké světové stavby se soutěží tímto způsobem. Pokud je některý ze soutěžících nespokojen, proto tam je i ujednáním o smírčím jednání nebo dohadovacím řízení,“ dodal pro ParlamentníListy.cz Ježek.

Národní knihovna o dalším postupu včetně případného odvolání rozhodne až poté, co obdrží jeho písemné odůvodnění, sdělila k rozhodnutí soudu ve čtvrtek ředitelka odboru komunikace Národní knihovny Irena Maňáková. I podle jejího názoru soud své rozhodnutí po právní stránce dostatečně neodůvodnil a odkázal účastníky sporu až na jeho písemné vyhotovení.

Kaplického návrh zvítězil v březnu 2007 v architektonické soutěži, přesto realizován nebyl. Vystoupil proti němu například prezident Václav Klaus, k němuž se pak přidali další politici, především z pražské ODS. Sám autor, tedy Jan Kaplický, zemřel náhle v lednu 2009.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…