Politici, co "pohřbívají" Rumla: Prohrál jsi a mstíš se Klausovi, vzkazují mu

14.08.2012 5:50

Jan Ruml je prý politická mrtvola. A tak se mstí. Například svému někdejšímu rivalovi, prezidentu Václavu Klausovi.

Politici, co "pohřbívají" Rumla: Prohrál jsi a mstíš se Klausovi, vzkazují mu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Ruml

Mandát prezidenta Václava Klause se chýlí ke konci. A závěr jeho prezidentské kariéry vybízí k bilancování. K tomu přistoupil třeba bývalý ministr vnitra Jan Ruml.

Zombie je na odchodu

„Kontinuálně vyrostl v politického zombieho, který už nám nemá co říct, a je dobře, že odchází,“ uvedl Ruml v rozhovoru pro server Týden.cz. Jako premiér prý byl Klaus alespoň schopen naslouchat odlišným názorům a vlastní korigovat. To jej ale v roli hlavy státu opustilo. „Dnes mám pocit, že je to solitér utržený ze řetězu. Obklopuje se lidmi, kteří mu přikyvují,“ kritizuje exministr svého někdejšího šéfa.

Poslanci oslovení ParlamentnímiListy.cz ale jeho názor nesdílí. A špínu hází spíše na samotného Rumla.

"Nebudu hodnotit vzájemné obviňování pana Rumla a prezidenta Václava Klause. Jsem však přesvědčen, že i pan Ruml již dlouho míjí realitu české politické scény," řekl ParlamentnímListům.cz Stanislav Grospič z KSČM.

Prohrál. A může si za to sám

Podle poslance Petra Bendla (ODS) by si popel na hlavu měl nasypat spíš Ruml. "Pan exministr vnitra zřejmě stále není schopen si přiznat, že příčinou jeho proher není nikdo jiný než on sám," udeřil přes ParlamentníListy.cz zákonodárce.

Jakl: Za Rumla jsem i odpovídal

Vyjádřil se i tajemník prezidenta Klause, Ladislav Jakl, který oznámil svou kandidaturu na post prezidenta pro příští volební období.

"Ten pan Ruml neměl, co říct ani v době, kdy ještě nebyl politickou mrtvolou. Jednou jsem s ním do volebního magazínu ODS dělal rozhovor  a nakonec jsem za něj musel napsat i odpovědi. I tu větu o zombie podle mě za něj musel někdo napsat," shodil Rumla Jakl.

Jan Ruml je český politik a aktivista v oblasti lidských práv, zakladatel Unie svobody. Angažoval se  v Kruhu československo-polské Solidarity a byl členem prozatímního koordinačního výboru Hnutí za občanskou svobodu. Později např. spoluzakládal samizdatové Lidové noviny, od listopadu 1989 pracoval v Nezávislém tiskovém středisku. Na začátku roku 1990 se stal mluvčím Charty 77. Spoluzakládal týdeník Respekt.

V dubnu 1990 byl jmenován náměstkem ministra vnitra ČSFR a následně se stal zmocněncem vlády pro otázky uprchlíků. V roce 1992 byl za ODS zvolen poslancem Sněmovny národů Federálního shromáždění a v letech 1992 až 1997 byl ministrem vnitra.

V prosinci 1997 založil s Ivanem Pilipem názorovou platformu v ODS a vyzval k odstoupení předsedu strany Václava Klause. V lednu 1998 spoluzakládal novou stranu Unie svobody a byl zvolen jejím prvním předsedou.

Po dvouleté funkci poslance Parlamentu ČR (1996–1998)[3] byl v roce 1998 zvolen senátorem v obvodě č. 25 – Praha 6 a v letech 2000 až 2004 byl místopředsedou Senátu Parlamentu České republiky pro zahraniční věci.

V listopadu 1999 na funkci předsedy US-DEU rezignoval. Od března 2010 je členem Strany zelených.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…