Budějovice mohou kvůli důchoďáku přijít o miliony

29.08.2012 18:29

Jihočeská metropole může přijít o miliony korun. A to by pro rozpočet krajského města mohla být znatelná rána do rozpočtu. Nad Českými Budějovicemi tak visí hrozba ztráty části evropské. Konkrétně se jedná o chyby v administrativě projektu rekonstrukce domova pro seniory.

Budějovice mohou kvůli důchoďáku přijít o miliony
Foto: Hans Štembera
Popisek: Za tisíc korun si toho v příštím roce budeme moct koupit možná zase míň

Město by tak mohlo reálně vracet 20 milionů korun, což je polovina ze získaného grantu. O osudu dotace ještě bude rozhodovat Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Město chce případnou ztrátu reklamovat u společnosti, která problematickou zakázku připravovala.

"ROP Jihozápad shledal, že nebyly doloženy všechny podmínky pro kvalifikační předpoklady v souladu se zákonem o veřejných zakázkách," uvedl mluvčí ROP Jihozápad Radek Polák.

Podle vedení města se ve skutečnosti jedná pouze o administrativní chybu.

„Firma, kterou město vybralo, měla předložit doklad o bezdlužnosti vůči státu, to ale neudělala. Ten dokument existuje," uvedl pro ParlamentniListy.cz náměstek česbudějovického primátora Miroslav Joch (ČSSD).

Antimonopolní úřad nyní bude řešit, nakolik magistrát vážně pochybil. Pokud by přesto Budějovice musely vracet část dotace, budou chtít náhradu škody.

"Pokud tomu tak bude, pak vzniklou škodu budeme požadovat po externí administrátorské společnosti. To je jasné,“ podotkl náměstek Joch

Pro Jihočeskou metropoli by to nebylo poprvé, co by se dostala do problémů kvůli evropským financím. Před časem muselo město vydat 60 milionů korun za netransparentní zvýhodnění uchazečů nebo upřednostňování konkrétních značek a výrobců při rekonstrukci ulic v centru města. Radnice musela hledat náhradní řešení a nakonec do oprav musel magistrát začlenit pět dětských hřišť, aby o dotaci z Evropy nepřišla úplně.

„Fascinuje mne, že se tu hází desítkami milionů korun. Kdo to ve výsledku tyhle chyby platí. Kdo je za to odpovědný. Kdyby někdo ze zaměstnanců soukromé firmy špatně něco vyúčtoval, dostane vyhazov, ještě to musí vracet a ještě mu hrozí vězení. Ale v městech, krajích a v tomto státě není nikdo za nic zodpovědný,“ dodala obyvatelka krajské metropole Jiřina Svobodová.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …