Byznysmen Jančura dál šťourá do Kalouska: Řekl, kolik si prý nakradl

16.07.2012 4:39

Ostrý telefonát s Miroslavem Kalouskem prý měl i majitel Student Agency Radim Jančura. Stalo se tak poté, co o ministru financí veřejně řekl, že si nakradl miliony a patří mezi nejbohatší lidi v zemi. Nyní Jančura přichází s "informací", že Kalousek z hazardu ročně pobírá 500 milionů korun a do konce roku prý skončí v politice. Ministra Kalouska tyto řeči nevzrušují. Jančura prý bude potrestán tím, že Kalouskovi zaplatí náklady na právníka.

Byznysmen Jančura dál šťourá do Kalouska: Řekl, kolik si prý nakradl
Foto: rep
Popisek: Radim Jančura

O telefonátu ministra financí Miroslava Kalouska s vyšetřovatelem sporného nákupu letounů CASA veřejně debatuje už delší dobu. Během čtvrtečního jednání sněmovního bezpečnostního výboru navíc policejní prezident Petr Lessy uvedl, že ministr financí opakovaně volal i jemu s tím, že všichni budou v krátké době stíhání. Na pátečním plénu Poslanecké sněmovny pak poslanec VV přečetl přepis hovoru mezi ním a Kalouskem, kde vůči němu ministr používal velmi expresivní slovník a v závěru mu řekl, že dostane přes hubu.

Anketa

Přehání to Radim Jančura?

4%
96%
hlasovalo: 3005 lidí

Nátlak a nadávky po telefonu ze strany místopředsedy TOP 09 jsou prý běžnou věcí. Potvrzuje to majitel dopravní společnosti Student Agency Radim Jančura, který navíc nově přichází s informací, že Kalousek ročně z hazardu inkasuje půl miliardy korun. Je navíc přesvědčen, že do konce roku ministr financí opustí politiku. „Dávám na to krk,“ říká přesvědčivě.

Hulvátsky na mě řval

V komentáři na zveřejněný obsah hovoru s poslancem VV Skokanem navíc říká, že takový styl komunikace je pro Kalouska typický, sám prý telefonát v podobném stylu zažil. „Bylo to v době, kdy jsem veřejně prohlásil, že patří mezi nejbohatší Čechy a že si musel nakrást miliardy. Zrovna jsem tehdy byl na dovolené a on se mi ozval, trochu hulvátsky na mě řval a řekl mi, že dráždím kobru bosou nohou,“ vzpomíná Radim Jančura.

Tím chce podnikatel potvrdit, že tímto způsobem ministr financí jedná běžně. „On má takové stavy, což asi souvisí s pitím alkoholu a ve chvíli, když je odpoledne a něco ho opravdu naštve, tak dokáže přestat racionálně uvažovat a začne dělat chyby tím, že volá na všechny strany a vlastnoručně se toho člověka po telefonu snaží pacifikovat,“ míní v reakci pro ParlamentníListy.cz

Kalousek prý spoluvlastní Energetický a průmyslový holding

„Tehdy jsem prohlásil, že si musel nakrást miliardy a ke mně se teď dostávají informace, že mu z herního průmyslu ročně plyne půl miliardy korun a ty peníze skládá do J&T banky a nějakým způsobem spoluinvestuje nebo spoluvlastní Energetický a průmyslový holding. On je samozřejmě chytrý, když už ty peníze dostane, je otázka, kam je šikovně uložit,“ přináší závažná obvinění Jančura.

Právě v souvislosti s hazardem prý ministerstvo financí od doby, co tam Miroslav Kalousek je, bojuje za to, aby obce namohly hazard omezovat, a snaží se podle jeho slov akceptovat obcházení zákona video-loterijními terminály (VLT), což jsou v podstatě normální hrací automaty s trochu odlišnou technologií, jen se jim jinak říká.

„Kalousek se snaží, aby se tyhle automaty, které ročně od lidí vyberou 50 miliard korun, masivně rozšiřovaly v českých vesnicích a městech,“ pokračuje v mapování údajných ministrových praktik majitel Student Agency.

Nečase prý díky jeho působení na MPSV drží v šachu

Přestože opozice horečně premiéra vyzývá ke Kalouskově odvolání, šéf vlády to prý jen tak neudělá. „Nečas na jeho odvolání nemá koule, on je pouze jeho kašpárkem. Pokud na nějakého člověka Kalousek nic nemá, tak mu jen vyhrožuje, naopak pokud o někom něco ví, tak mu připomíná, že to na něho může vytáhnout. Petr Nečas byl nějakou dobu ministrem práce a sociálních věcí, kde se také angažoval v softwarových zakázkách a to dost netransparentně, takže si myslím, že v téhle souvislosti Kalousek drží Nečase v šachu,“ je přesvědčen.

„Věřím tomu i v souvislosti s tím, že jak Drábek utrácí miliardy bez výběrových řízení právě na ministerstvu práce a sociálních věcí, tak Nečas to vůbec nekomentuje,“ konstatuje dále pro server ParlamentníchListů.cz Jančura.

Drží si půdu pod nohama. To skončí…

Dosud si proto podle něho Kalousek díky tomu drží pevnou půdu pod nohama. Přijde prý ale chvíle, kdy ji začne ztrácet a to podle Jančurových slov jednak díky alkoholu a také díky tlaku médií. „Protože média dlouhodobě spíše Kalouska vyzdvihovala a brala ho jako supermana a teď se pomalinku začínají obracet proti němu, což na něho strhne lavinu negativních názorů,“ věří Jančura, který se také poslední dobou angažuje v odhalení pozadí sporných zakázek na Drábkově resortu práce a sociálních věcí.

„Jsem přesvědčen o tom, že do konce roku bude pan Kalousek z politiky pryč. A jsem o tom přesvědčen tak hluboce, že na to dávám krk,“ říká rázně Radim Jančura.

Podejte na mě žalobu, chci k soudu!

Ten také zmínil, že trestní oznámení, které na něho za osočení před časem Miroslav Kalousek podal, bylo za záhadných okolností odloženo.

„V souvislosti s tím, kdy na mě pan Kalousek dával trestní oznámení za pomluvu, kdy jsem o něm tehdy prohlásil, že si nakradl miliardy, tak jsem se velmi těšil, že to začneme u soudu projednávat. Z mé strany to bylo velmi tvrdé označení, takže jsem si myslel, že to státní zastupitelství nechá dohrát dál, abych ta svá tvrzení mohl doložit. Ať buď prokážu, že je zloděj a nakradl si miliardy, anebo ať zavřou mě. Jenže státní zastupitelství Prahy 1 tu věc velice rychle odložilo,“ upozorňuje podnikatel.

A doplňuje, že se mu pak nepodařilo ani dostat do spisu, aby zjistil důvod odložení. „To je dost vážná věc a jsem docela přesvědčen o tom, že ve chvíli, kdy se Kalousek ráno probudil, uvědomil si, že by z jeho strany nebylo zrovna politicky moudré to mé vystoupení dál řešit a zajistil, aby to trestní oznámení bylo odloženo,“ dodal Radim Jančura.

Žaloba bude, slibuje ministr

„K tomu mám jediný komentář. S tím neudělám nic jiného, než že to předám svému právníkovi, aspoň mu pan Jančura dá vydělat,“ reaguje pro ParlamentníListy.cz na podnikatelova tvrzení ministr financí.

Ohledně zmiňovaného trestního oznámení však Kalousek má jiné vysvětlení. „K soudu se zcela jistě dostane, paní státní zástupkyně mi poslala dopis, ve kterém napsala, ať využívám civilní, nikoliv trestní právo a já, protože jsem přesvědčen, že to měla prošetřit, což neudělala, jsem podal stížnost na postup státní zástupkyně. Nicméně vedle toho jsem si její radu vzal k srdci a podávám civilní žalobu a tenhle článek k tomu pouze přidám,“ uvedl dále.

„Nedomáhám se žádného finančního odškodnění, chci jenom omluvu, protože každý sprosťák, který veřejně pomlouvá, musí být jednou odsouzen alespoň k tomu, aby se zase veřejně omluvil. Nicméně pro mého právníka to bude příjemný výdělek z účtu pana Jančury, protože mu to jednou bude muset všechno zaplatit,“ je přesvědčen Miroslav Kalousek.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…